Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
21
 
! Отговори
бай работник преди 3 месеца
На тези изманици и братчеди от Бангладеш не искат да работят-какви Българи!
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
правилно, идват да работят, не могат да се приберат след сезона, защото е далеч, след година започват да прибират целите си семейства - деца, жени, братя, сестри, родители - ще плащат повече на пенсионери, студенти и ученици и ще имат персонал или извън сезона ще им осигурят друга работа, свикнаха държавата да ги издържа, две години заради ковида, после още две заради украинците
58
16
 
0
 
! Отговори
До 59 преди 3 месеца
По добре, отколкото вечно мрънкащи българи.
57
15
 
0
 
! Отговори
Ако ти давам преди 3 месеца
5000 лв заплата, как ша я заслужиш....
56
2
 
10
 
! Отговори
Мутрохотелиер преди 3 месеца
Започва внос на индийци и виетнамци тогава!Едните ще са за персонал в туризма,другите ще строят!
55
1
 
16
 
! Отговори
БСП милиардерите преди 3 месеца
Как ша си напълним сега хотелите
54
12
 
3
 
! Отговори
Ти за 5000 лв преди 3 месеца
Заплата, какво ще предложиш, че нещо не се разбра.
53
2
 
20
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Ако някои некъде из черноморието иска метро да си направят да вика палестинците.И заплати не са нужни. Само им пуснете Ал Джазира,дайте им тротил и кирки ,паркирайте ги у Синеморец и им кажете ,че Мосад имат офис на Шабла.За три дни ще ви направят тунелите за метрото. Нема таквиз къртици.
52
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мутро собствениците на тези хотели да слизат от джиповете, да запрятат ръкави и да почват сами да обслужват гостите, да видят лесно ли е. Иначе им се свиди да дадат нормални заплати, а пък заплащане на данъци и осигуровки даже и не са чували. Вместо да плашат, че щели да внасят работници от Филипините, Бангладеш и пр. да се замислят защо все по-малко българи се навиват да работят при тях
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пеевски ще е премиер ,а Борисов президент.Е това ни гласят!
50
1
 
26
 
! Отговори
афганец преди 3 месеца
За да имаш качествени служители трябва да си ги отгледаш.
49
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имаме напълно счупена държава! Главанакът дерибейства, а Буци и Дебелян се канят да сядат на хранилка! Какви сезони, какви 5 лева?
48
1
 
25
 
! Отговори
кайзер созе преди 3 месеца
Щом работата е сезонна, тогава и заплащането да е адекватно. Трябва да е поне двойно по-голямо, тъй-като ставо въпрос за около 3 месеца. Кой би си напуснал работата с риск да не може да се върне след това. А и собствениците трябва най-накрая да проумеят, че след като искат да забогатеят за 3-4 месеца, ще трябва да осигурят същото и на работниците си.
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бил започнал летния сезон. Мухахааа!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ми ли пее всяка вечер Азис няма да дойда!
45
2
 
18
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Не само хотелиерите а и ресторантьори и търговци нямат персонал. Толкова обекти се откриха тази година, че няма как да смогнат. Донякъде спасение е почасова заетост, но и там ще оплескат нещата.
44
4
 
5
 
! Отговори
още от 46 преди 3 месеца
А на сутринта като си тръгвам и се наведе да ми лъсне обувките,ще го ритна в главата за довиждане!!!!!!!!!
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искам мутрохотелиера-собственик да ми сервира!Тогава мооооже и да дойда за една вечер за това шоу,ама без да влизам в морето!Да видя качеството аз!!!!!
42
1
 
32
 
! Отговори
dmx преди 3 месеца
Това би трябвало да е семеен бизнес, повече хора да работят за себе си, а не шепа крадци да се правят на чорбаджии
41
3
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Няма нищо по-хубаво от една добра палатка,далеч от шума на касови хотелиерски апарати . Спален чувал,газениче и яко "МОТОРХЕД". Казват,че във Варна сифилисът вече е зрима и носеща се из тротоарите мараня,която дори поназнайва мигрантски езици.