Хотелиери и ресторантьори пред фалит заради цените на тока

Летният сезон вече е около 45 дни
22 юли 2024 16:30, Инна Ангелова
175

Между 1500 и 2000 лева е цената на тока за бизнеса. Това застрашава туристическия сектор, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев. От бранша са на мнение, че ако тенденцията продължава, ше има масови фалити.

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров в предаването "България сутрин".

По думите му туризмът предлага комплексна услуга и към него са прикрепени много други отрасли на икономиката. Стратегически, това е важен отрасъл за страната ние, защото формира около 13-14% от БВП. “Трябва с много голяма грижа да се обръщаме към този сектор", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров е на мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание какво ще се случи с енергията за в бъдеще, защото България изостава и са нужни мерки.

"Парламентът трябва да влезе като трайна мярка при определен ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", призова Димитров. Той обясни, че след пандемията от COVID-19 се наблюдава свиване на туристическия летен сезон - беше около два месеца, сега пада под 45 дни.

"Основният разход в сектора на хотелиерството и ресторантьорството е електроенергията. 2/3 от стойността на продукта е електроенергия. Летните курорти не работят 12 месеца", уточни Димитров.

Той подчерта, че липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители  от трети страни. Според него е налице демографски срив, но няма конкретни мерки, които са насочени към стимулиране на раждаемостта, а хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата ни държава такава...
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България свободен пазар за електроенергия и реална конкуренция са практически невъзможни.
56
0
 
23
 
! Отговори
Сту преди 1 месец
Ричката Алибегов е най-зле горкият. Едвам събира кинти за гориво на чисто новата седмица м пакет. Дано държавата да му помогне.
55
0
 
35
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Тия хора, хотелиерите и ресторантьорите, постоянно са пред фалит. Заради ковида, заради ДДС-то, заради войните, заради мира, заради цените на това и онова ... Така ще ги запомня - те са пред фалит, откакто се пръкна демокрацията. Сигурно са някакви мазохисти, защото очевидно е много трудно да си хотелиер или ресторантьор, с надценки от 500% и заплати на персонала около МРЗ. Непосилно е, направо ми се къса сърдцето!
54
0
 
31
 
! Отговори
Коста преди 1 месец
Ония със соларките щели да фалират че бил евтин тока... тия с хотелие щели да фалират че бил скъп тока... Капитализъм бе пичове, оцелява само големия :) Те ви банани
53
8
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Зевсда се оправят кибиците и русофилите, дето немало смисъл да гласуват. една виденова зима ще им намести понятията.
52
0
 
23
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Ката слушам разни хотелиери, кафеджии, собственици на земи,фирмаджии, таксиджии и всякакви "бизнесмени"май трябва да върнем социализма и държавата да ги спонсорира, а те само да пълнят гушите. Като не можеш да се справиш, фалираш и на село с мотиката.
51
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
В наше село има една кръчма. Никога не съм чул от кръчмаря да е недоволен от нещо, и никой от селото не е останал жаден.
50
1
 
11
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
само в задунайски татарстан "частния бизнес" реве за държавна пара. в щатите колт объркаха оборота и печалбата и се продадоха на чехи, у нас "хотелиерите" чакат фондове и помощи. продавайте апартаментите и ставйте домоуправители, като се ви не излизат сметките
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лятото когато всички солари бълват ток и да е толкова скъпо не е нормално, не случайно веки се маха от тук и напуска и си закрива бизнеса.
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изнудвачи! Хотелиерите и ресторантьорите са изнудвачи. Летният сезон не е 45 дена. Юни, юли, август и септември са 4 месеца или 120 дена. Отдавна септември месец е идеален за море.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баш тия, са най-лесни, поставят слъчеви панели на покривите и токът през летният сезонът им е осигурен.Няма да задвижват машини, я! Щом не са го направили, да фалират.
46
3
 
19
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
От следващата година и битовите потребители сме на борсата, как ви се струват 1.5-2 лева на киловат? За пример три климатика на отопление зимата до сега излизаше 200-220 лева на месец, 2000 добре ли ще е?
45
0
 
17
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен30 къде има хотели за 80 лева нощувката без да се налага да си биеш тетанус преди да влезнеш в стаята?
44
0
 
29
 
! Отговори
Зла Гад преди 1 месец
Посочените в коментара ми цени в Румъния да в ЕВРО. 45 евро нощувка за двама. 7 евро месечна винетка и 1.5 евро еспресо в РЕСТОРАНТА на хотела, а не от машина! Безплатен охраняем паркинг. Ходих в Пловдив преди време. В центъра къща за гости. И... изненада - имаме собствен паркинг, но, срещу 10 лв на ден!?!? А в описанието към къщата за гости пишат, че има паркинг, но хитро не споменават, че е платен. Както се казва "Бизнес по български"
43
0
 
33
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Цената на тока не може да фалира тези измамници ! Фалира ги тяхната алчност, мръсотия и продажбата на ментета ! Защо нямат клиенти ? Защо българите предпочитат да летуват в Гърция и Турция ? В Испания ел.енергията до сега скочи с 100 %, защо нито един ресторантьор и хотелиер не протестира и заплашва ? Фалита е цивилизована реакция на интелигентни хора които се пренасочват към друг сектор без заплахи, мирно и цивилизовано !
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година все по трудно става за тях . То ток скъп ,ниско ддс ,няма работници , дъжд ,жеги и прочие. Но хотелите вместо да намаляват те се увеличават строй се яко навсякъде и то не законно .!?!
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този хотелиер да не го е ударил кокосов орех по главата?
40
0
 
31
 
! Отговори
От плаж в Гърция преди 1 месец
Скъпи сте вече, все с намаленото ддс. Хайде фалирайте да ви еа маата нещастна, като чакате все държавата да ви даде нещо.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сачева е обещала на Алибегов,че ако дойдат пак на власт ще го позлати.