Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система

АТАКМС е с голям обсег на действие
2 юли 2024 09:00, Петър Бойчев
111
Русия плени и разкодирва скандална американска ракетна система
Снимка БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

Публикувани от РИА Новости кадри показват анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили, пише Марица.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как се насочва полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС.

"Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин за Лента.ру.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Войната в Украйна
Нидерландия ще достави скоро първите F-16 на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Жададык преди 1 ден
разкодирва.....И този е завършил джурналистика у Полски Тръмбеш.
101
6
 
1
 
! Отговори
Сравнение преди 1 ден
Русия има огромна територия,ресурси,армия,оръжия.Но вече почти 900 дни се бъхти със страна дето е малка,няма ресурси,има по малка армия и воюва с каквото оръжие получи от други страни.Ако украинците имаха сериозни оръжия досега да са изгонили руснаците от страната си.Разбирам ги-не искат да са под руско робство. Искат си свободата.Според мен най големият враг на руският войник не е украинският ,а водката!Сигурно водката е измислена от украинец!
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Божеее е че как по точно един пикантроп има мозък да асимилира технология непозната за него всички знаем за конкордски .
99
0
 
5
 
! Отговори
-50 лв. от заплатата преди 1 ден
разкодира
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не ви ли е срам от сутрин до вечер да лъжете и лижете *** на подлите ***?Само лъжи в този скапан сайт!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С моторчетата дето патъркат на фронта ли са я хванали ?
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До До 60... щото на Макрон и на Байдън не са им заголени...
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кравар ако влязат в Киев ще ви се стъжни на евро атлантическите трролове.
94
9
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Скоро не са говорили как ще влязат в Киев за 3 дни, добре ли са?
93
1
 
5
 
! Отговори
До 91 преди 1 ден
Добър ден... много малко нации не са пряко замесени в този конфликт... и от двете страни
92
2
 
12
 
! Отговори
Alexx преди 1 ден
Полека полека ще стигнат до Одеса... В края на годината.
91
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Някой не правят разлика между система за насочване и ракета. Тази находка е потвърждение на факта, че американците са пряко намесени в конфликта Русия-Украйна.
90
12
 
9
 
! Отговори
Дърта лъжа преди 1 ден
Как да хванат АТАКМС!!!??? Нали ги бяха унищожили всите и даже бяха преизпълнили плана с няколко системи, които не още не бяха доставени.
89
6
 
10
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 ден
Няма лошо . Нека да видят как се прави , не като москвичите.
88
11
 
13
 
! Отговори
Do 60 преди 1 ден
Те, руснаците, започнаха да изпреварват Запада от1917 и така го изпревариха, че всички им видяха голите зaднuцu.
87
9
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 ден
Ама защо си губят времето. Ракетите в момента се управляват от тинейджъри в Алабама с джойстици пред 70 инчов телевизор. А това е технология от преди 15-20 години. Сега се тестват ракети управлявани от изкуствен интелект, разбирай "камиказе", срещу които електронни мерки не работят.
86
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
До FMChttps://rechnik.chitanka.info/w/разкодирам отивай да си лягаш
85
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво на руснаците, пленили са американска технология изобретена 1986-та година. Евала, дано я разгадаят. Нищо че техните системи С 400 от 2006-та, не могат да ги свалят. Дано американците не дадат съвременно оръжие на Украйна, че тогава втората армия с космическите сили не я виждам.
84
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бабушките обикалят по църквите и джамиите търсят храна нещо безплатно с плетени вълнени елечета европейци лудница каква европа искат 100 евро пенсия висока средна 60 евро в украйна да се пусне ядрена бомба с право путин ги трепе като ***
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
*** от украйна