Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
Щом Алибегов преди 1 месец
Не плаши с протести,не вярвам.
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гръцка салата покрай Солун - 4 евраки потънала в лимони зехтин и хубави домати. Тука шопска салата 15 кинта с олио калиакра и оцет текезе слънце - домати и сирене от Лидл. Давайте да фалирате по-бързо, че да дойдат някакви нормални хора да се занимават с бизнес у тая жалка територия... Проверете и една арна верига хотели в Обзор - 1800 лева нощувката, в Обзор, даже не в Обзор ами в нивите на север от Обзор... За тия пари отивам на Малдивите за 7 дена...
36
0
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
"Дига" ли се, кажи вЕрно?! :D Седнала мУмунката да прави ценообразуване на тока на ракия и шопска в 5 без 10...
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укритте да ги спасяват нали тях приютяват.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си купят фотоволтрици и виетнамци . Според мен и без тока ще има много фалити особено по големите хотели . След сезона ще почнат да ги продават . ЕС ту свива потреблението . Тез европроекти евродупитатски ,,заплати,, унищожение на населението и задлъжняване на държавите в ЕС МОЩНО СВИВАТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО . Обаче на го.ню му казали че ще има килипир и той хич и не мисли кой че плаща килипира и кой ще го усвоява .
33
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 милиона пенсионери одавна са фалирали,но на никой не му дреме за тях.Те не могат дори веднъж месечно да влязат в скъпарските ви заведения,но не реват за високи пенсии,а се задоволяват с каквото им дадат.Защо някой трябва да съчувства точно на вас?
32
0
 
33
 
! Отговори
Зла Гад преди 1 месец
До Гневен мъж 22. Точно казано! Не съм в Бг в момента. Минах през Румъния, нощувах на север, в град Орадея на границата с Унгария. Разкошен тризвезден хотел буквално на 1.5 км от границата. Нощувка за двама 45. Голяма стая, хладилник, климатик, телевизор, безплатно мин.вода, нет. Чисто като в аптека. Еспресо в ресторанта на хотела 1.5. Впрочем, месечната винетка в Румъния е 7!!! Говорете ми за България. Чалга, дивотия и простащина!
31
0
 
32
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Ха ха тези пак недоволни,ами фалирайте бе като не можете да се справите - ФАЛИТ ! Помня как плашехте в България с този фалит и преди заради ДДС, тогава спечелихте,но не спечелиха клиентите ви - НЕ НАМАЛИХТЕ ЦЕНИТЕ ! Чудя се обаче защо само в България тези химици на напитки и храна плашат с фалит, защо колегите им в Гърция и Турция не плашат,нима там не се вдига ел.енергията ? Сега остава пак да бъдат "погалени" от измамниците с ИМУНИТЕТ ! ДЪРЖАВА ли е България или место за развит БАНДИТИЗЪМ ?
30
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хотелиерите станаха повече от туристите. Всеки кокошарник хотел стана. Ще фалират. Като са алчни. Те не търсят оборот. Търсят да ударят кьоравото. 800 лева стек. 300 лева скариди. 159 лева кана вино. Алоуууу! Къде сте тръгнали, бре? Българите били неплатежоспособни. Искате само чужденци, за да ги будалкате като за последно. В един коптор ще слагате 80 лева за легло, а чаршафите 15 дена не сменяте. Мизерия отвсякъде. Където има лукс 300 лева на вечер леглото. Запрете се, бре!Лакомия до шия.
29
0
 
10
 
! Отговори
mmda преди 1 месец
а уж глобално затопляне ала-бала обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.
28
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1300 мегавата вървят за Украйна подарък и по този начин се дига цената на вътрешния пазар.
27
0
 
11
 
! Отговори
ммда преди 1 месец
а иначе блъскате палма навсякъде
26
2
 
31
 
! Отговори
истина е преди 1 месец
Да фалират на момента !!! Та цялата нидържава е фалирала ,а само те са галениците на мафията с по 9% данък , А В ЗАВЕДЕНИЯТА РЕЖАТ ГЛАВИ С ЦЕНИТЕ !!
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом при тия високи цени,които сте надули фалирате,значи не ставате за тая работа.Чакам да видя фалита ви.Аз си мога и без вас.
24
1
 
20
 
! Отговори
Нема-нема преди 1 месец
Па ревнат за нещо. Абе я на борсата. И кой оцелее, оцелее. И без това работната ръка е кът. А и много обезяни на клончето. Земя не остана.
23
0
 
23
 
! Отговори
Зла Гад преди 1 месец
Дреме ми на мастафура за бг алчните "хотелиери". Резервирам и плащам само и единствено през Букинг, за да съм сигурен, че хотелиерчетата си плащат.
22
0
 
35
 
! Отговори
гневен мъж преди 1 месец
Измамници,защо лъжете хората?Кафето по морето е 3.5-4 лв.,колата3 лв,фреш 8 лв.,бира 5 лв,,нощувка за 1 чавук-100-200 лв/средна ръка/,за цените н ресторантите да не говоря.Измамници,затова никой не иска да идва при вас.Най-евтиното кафе във вътрешността вече е 2 лв.На кой пробутвате измамите си?
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, па те ще фалират и ако си платят осигуровките и данъците. Вдигнаха здраво цените, ДДС им е 9%, лятото започна от края на май - какво повече? Токът да стане 5 ст./квч, пак няма да са доволни и пред фалит.
20
0
 
9
 
! Отговори
Има различни видове преди 1 месец
Генератори Вятърни Слънчеви Бойлери със слънчева топла водаКоито генерират електричество целогодишно и сезона да е целогодишен със сауни през зиматаЧадърите може да са със слънчеви панели
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хотелиерите и ресторантьорите в голямата си част са собственост на мафията, така че да фалират и то бързо!!! да останат само малките семейни ресторанти и хотели.