Българинът купува имоти с цел инвестиция

Не се лишаваме от втори, ваканционен имот
30 юли 2024 15:51, Инна Ангелова
22

Все по-чести са случаите, в които българите купуват ваканционни имоти в Гърция. По родното Черноморие също не липсват оферти - руски граждани, които разпродават имотите си у нас.

По Черноморието цените се определят от най-вече от местоположението, а след това от комплекса и вида услуги.

"Най-разпространени са в района на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Равда. Там има най-много оферти и най-много предложения. В момента едните търсят обикновена квартира, просто да има, а другите търсят удобства - те искат да има аквапарк, услуги, ресторанти, басейни. Другите курорти, които ги предпочитат, са Созопол, Лозенец - тези са по-предпочитани от българите. Курортите, които искат чужденците, са Златни пясъци и Слънчев бряг, защото има по-голяма инфраструктура", заяви експертът в областта на недвижимите имоти Мариян Боруков в "България сутрин".

Боруков допълни, че българите често купуват с цел инвестиция. Живеят във ваканционния имот около месец, а през останалата част от времето го отдават под наем и си осигуряват допълнителни доходи.

“И се получава доста рентабилно - от 5 до 15% от покупната цена изкарват на година. Обикновено се търсят двустайни апартаменти, но през последно време хората започнаха да предпочитат студиа, които могат леко да се разделят на два сектора", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му предложенията, за разлика от търсенето на апартаменти, не са толкова много. И допълни, че в момента цените се изравняват.

"Ново строителство няма под 1000-1200 евро на квадрат на Черноморието. Старо строителство може да се намери по-изгодно, но отново ще се доближава до тази цена. Имотът, който се купува в момента, се базира на това, че българите искат да имат втори имот и търсенето е по-голямо от обичайното", посочи Боруков.

Младежите търсят повече апартаменти под наем, отбеляза Боруков.

"Българите обикновено след 40 години повече предпочитат да си купят имот. В повечето случаи младежите не предпочитат. В момента някъде около 25-30% са украинци. 10-15% са поляци, останали са чехи, словаци, израелци”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
абв преди 1 месец
До Алоооооуу смени си брокера, ако ме питаш! Според мене-умишлено не ти разказва за огледите. Трик, за да свалиш още цената за някой негов човек, който следкато ти го купи почти на безценица, му направи "основен" ремонт за 10 х лв, ще го продаде с 50% еврова надценка от цената на която ти го е купил. А брокерът ти ще си вземе комисионната кеш директно от купувача-прекупвач. И ще ти каже, че отива на дълга почивка в чужбина с година събираните 2 лв в касичката си у дома.ПАтих от таквизи "брокери
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук един и същи качва коментари под рзлични никове и пишурка все едно и също с цел собствениците на жилища да се разклибаят и да започнат да прдават на цена 100 лв/кв.м.
19
1
 
4
 
! Отговори
Алоооооуу преди 1 месец
Бе вие нормални ли сте ? Продавам апартамент в Пловдив вече 6 месеца, свалил съм 20% от предложената от брокера цена! Имам само ЕДИН оглед и то имам чувството, че младежите просто се забавляваха! Какъв пазар на продавача бе! Скоро ще сваля още 10% и вече се моля дано се продаде!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че не инвенстират в коли :)) Първата, втората, третата ...
17
0
 
8
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
"Българите обикновено след 40 години повече предпочитат да си купят имот. В повечето случаи младежите не предпочитат."... .....Каква мисъл,какъв размах на перото!
16
0
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Айде Чат Бота за Недвижими имоти почва да *** статия след статия чакаме още 2 поне. Всичко е по Гърция даже и ,,богатите шопе никой не купува Сега.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1 милион и 600 хиляди са необитаемите жилища в България... Никой който няма жилище в момента, няма и пари за да си купи... Хората с пари отдавна си купиха 2-3 и сега не могат да намерят наематели.
14
0
 
23
 
! Отговори
Забелязал... преди 1 месец
Абсолютни глyпости! Хората се чудят как да си продадат старите коптори, а тези които имаха пари отдавна си купиха жилища.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инвестирай или *** . Има там един исторически парк . Там е модерно да се ,,инвестира,, ама кеш :)
12
0
 
19
 
! Отговори
hehe 2 преди 1 месец
при положение че народа намалява яко а държавата няма никаква иконмика не ми е ясно кой би купил на тези цени имоти .....
11
1
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
И един ден, няма да има на кого да ги продаде. Ще настаняват в тях, бабуини и камилари.
10
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
ИНВЕСТИРА БЪЛГАРИНА ама у нищо ! *** наро2д !
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Язък , аз смоя акъл набутах пари за земя в Добруджа , хич не се сетих за апартамент и допуснах груба грешка .
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре , че си инвестирах в Никопол на Дунава , уникално си запазих парите , сега само чакам да поскъпне .
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуват коптори, защото ги е страх да не им се обезценят финикийските дарове (рушвети) и крадени кинти. Друга основна причина е че им е толкова акъла.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяхте помислили малко, щяхте да се сетите, че това "инвестиране" е лош знак. Значи очаква огромна инфлация след потъване още по-дълбоко в ЕС.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама вие българите сте голема работа бе! Кавички ще ви слагаме вече на "националните". Огледали се край себе си, никой друг не видяли наоколо, и решили, че са българи.
4
7
 
3
 
! Отговори
Стига сте ревали преди 1 месец
Българинът купува имоти с цел инвестиция. . . . . В клуба на богатите сте всички! Щом инвестирате, значи имате пари. Ей как ги нразя тези мрънкалници все недоволни! Като не ви пасва има 200 партии в България все ще намерите някоя да ви удовлетвори! Аз например избирам Възраждане и знам, че ще плюете, но има неща, които мен ми харесват като техните активнисти за бизнеса! Сега ще скочите на тавана! Ама информирайте се и при другите партии, ама нинч, нада ничего ще видите!
3
0
 
15
 
! Отговори
И преди 1 месец
ЗА КОГА НЯМА ДА ЖИВЕЕ 300г. А ПЪК И ВОЙНА СЕ ЗАДАВА
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не е така българина купува имоти защото си представя как ще ги дава под наем и по цял ден ще събира наеми и ще пие ракия без да работи нищо.