Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено

Три милиона българи имат финансови проблеми
25 юли 2024 15:33, Инна Ангелова
172
Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено
Снимка: БГНЕС

Според данни на Евростат средната продължителност на живота е около 75 години. Животът ни е кратък, но за сметка на това качествен.

По средна продължителност на живота българите са на последно място в ЕС. Но в България жените могат да се радват на добро здраве до навършване средно на 68,9 години, а мъжете до 64,5 години, пише "Труд”.

По отношение на добро здраве българките са на второ място сред страните от ЕС, показват данните на Евростат. На първо място са жените в Малта, които достигат средно до 70,3 години без да ограничават активността си заради здравословен проблем. Мъжете в България също са в доста добро здраве в сравнение с жителите на другите страни в ЕС. Само в шест държави от ЕС мъжете достигат до по-висока възраст без да имат сериозни здравословни проблеми, като това са Словения, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Малта и Швеция.

Данните на Евростат показват, че мъжете са най-зле в Латвия, където се радват на добро здраве само до навършване средно на 53 години. На второ място са мъжете в Словакия, които са в добро здраве средно до 56,6 години, а на трето е Дания с 57,1%. При жените най-зле са тези в Дания, които са в добро здраве средно до 54,6 години, а след тях са жените в Латвия с 55,4 години и Нидерландия с 56,3 години.

Решаващ въпрос е дали допълнителните години живот, придобити с увеличеното дълголетие, се прекарват в добро или лошо здраве, посочват от Евростат. Тъй като очакваната продължителност на живота не е в състояние да отговори напълно на този въпрос, са разработени индикатори за очакваната продължителност на здравето, като например години здравословен живот. Те се фокусират върху качеството на живот, прекаран в здравословно състояние, а не върху количеството живот, измерено чрез очакваната продължителност на живота, посочват от Евростат.

В България средната продължителност на живота е 75,8 години, показват данни на Евростат, а по този показател сме на едно от последните места в ЕС. Най-близо до нас по продължителен живот е Латвия със средно 75,9 години, а на трето място е Румъния със 76,6 години.

Жените в България живеят средно до 79,6 години, което ги нарежда на последно място в ЕС. Най-близо до нас са жените в Унгария с 80,1 години и в Румъния с 80,5 години. Най-дълъг е животът на жените в Лихтенщайн (средно 87,3 години), Испания (86,7 години), Франция (85,9 години), Швейцария (85,9 години) и Италия (85,8 години).

По отношение на финансирането - около 3 милиона българи имат финансови проблеми и са “на ръба” на оцеляването. Те са в постоянен риск по отношение на парите. Почти половината нямат заделени за внезапни неотложни разходи. Това сочат данни на НСИ спрямо юни тази година.

Хората признават, че категорично не могат да посрещнат непредвидени плащания за  неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Това означава, че при подобна ситуация трябва да прибегнат до заеми от роднини, банки или към бързи кредити.

Огромен проблем за семействата е и обзавеждането на дома. Към 42% не могат да си позволят смяна на остарялото обзавеждане вкъщи.

Освен финансите, сред водещите проблеми на българите са престъпността, имиграцията, околната среда и климатичните промени. Това сочи изследване на Евробарометър в началото на тази година. Според него 2/3 от българите или близо 40 на сто, са пряко засегнати от безработицата. Цената на живота тормози над 25%. Близо 30 на сто от сънародниците ни се оплакват от здравните грижи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: здравефинансиживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Пако Трабант преди 1 месец
,,Живеят кратко,но качествено."Това само болните мозъци от ЕвроПростат могат да измислят.
150
0
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 1 месец
По-голяма простотия не бях чел скоро! Направо вони на платен пиар! Всеки втори българин знае за ниския праг на смъртност, да не говорим за качество на живот у нас!!! Да, има такива, които са привилегировани да живеят охолно и здравословно, както и дълго,но това са шепа ***, които пият живота и здравето на останалата част от хората!!! Тоя дето ги е сътворил тези глупости е сигурно един от богоизбраните и да си навре статистиките там където слънцето не ги огрява!!
149
2
 
0
 
! Отговори
Боабаб преди 1 месец
Така е защото българите отиват на лекар вече, когато е късно... Проста статистика.
148
0
 
1
 
! Отговори
Треньор по бокс преди 1 месец
Спецоперация продолжается - свинарня уменьшается
147
0
 
1
 
! Отговори
Маргото преди 1 месец
Живота на българите все повече се приближава до животът на нарко кралете,наркобосовете и даже къмнаркозависимите!Кратко,качествено корупция,кинти и ...кремиране!5 К. От девет милиона и половина за 35 години под вече 6 милиона,едва ли е само това,на ръба,но ...щастливи!
146
0
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Вие се гъбаркате нещо май ,българите живеят кратко и мизерно по принцип, качествено къде го видяхте!?
145
0
 
11
 
! Отговори
Тез преди 1 месец
Се подиграват с хората
144
2
 
6
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Е да де, ама нали Ленин учеше, че е по - добре да си беден и гладен, отколкото сит и богат?!! Горе главата - няма лустрация - няма живот. С комунисти качество на живот не се постига.
143
0
 
10
 
! Отговори
Разбрах преди 1 месец
Значи живеем си здрави почти до последно, после внезапно се гътваме.А горките западняци кретат болни и нещастни.
142
0
 
8
 
! Отговори
Чудна работа преди 1 месец
Значи българските мъже умират здрави. От какво умират?
141
5
 
11
 
! Отговори
Ние знаем преди 1 месец
Позволим ли ГЕРБ и ДПС да въведат еврозоната с България е свършено. Бюджетната Комисия НС е одобрила ЗАКОН въвеждане на еврото. Следва ци ф рово евро и блокиране на частни сметки като Гърция. Без да ви питат автоматично ви обръщат франковете, паунди, долари в ЕВРО. В Хърватия ивфлацията е между 40 и 70% с еврото. В Германия постригване от 40 марки, стана 40 евро. Половината резерв 20 милиарда отива във фирмите на ГЕРБ и ДПС. Част Златото 48 тона под управление ЕЦБ. С цифровизация ви спират ДВГ
140
2
 
10
 
! Отговори
Преди преди 1 месец
два дена близките ми се излъгали да вземат пъпеш и диня от голяма немска верига за храни, зелен пъпеш. Отидоха в кошчето и двете. Некачествената храна пробутвана в Българи вече е практика. Не ми се мисли с еврото и електронните ваучери как ще ви задължат да консумирате Химии. Ще спрат ДВГ. Бюджет на ЕС е зелени политики, емигранти, цифровизация. А ГЕРБ внесли в Комисия бюджетна ЗАКОН за ЕВРО. Сега разбрахте ли как ДПС и ГЕРБ ще ви оберат частните сметки и РЕЗЕРви и блокиране на сметки он ЕЦБ
139
0
 
14
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
В какво се изразява "качествения живот" - в духовна нищета ,алчност ,агресия престъпления ,убийства ,меркантилност ,култ към "материята" и живот без цел ,смисъл и посока на преобладаващата част от населението и то не само сред "младото поколение".Възрастното население на България е в пъти по - деградирало и от "младото" ,сред които има и макар и малка част стойностни духовни същности,които единствено ще оцелеят.
138
0
 
18
 
! Отговори
Ехее преди 1 месец
Дядо ми почина на 94г. като последните 10-15 не му бяха лесни. Въпреки това на човека му се живееше още. Тъй, че тия "кратък живот ама качествен" не ни ги бутайте.
137
13
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Аз не знам жив човек да няма финансови проблеми. Глупости на търкалета. Гладни в България няма, България принадлежи към Златния милиард и само откачени путинисти и марксисти могат да се оплакват. Идете да видите какво изхвърлят българите на кофите за *** - постоянно някой прави ремонт и то стържат до тухла.
136
0
 
22
 
! Отговори
Галя преди 1 месец
За какво ни е тази *** статистика? Знаем си, че сме на последно място по продължителност на живота и живеем на "ръба на оцеляването". Освен това знаем, че тъпите ни управници са на първо място по заделени пари в сметки зад граница и тази статия ще предизвика у тях единствено насмешка към беднотията, на чийто гръб живеят.
135
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаш финансови проблеми може да отидат да работят в Гърция в Германия в Франция на ягоди с шампанско. Какво се оплакват в днеса.
134
0
 
29
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Българите живеем най кратко...но затова пък най бедно!!!
133
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези около властта живеят качествено, а останалите за сметка на това живеем кратко
132
4
 
25
 
! Отговори
Споко е еврото преди 1 месец
Рахатлъкът свършва. Искате коли с ДВГ, блокират ви сметката. А идва и борса ток, тогава ще видим какво значи сметка за ток идеята на Василев ПВУ. Протестирате, ЕЦБ ви блокира сметката. Детето ви иска да си смени пола, без ваше знание, ние не искаме ЕЦБ блокира сметката. Гърция и блокирането на сметки, ше ни се стори песен. Полша и Унгария замразяване еврофондове. Тепърва ще ядем тоягата на ЕС и ЕЦБ. Само повечко балами да влязат в еврозоната.