Защо асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица?

Дървото е местна забележителност
4 юли 2024 09:22, Елка Василева
40
Защо асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица?
Снимка: bTV

Снимки с асфалтирането на 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица разбуни духовете в социалните мрежи.

Този чинар е съществувал много преди да има регулация. Затова сега расте насред улица „Трети март“. Преди половин година започва ремонт, като новия асфалт е положен преди дни. Павел Гимишев първи забелязва плътното асфалтиране около ствола на чинара.

„В събота минавах по главния път и го забелязах. Спрях и се чудех това дали е възможно“, казва Павел Гимишев пред bTV.

Дървото е местна забележителност.

„Пенчо Славейков е гостувал в Белащица. Почивал е със семейството си няколко години. Тук е написал поемата „Неразделни“ – под един от вековните чинари. И това, което се случва с това вековно дърво в центъра на селото, е недопустимо за нас“, обяснява Юлия Бачева.

„Два варианта има – или дървото ще изсъхне, или този нов асфалт ще бъде навдигнат след една година и ще бъде разрушен“, категоричен е Павел Гимишев.

Обитателите на близките имоти са потресени.

„Това дърво по думите на баща ми е садено от прапрапрадядо ми“, обяснява Здравко Дамянов.

„Ето – то се вижда докъде е било. Ей до тук му беше оставено свободно пространство“, посочва Росица Петрова.

 „Всъщност асфалт имаше около това дърво и преди да се направи ремонтът. В събота фирмата, която асфалтира, е положила новия асфалт по същия начин, по който е било“, категоричен е Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

„Този, който е валирал асфалта, най-вероятно половин час се е въртял около дървото, за да го валира по този перфектен начин. Това е безумие“, недоволен е Павел Гимишев.

„Недоумяваме, как може да се пусне тежка машина около дървото. И това е ожулено. Това го нямаше предишната седмица“, каза Юлия Бачева.

Кметството намира решение.

„Възложих да бъде изрязан този асфалт и да се оформи нещо като саксия от бордюр. Дървото най-вероятно не може да черпи вода, но има дълбоки корени, които се снабдяват с вода от по-далечно разстояние. Но все пак не трябва да има асфалт плътно около това дърво“, признава Павел Михайлов.

Асфалтът около 200-годишния чинар е премахнат три дни след асфалтирането му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Страната
Ефектът на доминото: ДПС-Търговище отслюпи депутата си Ибрямов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Че работника няма акъл е ясно, ама началника му трябва да си понесе отговорността. Просто iq-то на населението пада с невероятна скорост. Скоро е живеем в пълна идиокрация.
32
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Загрижени за дърво толкова шум хахахахаха Това дърво пречи там на движението и е опасно
31
0
 
9
 
! Отговори
Ххх преди 2 дни
В нормалните държави се прави остров ,около дървото,между другото има,тук там се виждат такива острови ,но всички са правени по времето на тъпите комунисти.Днес умнокрасивите демократи толкова си могат!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Праймъл преди 2 дни
Добре няма ли проектант , който предварително да разработва такива зони по трасето? ПЪЛНИ АМАТЬОРИ! Цялото пътно стройтелссво в страната се управлява от АМАТЬОРИ. Всъщност всичко свързано с пътищата (движение, стройтелство, регулации, контрол) е на ниво направи си сам . Еми ще продължават да умират по няколко стотин хора на година на пътя и така.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най-после една добра новина за нещо добро и полезно,което е свършено в тотално пропадналата ни държава! Поздрави за хората,които са проявили съпричастност и с гражданската си позиция са помогнали за отстраняването на това безобразие! А чинара поне още 200 години да радва хората от Белащица!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 дни
За да минат ДПСарските резачка и да го бастисат. Има ли да се сече гора, няма милост, поголовно, до дъно
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За да дсе усвоят едн.ии пари и да се имитира дейност
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защото работата се изпълнява от представители на ромският етнос и на тях винаги всичко им е трудно. Отделно че са били пияни като талпи. Късмет е че не са бутнали къщата с багера и да асфалтират градината.
25
1
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Саксия щял да прави този "умник", ами като е такъв "сценарист" да направи и документален филм как се строи саксия от асфалт ! Тук на Запад не са едноили две такива дървета насред площади и кръстовища по селата, но са оградени с красиви дървени огради които напомнят за античност, с трева или цвета около дървото ! Саксия, малиии каква идиотия ?
24
4
 
6
 
! Отговори
Препоръчвам на преди 2 дни
цялата пасмина от Възраждане, вместо да повтаря тук думата "евроатлантизъм" да проследи предаването "Европа от високо" за да добие представа какво представлява и какво показва тази дума, да се повтарят думи на някакъв "музеен експонат" имитиращ "героизъм" и "родолюбие" не е показателно за знание и мисъл, а за подчинение и послушание които са следствие на малообразованост и простащина !
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
КапитализЪма асфалтира чинара. И по-страшни неща прави.
22
12
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 дни
Откакто Радев вдигна юмручето, само недоразумения и безумия се случват в България!!!!!!
21
9
 
5
 
! Отговори
Имбецил преди 2 дни
Ама много са npocтu тия белащенци и особено Павел Михайлов! Как така ще прави нещо като саксия от бордюр? Така, както е на снимката, си е много добре! Хем дървото ще изсъхне, хем постоянно ще се тряскат в него автомобилите на неопитни водачи, които карат бързо и не успяват да го заобиколят! Така всеки ден ще има джумбуш в Белащица! Защо да я правят тая саксия? Само пари ще харчат!
20
5
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 2 дни
Дървото е забележително с възрастта си, но ти се забелязва си по-забележителен от него с проsтотията си ! Явно си чалгар или от "забележителната" българска порода на умствено изостаналите от Възраждане ?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 13 Задръж тези ценни мисли за себе си, но имай предвид, че мисленето не е най-силното ти качество.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До americano 15 - Това завладяване, за което ти пишеш, е започнало още преди 80 години. Сега само продължава в същия стил.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Докато е било извършвано варварското асфалтиране, къде са били живеещите наоколо?
16
0
 
7
 
! Отговори
Време е! преди 2 дни
Време е за наказания! Време е предателите, крадците и некадърниците да си платят!
15
1
 
13
 
! Отговори
americano преди 2 дни
про*стоти.ята завладява тази държавица със страшна сила!!!!
14
3
 
14
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 дни
Как не се родих в нормална държава, ****ка му.