Пожарът край Струмяни е обхванал към 30 хиляди дка гора

Системата BG-ALERT бе задействана и призова хората да се евакуират
30 юли 2024 16:45, Анисия Иванова
13
Пожарът край Струмяни е обхванал към 30 хиляди дка гора
Снимка: БГНЕС

Огромен пожар бушува край Струмяни в Благоевградска област. Системата BG-ALERT бе задействана и призова хората да се евакуират.

"Жителите на село Кърпелево да се евакуират. Причината е възникналият голям пожар в района. Следвайте указанията на компетентите органи", пише в съобщението на BG-ALERT.

Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е избухнал около 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Подготвя се евакуацията и на другите села.

Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър, който допълнително разпалва. Засега са изпратени два екипа огнеборци, но положението е сериозно и се обмисля искане на помощ от въздуха. Наземно гасене не може да се извършва.

Пожарът е обхванал между 25 – 30 хиляди декара гора.

В гасенето на огъня се включиха двата френски самолета. Машините за гасене на пожар по въздух бяха пренасочени от планината Славянка. Самолетите са успели да ограничат огъня в ниското, но положението във високите части е сериозно. Пламъците застрашават селата Микрево, Каменица и Кърпелево.

Кметският наместник на Кърпелево информира, че има готовност за евакуация, но местното население наброява 15 души – възрастни хора. Екипи от София, Дупница, Благоевград, Петрич и Сандански са насочени към пожара в община Струмяни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарите са умишлени. Няма друго обяснение. Злонамерени хора в изобилие има тази държава.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ромите предизвикват пожарите. Внесете респект в ромските махали. ГЕРБ ДПС ромизира цяла България. Трябва революционна армия за да се оправи България
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 000 декара това си е ужас
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за 30 години докараха българия за изгаряне - честито бели индианци - краваршингтон и слугите им се кефят на вашаша липса на мозък
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой сега ще каже Путин е виновен?всяко събитие в Бг е невиждано и нечувано и само при нас се случва. Сами се докарахме... То не бяха пожари, наводнения,инциденти, ремонт на ремонта, и безкрай обяснения, думи и присъствия.
8
1
 
12
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Когато 30г само се гледа за заплати у парламенто и за субсидии на партиийте за изборите се докарахме до там да нямаме пожарни и самолети и да ни изгорят горите. Браво г-н Борисов, браво и на Пеевски, браво и на Корнеликата, браво. Трябва да бъдете съдени за разсипването на държавата
7
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Брееееее, как за 2-3 часа станаха 30 хил. декара????? Трябва да е запалено от 4 страни едновременно. Саботаж на копейкаджиите - смут в страната.
6
1
 
10
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Кой знае колко от пожарите са подпалени ит клетите мигранти ...по лесно да офейкат на където са тръгнали .....ама това нали НЕ е вярно ако питате политиците и медиите няма да кажат и дума за това ! Най много да има руска следа нещо ......или някой лалугер да е пушил дет не трябва ....
5
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
2 август - Илинден е! Паметта на бунтовниците е жива, духовете им - неспокойни! Твоят син юначен за народ загина, за народ загина - за Македония!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доган губи България и я пали!
3
1
 
13
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
С парите които раздадоха от нашият джоб за украйна - щяха да са купили поне -10 хеликоптера за гасенеИ пожарите нямаше да са проблем
2
2
 
17
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
Окрадоха горите - сега заличават следите. Нищо ново. Всичко пито платено. България се управлява отпрестъпници.
1
1
 
15
 
! Отговори
беге алерт преди 1 месец
престанете да палите пожари!!!!