Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено

Три милиона българи имат финансови проблеми
25 юли 2024 15:33, Инна Ангелова
172
Живот на ръба: Българите живеят кратко, но качествено
Снимка: БГНЕС

Според данни на Евростат средната продължителност на живота е около 75 години. Животът ни е кратък, но за сметка на това качествен.

По средна продължителност на живота българите са на последно място в ЕС. Но в България жените могат да се радват на добро здраве до навършване средно на 68,9 години, а мъжете до 64,5 години, пише "Труд”.

По отношение на добро здраве българките са на второ място сред страните от ЕС, показват данните на Евростат. На първо място са жените в Малта, които достигат средно до 70,3 години без да ограничават активността си заради здравословен проблем. Мъжете в България също са в доста добро здраве в сравнение с жителите на другите страни в ЕС. Само в шест държави от ЕС мъжете достигат до по-висока възраст без да имат сериозни здравословни проблеми, като това са Словения, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Малта и Швеция.

Данните на Евростат показват, че мъжете са най-зле в Латвия, където се радват на добро здраве само до навършване средно на 53 години. На второ място са мъжете в Словакия, които са в добро здраве средно до 56,6 години, а на трето е Дания с 57,1%. При жените най-зле са тези в Дания, които са в добро здраве средно до 54,6 години, а след тях са жените в Латвия с 55,4 години и Нидерландия с 56,3 години.

Решаващ въпрос е дали допълнителните години живот, придобити с увеличеното дълголетие, се прекарват в добро или лошо здраве, посочват от Евростат. Тъй като очакваната продължителност на живота не е в състояние да отговори напълно на този въпрос, са разработени индикатори за очакваната продължителност на здравето, като например години здравословен живот. Те се фокусират върху качеството на живот, прекаран в здравословно състояние, а не върху количеството живот, измерено чрез очакваната продължителност на живота, посочват от Евростат.

В България средната продължителност на живота е 75,8 години, показват данни на Евростат, а по този показател сме на едно от последните места в ЕС. Най-близо до нас по продължителен живот е Латвия със средно 75,9 години, а на трето място е Румъния със 76,6 години.

Жените в България живеят средно до 79,6 години, което ги нарежда на последно място в ЕС. Най-близо до нас са жените в Унгария с 80,1 години и в Румъния с 80,5 години. Най-дълъг е животът на жените в Лихтенщайн (средно 87,3 години), Испания (86,7 години), Франция (85,9 години), Швейцария (85,9 години) и Италия (85,8 години).

По отношение на финансирането - около 3 милиона българи имат финансови проблеми и са “на ръба” на оцеляването. Те са в постоянен риск по отношение на парите. Почти половината нямат заделени за внезапни неотложни разходи. Това сочат данни на НСИ спрямо юни тази година.

Хората признават, че категорично не могат да посрещнат непредвидени плащания за  неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др. Това означава, че при подобна ситуация трябва да прибегнат до заеми от роднини, банки или към бързи кредити.

Огромен проблем за семействата е и обзавеждането на дома. Към 42% не могат да си позволят смяна на остарялото обзавеждане вкъщи.

Освен финансите, сред водещите проблеми на българите са престъпността, имиграцията, околната среда и климатичните промени. Това сочи изследване на Евробарометър в началото на тази година. Според него 2/3 от българите или близо 40 на сто, са пряко засегнати от безработицата. Цената на живота тормози над 25%. Близо 30 на сто от сънародниците ни се оплакват от здравните грижи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: здравефинансиживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
12
 
5
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
В статията има известна доза истина. Замислете се колко българи не знаят какво е самотата, виждат се често с приятели, ценят семейството, не са ходили на психолог... Да не сравняваме какъв жалък изтрещял живот живеят хората в "развитите" общества.
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, тая седмица са спрели от движение колите на двама колеги. Едната 6 годишна, дриугата 11. Не отговаряли на еко нормите.
129
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелените шарлатани искат да вземат колите ви, овце! На следващия преглед 75% от вас ще останат без автомобил ако си кротувате! Осведомете се какво ви чака, вашият ред идва!
128
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората масово нямат пари за черни дни пък какво остана за инвестиции.
127
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието ми напомня на лафа: "Много грозна, но за сметка на това е невероятно прoстa"
126
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живеем качествено и затова живеем кратко??? Муахахаххахахааххааххааха...няма такава тъъъпотия баце!
125
14
 
13
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Права е Ели! Много от българите пушат, пият и се хранят крайно нездравословно. Подиграват се на хора със здравословна диета, а после реват, че са болни. За съжаление късметът покрива до един момент.
124
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качествено???????????????? Нека тогава това го преотстъпим на депутатите!
123
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек българските умрели са най добрите умрели.
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качествено:)):)):))
121
13
 
12
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Нормално. Първо в тази статистика влизат и роми, които живеят по-малко и от българите. Второ много голяма част от българите пушат много, за тях е нормално да пият ежедневно и да ядат пържено, да се тъпчат с месо, наденици, пият газирани напитки и тн. Когато някой каже, че не яде еди какво си започват да обясняват как плодовете и зеленчуците и те били вредни. Да, купения домат е вреден точно толкова, колкото и цигарата ти, ***. После Бойко и Киро били виновни, че *** живее кратко.
120
1
 
33
 
! Отговори
пор преди 1 месец
По-голяма глупост не бях чел. От статията разбрах, че живея качествено: в стрес, с високо кръвно и без пари. Но с червен хайвер, водка Смирноф, уиски 12 г. и телешки Рибай стек-ове.
119
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости, населението ни намалява главоломно те ни разправят че сме живеели качествено. Ако живеехме качествено щяхме да имаме много повече население.
118
0
 
40
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.По голяма лъжа от това не съм чел..Как нямате съвест да публикувате такива глупости и са мъжете така нагло.Само периода на Ковида умряха малко повече от 50000 човека.Българина е толкова болен че едва ли има по бързо изчезващ народ.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 111Право в СУ "Св. Климент Охридски"
116
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати долнопробната и манипулативна статия!
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Съгласен Кифличка - не, кифла с мармалад /конфитюр - 10 стотинки /ще им го разпиша на сегашните кифли, щото те може да не знаят съкращението "ст."/
114
0
 
14
 
! Отговори
Съгласен преди 1 месец
Сутрин миришеше на прясно изпечен селски хляб , милинки със истинско сиренце и кифлички с конфитюр ....Хора на опашка
113
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПитаКаква да е разликата .Имам пломби правени от социализма , подчертавам -безплатно ! Всичко беше качвствено и на ниво .Хляба в магазина беше винаги тпоъл и винаги изяждах голям краишник докато се прибера, тогава не беше вредно .Уникален живот ни развалиха . Спокойствие , щастие и уреден живот беше социализма .Който говори друго е лъжец или не е живял по онова време .
112
3
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Бебенцето дето умря след майка си в родилното в Кърджали , наистина са живели малко , ама кошко качествено :Новороденото, което миналият петък беше транспортирано от Кърджали в Университетската болница в Стара Загора, е починало. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Клиниката по неонатология доц. д-р Христо Мумджиев. Бебето е постъпило за лечение в тежко увредено състояние. До седмица се очаква резултатът от направената аутопсия, каза доц. Мумджиев.