България не е готова за зелено строителство въпреки ползите

Трябва да мислим в какъв контекст ще функционират сградите в бъдеще
Обновена: 20 юни 2024 08:53 | 20 юни 2024 08:53, Анисия Иванова
24
България не е готова за зелено строителство въпреки ползите
Снимка: БГНЕС

Политиките в посока устойчивост имат много важна роля за стимулиране на зеленото строителство. Различни европейски държави прилагат различни мерки за стимулиране на зеленото строителство като: инвестиционни облекчения или по-добри условия за ипотеки. Ползите от зеленото строителство, свързани с енергийната ефективност и по-евтината поддръжка на сградите, трябва да бъдат комуникирани с потребителите. Не мисля, че пазарът и условията у нас са узрели, така че да се каже, че зеленото строителство става все по-разпространено, но има много добра възможност в тази посока, това коментира Божидар Иванов, градски и социален изследовател и автор в Климатека, в интервю за "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

Строителството има значителен негативен ефект и отпечатък върху околната среда. Зеленото строителство дава алтернатива, като то се свързва с по-екологичносъборазни практики в индустрията и вземането под внимание климатичните изменения при строителството, каза Иванов. Най-често зеленото строителство бива подкрепено със зелени сертификати, на база международни системи за оценка на проекти, оценявайки положените усилия за устойчивост.

Зелените сертификати дават рамка от стандарти, изисквания и препоръки за използването на определени материали. Те също така дават конкурентно предимство на пазара на дадените проекти, тъй като сертификатите могат да се използват като реклама за дадени обекти. Така определени купувачи или инвеститори могат да разпознаят допълнително, положените усилия в посока устойчивост и да предпочетат тези сгради.

Политиките в посока устойчивост имат много важна роля за стимулиране на зеленото строителство. Гостът даде пример с някои европейски държави, в които са приложени политики или стимули в тази насока. В другите държави често предлагат дадени инвестиционни облекчения или по-добри условия за ипотеки. Също така може да се дадат допълнителни суми за реновация, при закупуване на по-старо жилище, с цел да бъде адаптирано. По този начин би се подобрил жилищният фонд в страната.

Има нужда и от комуникация от страна на държавата към потребителите. Като им бъдат обяснени ползите за климата, енергийната ефективност и по-евтината бъдеща поддръжка на сградата. В Европа се наблюдава увеличение на броя сгради, търсещи сертифициране, но София изостава на този фон. Основно наплива за подобен тип сгради идва в страни, в които населението е запознато с ползите.

"Не бих казал, че зеленото строителство става все по-разпространено в България. Бих казал, че имаме добри примери, но не мисля, че пазарът и условията са узрели, така че да се каже, че става все по-разпространено, но има много добра възможност в тази посока".

Тенденциите в зеленото строителство основно са свързани с по-умното управление и използване на енергията в сградите. Това бе подсилено след руската инвазия в Украйна, след което се наблюдаваше сериозно оскъпяване на електричеството и природния газ. Сега много нови сгради целят да използват новите технологии в сектора на ВЕИ.

"Необходимо е начинът, по който се адаптираме към климатичните промени, да стане нормална част от строителството. Не можем просто да строим, а трябва да мислим в какъв контекст ще функционира тази сграда в бъдеще. Бих казал, че бъдещето е нормализиране на по-екологично ориентираното строителство под една или друга форма".

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Страната
Горещините продължават: Как се справят в Северозапада?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
LGM преди 6 дни
САМО АРТЕКС ЩЕ ВИ НАПРАВИ МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА!!...
19
0
 
2
 
! Отговори
съседите ни преди 6 дни
Сърбия и ТУРЦИЯ НЕ са зелени, много други доста мощни държави в света също не са зелени, а въздухът се движи свободно из планетата! Вие или сте крайно прости, или прекалено платени, а май и двете...
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е небето не е небесно синьо.:))
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Зелените са с много вредна кауза за хората, независимо, че използват дори за каузата си нефтени продукти. Животът без нефт е немислим. Дрехи, обувки, бои, пластмаси, лепила и ..и.:) Гл-упо-стта няма край.:))
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"ЗЕЛЕНИТЕ МЕПРОПРИЯТИЯ " В градската бетонна джунгла , са си пълна УТОПИЯ, ЗАЩОТО НИЩО ПОДОБНО НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА В "ГРАДСКАТА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА" НА СЪВРЕМЕННИТЕ МЕГАПОЛИСИ....ха,ха,хахахаааа
15
1
 
9
 
! Отговори
.. преди 6 дни
Работил съм в енергоспестяваща страда.Прозорците не се отварят, януари ставаше 29 градуса, 75% влажност, не се диша.Пестиш от ток, лекуваш туберколоза.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вземете си зелените сделки, транснеутралните, правите краставици, афганистанските ядрени инженери', барабар с Истанбулската конвенция, отпечатана на твърди корици и едновременно си ги заверете в зейналите евро отвърстия, че да мирясате най-после.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Яжте по 1 телешка пържола повече без хляб! Компенсирайте за 1 веган ядящ райграс! Събаряме зелената кражба! Перете и гответе само в пиковите часове!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Когато зелената енергия стане по-евтина от останалата, и когато един електро автомобил струва два пъти по-малко от един нормален, ни предлага същите качества, хората сами ще изберат такъв преход. От вуду заклинания и безкрайни речи на команчи край лагерния огън полза няма. Половината ни седла с неизмазани къщи и без достъп до обществена транспорт, стига вече неадекватни и.
11
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 дни
Какво е екологично строителство ли? Такова, при което като пръдднеш, парниковия газ остава до гъзза ти, не отива в озоновата дупка. Те това е екология, носете си и противогъз.
10
1
 
5
 
! Отговори
архитект преди 6 дни
Старите панелни квартали са строени според всички еконорми. Факт. Не са наблъскани един до друг като новото строителство. И плюс това старите панелки са със времеви хоризонт поне 600 години. Пробутвайте си екозелените булшити на аборигените в австралия.
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
българите мразят себе си и държавата в коярто са родени.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се научите. Зелената сделка е добра, ако не се научите ще ви принудим, българи неандерталци.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България не се прави зониране и се дават разрешения за строеш ако дадеш пари под масата.Не може да се строи блок а за този блок да няма места за паркиране и до него да няма заседени дървета.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много го обичат това клише "устойчиво развитие". И така по същество не разбрахме от статията в какво се изразява зеленото строителство. Поредния " устойчив" шаман. Сега колиби от тръстика ли ми предлага тоя? Обаче не каза какво точно им е пречил Путин преди 2022 година да строят ефективни сгради. Важното е да има виновен. Путин разбира се. И като построиш енергийно ефективна сграда кое ще стане устойчиво? Основите и? Климата? Икономиката? Заплатата ти?
5
0
 
7
 
! Отговори
от този преди 1 седмица
текст излиза, че "руската инвазия в Украйна" е помогнала на "сектора на ВЕИ".... пфф... ама че в извратен свят живеем. Ама този "сектор" е БАЛОН и колкото по-бързо го осъзнаете, токова по-малко ще страдате
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как каква роля" панел, влизаш вечерта, спиш, ставаш, на сутринта отиваш на работа и цикъл. Кво ни пука за плебея.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Има нужда и от комуникация от страна на държавата към потребителите." - и защо държавата да ти помага? Ти да не си с увреждания, че да ти се помага? След като хората не ти искат "продуктите" и "услугите"трябва да се примириш, а не продължаваш да се напъваш да натрапваш на хората неща, които не желаят, че и да искаш и държавата да ти помога.. Държавата щото си няма друга работа...
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бълария ще каже НЕ на зелената шрлатания така, както направи с ковид отровите наречени от някой "ваксини".
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то България за какво ли е готова. Май още не е готова да е държава.