Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези предатели са за гилотината.
229
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Студентски град трябва да гори и ще гори, но лошото е, че покрай него може да изгори цяла България.
228
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 5 години всеки индиец ще докара по още 20 и никога няма да си тръгнат от България. Ставаме част от Индия заради някакви псведобизнесмени. Като нямат работна ръка, да затварят, а не да затриват страната ни.
227
4
 
7
 
! Отговори
Мъдреца преди 3 седмици
За разлика от теб, аз съм запознат с нещата от първа ръка, защото преди две години ми се наложи да надзиравам и администрирам подобни индивиди. В UK им трябват работни визи. След това трябва да докажат уседналост от 5 г. и пак тогава мигат да се доберат до така лелеяния Indefinite Leave to Remain или ILR. Ако отпуснат малко административната тежест тука, казвам ти, че до 2 г. ще станат поне 100к. Ще научат криво-ляво български, който и без това не им трябва толкова за крайно неквалифициран труд.
226
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хм! Е как така не щат в Русия? Там е такова рядко щастие!
225
4
 
9
 
! Отговори
Калин Стоянов ДПС преди 3 седмици
227 Мазни черни пот ни мароканци афганци сирийци с пари мушат бели български гевречета в Студентски град срещу пари и дрога.
224
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На сл.бряг гледам казахстанци и малки девойки студенти от Украйна ,на която за всеки украинец България плаща 1000 лв на собственика ,а той дава още 200 и така ,кой то иска да работи да си му плаща собственика от къде накъдепе държавата че им плаща ,е гаси далаверите за собствениците )
223
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И от тия 1000 лева които счита за несметно богатство като даде 300 за наем 300 за сметки ще го видя какво ще яде с 10 лв на ден пада се по 3.30 на ядене. Освен ако не планира да яде хляб ще му се видия Индия райското местенце щото местните кльопат и риба и ориз и зеленчуци.А тука ще маа леб правен от украйнско зърно с екзотични метали.
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще си имаме малки непалчета и индийчета !
221
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Котки и кучета ще пропищат те са всеяди.
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цялото черноморие е изкупено от руски бизнесмени. Повече от 700 хиляди имота са техни. Какво може да направи народа Български?
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до мани 227. Нормално. Ние нямаме общество у нас.
218
0
 
3
 
! Отговори
СиндикатНаНепалците преди 3 седмици
224 Пожелавам ви го от сърце и на теб и на жена ти и на всички комунисти и ДСта.
217
0
 
15
 
! Отговори
до мани преди 3 седмици
Нашите жени се опрашват с братчедите на цар киро, с турци, мароканци, сирийци, палестинци, афганистанци, сомалийци, нигерийци... Разходи се по Студентски нощно време и ще ти стане лошо каква мулти-култи оргия е. Мислиш ли, че някакви си индийци и непалци ще ги уплашат?
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мъдреца 223. Дрън дрън ерина. Нямаш понятие от абсолютно нищо. Те имат роднини и съюзи, общества и т.н. във Великобритания. Там нямат нужда от визи. Къде ще дойдат в България бе ?
215
8
 
2
 
! Отговори
Сандокан преди 3 седмици
Епа аз нямам нищо против индийците. Имам поглед върху тях тук в Германия, повечето от тях са свестни хора. Повечето от тях или държат или работят за мобилни мрежи, индийски ресторанти или обменят валути...
214
2
 
8
 
! Отговори
Мъдреца преди 3 седмици
Пак, казвам. Който си мисли, че тук тия чернюги ще мизерстват, да отидат или да питат някой, който е бил в Индия. Ама не в Тадж Махал ило други инстаграмерски места. И тук имаме гета, ама не са чак като техните... Говорим за безподобна мизерия и нищета. Без никаква надежда за малко по-добър живот и условия. Всеки ще изтръска джобовете за да дойде в Европа.
213
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/205 "ЩЕ ги докараш ОК и къде ще живеят с какво ще се хранят!? В бърлоги по 20-30 човека, мизерия и прочее. И тогава за какво са ти, това е пълна предпоставка за проблеми, ама после ще кажат - ето ние ги докарахме заради вас сега се оправяйте" - ми така е в ЕС за който гласувате. Какво ревеш?!
212
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Например украинците ако постъпят на работа тук държавата дава на собственика 1000лв вероятно и тия са така )))то за тва нашите печелбари ги вземат ))
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това да си назначен бизнесмен и крадец ти е кръст за цял живот.