МРРБ: Заради сериозното засушаване има недостиг на питейна вода

Четирима министри обсъдиха проблема с безводието
22 авг 2024 13:42, Красимир Ангелов
19
МРРБ: Заради сериозното засушаване има недостиг на питейна вода
Снимка: БГНЕС

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев за спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. В нея участваха и ръководствата на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, „Българския ВиК холдинг“ ЕАД, зам.-министри и експерти от министерствата.

Още по темата
Обсъдена беше ситуацията с наложените водни режими в населените места и бе отчетено, че сред основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година. Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца. В резултат на това има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година.

Намаление на обемите се отчита и на останалите  водоизточници. Като друга причина за безводието бяха посочени загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

За справяне с проблемите и за свеждане до минимум на негативите за населението, продължава работата в авариен режим на всички държавни структури в координация с местните власти. Създава се работна група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е и своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите. Тя ще набележи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки като част от национална политика за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури.

Работната група ще има за цел да предложи конкретни решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната за справяне с климатичните промени в следващите години. Ще бъдат анализирани и необходимите законови промени, тъй като водоснабдяването е стратегически сектор и част от националната сигурност. Ще се обсъди и изработването на  цялостен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Страната
Кризата с водата - защо липсват новите технологии?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Сергей Бесскурин преди 3 седмици
Даже и под тази статия в която сттава въпрос за безводие, мaлoⴁмни комунистически коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
На никой не му пука за безводието.А се казва че в бъдеще ще има климатични мигранти,пренаселване,безработица,престъпност.
16
1
 
0
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Следващата 2025 год лятото ще има воден режим и в големите градове. Ако през есента и зимата не завалят дъждове или падне сняг да напълнят язовирите. В което се съмнявам
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората сега не ценят водата, защото са мнооого умствено неадекватни, изчисляват всичко в пари и ходят там, къдвто могат да видят удобства, нямат нито очи, нито съзнание, нито желание да осъзнаят кова, което се учи в основното училище.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато водата се използва за поливане, има възвръщаемост, когато се изхвърля в канализацията, си отива безвъзвратно.
13
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
сега се сетиха за безводието след като язовирите за празни горите изгоряханикои не говори за залесяване строителство и бетон това е важното останалотое битовизъм
12
0
 
5
 
! Отговори
ех да ви преди 3 седмици
Това е заради източването на язовирите за частните ТЕЦ-ове и загубите при ВиК дружествата на питейна вода по 60% и отгоре, некадърността и продажността на българските политици
11
0
 
7
 
! Отговори
Мижетурките преди 3 седмици
се събрали на седянка, на която след сладки лакърдии кой къде и как почивал са отбелязали, че има суша. Ще бъде направен и анализ, с който псуващите ги българи ще си избършат ...
10
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 3 седмици
За малко да си помисля, че ще има статия без платен руски т.ол под нея.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А тецовете и разграбената напоителна система, както и загубите на вода нямат нищо общо. Да не си помислите, че държавата не си е свършила работа.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На водна планета водата не стигала! Има достатъчно сладка вода, за да задоволи питейните нужди. За всички останали просто може да се обезсолява морска вода. Вместо да инвестират в технологии, които наистина са нужни те ще ми обсъждат 10 години без резултат.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всчики автомивки да спрат да точат питейна вода и ония с палатите и вилите да не ми поливат по цял ден райграса, че иде мор за всички! Ше виидите вие едно къпане всеки ден по 3-пъти ипране всеки ден...като дойде МурДжо ше плачете!
6
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
До тук добре! Успех нататък!
5
0
 
7
 
! Отговори
Тези 240 преди 3 седмици
Ще са първите предатели които ще се изнесат по вилите си на Халкидики, Кипър, Испания и други курорти където са закупили жилища. Не им пука ,че гори, нито ,че нямало вода. 2-3 заседания и парите им са по офшорни сметки отдавна, те са готови за отскок още по времето на Мустака. Така ,че всичко е на доизживяване. Каквото е останало. Само развалини без война. Най-ниски заплащане в Европа - без война , тез Украйнци които бягат от войната като дойдоха за първи път видяхме ДЖИПОВЕ И ДЖИПОВЕ!
4
0
 
15
 
! Отговори
Ъммм... преди 3 седмици
въпросче. Защо по дяволите чакаме да се наcepем и тогава се сещаме, че нещо не е наред? Колко са се самозабравили тия 240 човека?
3
1
 
4
 
! Отговори
aa преди 3 седмици
идва голямата тояга не засушването. скоро и вода ще има и тояга ще има. още малко
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
веднага да се сключи договор с Байдън и Урсула да тръгват танкерите с питейна вода. Цена на литър 100 евра, защото все пак демократчните евроатлантически продукти са скъпи, особено за льолавци като нас...Шиши И Боко веднага да се явявт по Нова или БТВ и да призоват спешно за договор, ББР пари има ше кредитира... някой хидроинженер няма ли наблизо да каже... Кире да пита тате Петко какво да правим, че лошо става, а татко Петко знае най- добре...
1
0
 
16
 
! Отговори
Иии преди 3 седмици
Министрите от къде ще докарат вода, след като хидроинжинера я источи от язовирите?