Горна Оряховица дава по 10 000 лв. за трето дете

Мярката е дългосрочна
19 юли 2024 10:21, Красимир Ангелов
59
Горна Оряховица дава по 10 000 лв. за трето дете
Снимка: Pixabay

По 10 000 лв. могат да получат семейства от Горна Оряховица, сдобили се с трето дете, съобщиха от пресцентъра на общината. Подкрепата е еднократна и е регламентирана в действаща наредба.

"Наистина съм радостен, това беше в плановете ми още от началото на мандата. Хората, към които подкрепата е насочена, отглеждат децата си с грижа и ги образоват, дават на обществото едни стойностни нови членове, на които разчита и икономиката ни. А обикновено такива семейства не получават от институциите дори и детски надбавки. За да имат право на помощта от 10 000 лв., родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат социалноосигурителен статус за предходните 60 месеца", написа кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в профила си във Facebook.

"По отношение на двете им по-големи деца пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават детска градина или училище, ако са в съответната задължителна възраст. Последните две обстоятелства ще ги установяваме по служебен път", поясни той.

Ако е отпусната помощ, но се засече несъответствие или пък в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата подлежи на връщане.

Рашков подчертава, че мярката е дългосрочна.

"Важи за деца, родени или осиновени след 1 януари т.г., като заявленията трябва да се подават в рамките на три месеца. Но подчертавам, че за родените или осиновени през първото полугодие на тази година дечица, срокът за кандидатстване започва да тече от влизането в сила на Наредбата - сиреч  от този момент", пояснява градоначалникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Загуба на време преди 1 месец
да правиш деца на тази територия, окупирана от Мафията. България се топи, по-малко бъдещи данъкоплатци, което е прекрасно.
46
0
 
0
 
! Отговори
Ако е на всички гра преди 1 месец
За да има повече раждаемост
45
2
 
1
 
! Отговори
Кмете, кмете! преди 1 месец
Внимавай в картинката! В една нормална държава градоначалникът най-напред ще направи референдум, за да се допита до ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ от съответната община, дали са съгласни той да раздава парите им. Също така ще ги помоли ТЕ да определят критериите, по които да се подбират достойните за такава еднократна помощ.
44
0
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Братята *** няма да докачат нищо от тези пари. Прекалено много изисквания за тях, та дори и за българите. Постоянен адрес, да си живял последните 5 години там, 5 години да си си плащал пенсионните и здравните без прекъсване и двете ти по-големи деца да ходят задължително на детска градина или училище. Как да стане тая ми кажете, че да грабне мaнгoджepи парата?
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, пари-шума! Брекети: 5000 лв, ако тъпо детето - още 2×толкова за чстни уроци. Отделно спорт, пиано и ваканции в планина и на море. И ще живее къде - най-вероятно в апартамент с една баня и тоалетна и без собствена стая. Но щом има балами - да раждат и трето, и пето.
42
0
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
Ако в изискванията има средно образование, автоматично 99% от команчите ще отпаднат.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, братя роми, на прИмоция!
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някак си има трето действащо лице чийто интерес е нарушен. Ами бебето никой не го е питал дали иска да бъде раждано. Лично искам да ми се излатят един 10 милиона евро ""вредни" за това че са ме родили в този развален свят без да дам съгласие и червено хапче за бързо и лесно напускане, което да се ползва веднага след навършване на 18г.
39
0
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Ти написа най-разумния коментар - вместо прекалено общото понятие "социалноосигурителен статус", да се каже изрично, че през последните 60 месеца трябва да са се трудили, да са се осигурявали на базата на заплащането за труда им, а също и да са плащали данъци. Освен това да не са криминално проявени. Аз добавям и изискването нито едно от трите деца да не е родено преди майката да е навършила 16 г. и 9 месеца.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бива да се дават такива пари на майка, която е родила дори само едно от предишните си две деца преди да е навършила 16 г. и 9 месеца. В противен случай ще се окаже, че кметът на Горна Оряховица поощрява педофилията.
37
5
 
2
 
! Отговори
Дубай преди 1 месец
Дават по 100 000$ по сметката на всяко новородено дубайче.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, как ще вземат обратно пари, дадени на един определен контингент от населението, дори и да се докаже, че са представили фалшиви документи за соц.осигуряване? По-разумно щеше да бъде да накарат мypгaвeлкaтa да подпише документ, според който, ако се наложи да връща пари, но не притежава такива, ще ги отработи. Така Горна Оряховица поне няма да се харчи да плаща на такива, които метат улиците.
35
0
 
1
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
От Калтинец питат ами за четвърто и пето по колко?
34
0
 
1
 
! Отговори
Г.О. преди 1 месец
Квартал Калтинец харесва това.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Данъкоплатец 19 - Плащаме ги Ти, Аз и останалите наивници, които редовно си плащат данъците.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социалноосигурителен статус? Непълнолетна ромка, родила вече две деца, би трябвало даима такъв статус поради ДВА факта: 1. Според нашите недомислени закони тя самата е все още в категорията "дете"; 2. Самотните майки с деца под 18 г. вероятно също са социално осигурени.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не пари на калпак,а стимули от работодателите за добрите специалисти,ако искат да имат трето дете.И съответно данъчни отстъпки за работодателите от страна на държавата.Другото е наливане от пусто в празно.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малиии,сега цялото ром ще се изсипе в Горна Оряховица.
29
2
 
8
 
! Отговори
леля Пена преди 1 месец
НУЖНА Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА,НЕ 10000ЛЕВА !!!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О-ХАА,*** БРАТЯ ЩЕ ИМАТ ГА ПИРУВАТ ЗА 2-3 СЕДМИЦИ.