В Гела ще правят рекорд за Гинес - най-дългото свирене на гайда

Опитът ще бъде на традиционния събор на родовете
Обновена: 19 юли 2024 12:02 | 19 юли 2024 11:54, Петър Бойчев
21
В Гела ще правят рекорд за Гинес - най-дългото свирене на гайда
Снимка БГНЕС

Опит за рекорд на Гинес ще бъде направен в Родопите. По време на гайдарското надсвирване и традиционния събор на родовете в село Гела ще се проведе подготовка за рекордно дълго свирене на гайда на открито, без почивка.

Атрактивното продължително надсвирване ще бъде предвестник на кандидатстване за рекордите на Гинес. За първите двама смелчаци, издържали най-дълго да свирят на гайда, без пауза, ще има грамота, медал и атрактивна парична награда. Те ще бъдат и официално поканени да се включат в опита за поставяне на рекорд.

Всички желаещи ще могат да покажат любовта си към свиренето на гайда, уменията и издръжливостта си в съботния ден на събора от 11:00 часа. За състезанието могат да се явят участници над 16-годишна възраст, свирещи както на каба гайда, така и на джура гайда.

България вече има един записан рекорд, свързан с гайди, в книгата за рекорди на Гинес. Той бе поставен през 2012 година, когато 333 каба гайди засвириха в синхрон и изпълнението им бе признато официално като поставен световен рекорд.

Трите дни на събора в Гела ще се превърнат в най-големия празник на гайдата у нас. Освен богата музикална програма и концерти на гайдарски състави, ще има конкурсна и фестивална част.

Гайдарското надсвирване и традиционният събор на родовете са едни от най-старите фолклорни събори у нас и възникват от незапомнени времена като земляческа среща и надсвирване между родовете. Тази година ще бъде 21-вото издание на сегашния му формат, което ще се проведе по традиция на Илинденските поляни над село Гела на 2, 3 и 4 август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: рекордГинесгелагайди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Браво на хората. Браво на всички, които участват и посещават такива народни събори и съхраняват българската култура. Това е народна музика. Родопска гайда в Родопите - красота. А всички долу са хейтъри и ***.
9
2
 
3
 
! Отговори
За това ни бива преди 1 месец
Да надуваме гайдите
8
2
 
3
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 месец
Какво лошо има Гущерова да се пробва за рекорд за най-дълго свирене, та тriеш? Вие пишете постоянно за нея. Не аз.
7
5
 
3
 
! Отговори
К9 преди 1 месец
Тия вместо да хабят толкова енергия за надуване на някакви мехури , по-добре да взимат по една кирка и да идват да гасят пожари. Държавата гори, те нахлузили носии и се приготвили за свирня. Страшна мамуна е това българина, ей!
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представям си какво мазало ще е и гайдата и гайдаря след опита за рекорд :)))) българска работа! :))))) големи фитоци сте тва българите бее
5
5
 
5
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 1 месец
И без да съм евроатлантик и сорроссоидд не харесвам подобни ивенти, казано по народному.
4
6
 
3
 
! Отговори
Тц тц преди 1 месец
Целебна безсмислица......!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо с гайдите пред парламента и да изметем политическата класа .
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най дълго копане с мотиките у ТКЗС-то :)))
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някаква по-смислена инициатива не можаха ми да измислят?