Промените на пътя недомислени, имейл не е равносилно на глоба

Промените са хвърляне на прах в очите на хората
11 юли 2024 13:55, Инна Ангелова
51

ПП-ДБ предлагат промени за Закона за движение по пътищата. Шофьори с 5 или повече неплатени електронни фиша или наказателни постановления в рамките на 12 месеца да остават без книжка. Промените предвиждат да се въведе измерването на средната скорост на движение, а камерите, които записват регистрационен номер и точен час, да издават фиш и за тези, които нямат "Гражданска отговорност" или годишен технически преглед.

"Това не е санкция. Те го въвеждат отново като принудителна административна мярка. За мое най-голямо съжаление продължава третирането на всички българи като виновни до доказване на противното, що се отнася до употребата на алкохол и наркотици. Нещо, за което съм алармирала много пъти. Аз съм "за" всяка мярка, която ще намали пътния травматизъм, но тя за пореден път не е направена по правилния начин. Те въвеждат принудителна административна мярка за всеки, който има 5 нарушения в рамките на 12 месеца, но които не са му връчени", заяви адвокатът Елица Буенова в "България сутрин".

Според адвоката уведомяването по имейл или телефон не е равносилно на връчването на глоба.

"Българинът страда много от това откъде му имат телефона да му пращат SMS-и. Тук има едно предложение - дават 2 месеца на МВР да събере от всички бази данни информация за нашите телефони и имейли, за да бъдем информирани и уведомявани. Можете да платите без да ви е връчен, но това не е връчване. Някъде прочетох, че мотивът е да се санкционират хората, които се крият. Те не могат да ги открият да им връчат глобите, но могат да ги открият, за да им вземат шофьорската книжка. Това е поредното хвърляне на прах в очите на хората", добави Буенова пред Bulgaria ON AIR.

Според Буенова с такива мерки се удря обикновеният човек, който е дисциплиниран на пътя и се създава недоверие към цялата система.

"Ще страдат обикновени хора или собственици на автомобили, които не ги управляват. Мерките са прекрасни, но когато изпълнението е неадекватно, тогава създаваме недоверие и агресивно отношение на целия народ към тези мерки и те не водят до положителни резултати. Държавата си реши проблема с финансовата отговорност за хората, защото ако човек не е обжалвал принудителната мярка за отнемане на книжката, съдът не му присъжда обезщетение", коментира гостът.

Според Буенова е необходимо да се отнемат контролни точки и извън населено място и да се намали границата от 50 на 30 км/ч.

"В момента имаме отнемане на 18 контролни точки само ако си управлявал МПС с превишена скорост над 50 км в населено място, което значи, че можеш да си караш с 250 км при ограничение 60 извън населено място, без да ти отнемат контролни точки. Законодателят продължава да толерира карането с превишена скорост извън населено място. Всеки, който превишава с 30 км/ч, трябва да му се отнемат контролни точки. Има много хора с купени книжки, които в момента, бидейки задължени да отидат на нов курс, остават без книжка. Когато ти не можеш да четеш, отиваш на адекватен изпит и не можеш да си платиш, няма как да си вземеш шофьорската книжка. Предстои да се въведе системите на ТОЛ да засичат регистрационния номер и часа, в който сте минали от там", добави тя и призова за затягане на психотестовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: глобакамериМВРскорост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Каква е разликата преди 2 месеца
между прегазен българин и прегазена котка на улицата. . . . Пред котката има спирачни следи!
35
0
 
2
 
! Отговори
лъолъо преди 2 месеца
доко доко,доко до кога с туя просташки разпордби,бой по канчето с черпака.
34
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
Нищо не могат да ми връчат по телефона или чрез е-мейл. Ами ако е-мейла ми е блокиран или хакнат какво правим. На мен това ми се е слувало. В МВР се знае всичко - адрес, месторабота на всеки, да ме намерят и да ми връчат каквото имат да връчват, нито се крия, нито нищо. Но да ми изпращат мейли, това е супер много несериозно. Да не говорим че подозренията за спам и измами все повече нарастват, аз как да съм сигурен, че е от КАТ, а не някаква измама за точене на пари.
33
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Про стакът-Тиква вместо за 15 години да беше направил Е-79 от край до край, лиза гсза на Путин, строи му газопроводи и магистрала до Калотина, да храним сърбите, вместо нашият мост Нова Европа да се изплаща. Наскоро слушах глупостите на *** умния боковист Георги Марков, който твърди, че Боко бил направил Дунав мост 2... Истината е, че тьпата Тик ва е забавила стоителството на моста с две години и половина - вместо Окт. 2010, Юни 2013.
32
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Тази жена е опасно луда...
31
1
 
0
 
! Отговори
ИМА ЛИ ОЩЕ преди 2 месеца
ЖЕЛАЕЩИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПуПу-***? От лудниците молим да не се обаждате!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес ме спряха и ми връчиха снимки за скорост от 2021 г. ? Ни съм се крил,плащал съм данъка на колата, проверяван съм и пак не съм разбрал . Е как да платя, като никой не ми казва , че съм нарушил и имам да плащам ?
29
0
 
8
 
! Отговори
Реалност преди 2 месеца
Искам да видя тая буенова ли е ква е ,как кара в населено място с 30 км.ч. Защото щом искаш това трябва да си пример ,ама надали.
28
0
 
13
 
! Отговори
КОГА преди 2 месеца
КОГА по ли ца и те ще патрулират пеш и ще глобяват тези, които карат ТРОТИНЕТКИ, ВЕЛОСИПЕДИ, МОТОЦИКЛЕТИ ПО ТРОТОАРИТЕ???????? КОГА???
27
2
 
17
 
! Отговори
Рапунцел преди 2 месеца
ПП-ДБ трябва да изчезнат от политиката у нас!
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя идеята не е да се спрат нарушенията,а да вървят глобите за да се пълни хазната
25
0
 
24
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
Кой, каквото и да говори, не ги интересуват ПТП-та и т.н., а ги интересува само да прибират пари от хората! Трябва да има постъпления в хазната, за да имат лапачка!
24
0
 
36
 
! Отговори
Просто питам! преди 2 месеца
ПП-ДБ предлагат промени за Закона за движение по пътищата. . . . . А какво ще правим с тези, които карат по градски пътища/улици със 160 км/ч, убиват хора и асфалтират мястото на катастрофата след това! Всички знаят за какво става въпрос! ЗАЩО ТРИЕТЕ ФАКТИ, ВИЕ ОТ РЕДАКЦИЯТА? И БЛОКИРАТЕ ДАЖЕ?
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредното безумие и недоносче на тези които дремят по банките на народното събрание. По време на соца как народната милиция правеше фишовете и актовете и връчваше лично наказателните постановления. Сега полицията и това не прави.Тогава камерите за превишена скорост правеха снимка на намера на колата със измерената скорост, а сега те ти пишат скороста и *** и доказвай колко е.
22
1
 
24
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 2 месеца
Поредното хвърляне на прах в очите... Това ли е най-важното в държавата? Но как хора, които нямат представа от стратегия и управление, ще измислят нещо добро на генерално ниво? Никак. Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
.киро ..?????!!!!!!!
20
4
 
24
 
! Отговори
Аман от камери преди 2 месеца
Причинили са повече ПТП-та отколкото са предотвратили!!! Най-редовният сценарий за инцидент на пътя София - Варна е някой да те изпревари, да види, че има камера пред него и да скочи на спирачките точно пред теб, за да избегне снимката. Ако се усетиш може и да спреш навреме, да не го натресеш отзад, но често се случва да не успееш. Ако си с голям камьон може и от резките спирачки, които и ти набиваш инстинктивно, да поднесеш настрани и да пометеш с ремаркето няколко коли от насрещното.
19
3
 
5
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 2 месеца
Винаги някой някъде реже "нещо" с флекс :D
18
2
 
15
 
! Отговори
Ивза преди 2 месеца
Карлуково няма капацитет да поеме желаещите.Нужни са ясни закони с конкретни решения, но тези не са в състояние да ги предложат.Да си ходят.
17
1
 
33
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
При положение, че всеки ден сме заспамени с и-мейли от измамници представящи се за банки, поща, куриери, НАП, НОИ и какво ли не още, ха познайте колко човека като видят такъв и-мейл директно ще го изтрият без да го отворят защото ще знаят, че е измама? Път няма, маркировка няма, пътни знаци няма, осветление в градовете няма, но ще събираме още глоби. Проблема не са хората които ги глобяват 1-2 пъти в годината, а тия които имат човек в системата и не ги закачат!