Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/208 "ДС мафията не ви иска повече в нейната държава." - а как е в ЕС, как е? ДС иска ли местните в другите ЕС държави? ПП. Аман от неграмотни про'с'таци дет все ДС им е криво, че са се родили про'с'ти и некадърни!
209
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кардашите са управляващ Цингурелски род, поставен от СеСеСеРе - то след 9 септември 1944 г., да управлява Българския народ. Превръша България в ТКЗС. Превръща в стадо Българските Родове, да работят без пари в местното ТКЗС.. Да изхранват великия КАРДАШКИ РОД. Да се размножава техния ЦИНГУРЕЛСКИ наРОД. Земите Български бяха ИЗКОРЕНЕНИ. ЗЕМИТЕ ИМ ИЗКУПИХА ПРИ ПРЕХОДА И СЕГА ЯДАТ НА КАРДАША МЕКИЯ. Да гласува за ЕврейЦиганиТюркиГърци и сам да си копя ГРОБА со ОСНОВИ!
208
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 212. Те си имат директна връзка с Великобританияя. Не знам какви са тия нашенски бълнувания и брътвежи.
207
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Браво! Ставаме европейска държава, за каквато 85% от матряла гласува в неделя.
206
0
 
18
 
! Отговори
Наско преди 3 седмици
До нас има едни от тия републики в магазина , казаха , че са ги излъгали със заплатите , обещали са им много повече. Мачкаха няколко месеца , сега ги няма хич. Бг работодателя няма да се научи. И нигврийците няма да искат тук.
205
1
 
5
 
! Отговори
Комунистите преди 3 седмици
От морето ше ги държът в концлагери като Белене непалци и индийци по стара болшевишка традиция а кой умре от работа на прасетата.Ама тоя път от ООН ще ги склопят.
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Индия е третата световна икономика след САЩ. Космическа и ядрена сила, произвеждат едни от най-добрите автомобили в света. Никой индиец няма да дойде в жалката България.
203
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кво стана с афганистанците, бангладешците и виетнамците че ми е важно ? От тях внесохте ли достатъчно ?
202
1
 
6
 
! Отговори
Божествена комедия преди 3 седмици
Надежда всяка тука оставете...
201
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българи, не разбрахте ли, че сте излишни? ДС мафията не ви иска повече в нейната държава.
200
2
 
5
 
! Отговори
внос преди 3 седмици
Депутати и министри от Русия! Казарма 10 г. за евроатлантици!
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам но някак си непалците не ми се връзват особено...Техният организъм е прспособен за друга среда.
198
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А никой не говори за цената на живота! ЩЕ ги докараш ОК и къде ще живеят с какво ще се хранят!? В бърлоги по 20-30 човека, мизерия и прочее. И тогава за какво са ти, това е пълна предпоставка за проблеми, ама после ще кажат - ето ние ги докарахме заради вас сега се оправяйте
197
0
 
14
 
! Отговори
Белведере преди 3 седмици
Фалит на ДС мутроморието и да се чудат къде да се бесат
196
0
 
13
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
Какво развитие бре?! Развита фантазия е вашата. От 2000-та от хубаво ли избягаха толкова нашенци ?!
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Роберт Добра шегичка мен, ставаш за комик :))
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Русофил 200. Време ти е за аповете, че последното лечение в лудницата не ти е помогнало особено.
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 198, Те си фантазират че ще наблискат един милион индиеца по 10 броя в стаи 4 квадрата на минимална заплата. А може и без заплата.
192
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Приятел квартира под 500 ...600 лв нема
191
4
 
2
 
! Отговори
Мутрът ОтБанкяСтриит преди 3 седмици
191 Роберт сравни я сега и по време на турското робство.Кога беше по хубаво?Повреме на турското робство.