Без закон и на парче се управляват водите на България

За проблемите се говори, когато има кризи
11 сеп 2024 21:17, Инна Ангелова
22
Без закон и на парче се управляват водите на България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За проблемите във водния сектор се говори само когато има кризи. Ако водоемите се напълнят през следващите месеци, темата ще стане отново безинтересна за политиците, защото няма да им носи никакъв дивидент. Повечето добри неща в сектора като инвестиции и пречиствателни станции се случват на натиск от ЕК и транспонираните директиви. Това коментира инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Водата е ресурс, който трябва да се използва рационално, там където е необходимо и в количествата, които са необходими. За съжаление, при нас има голямо разхищение и това е основната причина да има недостиг на вода в определени населени места", каза Иванов.
Анализите на воден стрес в България - балансът между нужното и наличното количество вода - показват, че ще има региони, който системно ще страдат от безводие, а на други места не би трябвало да възникват проблемите, които се наблюдават в момента, каза той. Липсата на качествена инфраструктура и липсата на поддръжка водят до безводието в тези места.

Според експерти в сектора има прекалено голямо раздробяване на отговорностите по различните институции.

"Едно от нещата, които трябва да се направи е да се намери някакво лидерство във водния сектор. То донякъде е дадено на МОСВ, но с ограничени възможности, Създаването на агенция, която да отговаря за водите, е някакво решение. Трябва да се търсят решения отрасъл по отрасъл - във ВиК сектора загубите са над 60% за страната и това не е допустимо."

Този проблем с несправянето с големите загуби започва да се отчита и в ЕС, защото не е логично да се дават големи средства за изграждане и реконструкция на ВиК системи, а загубите да продължават, каза Иванов. Поддръжката на системат през годините не е била достатъчно добра, а и голяма част от нея е изградена от азбесто-цимент, които трябва да бъде подменен.

"Ние не можем да наваксаме темповете, с които той старее, за да го подменим. Има недобро управление през годините на отрасъла, усилията не са фокусирани върху намаляването на загубите. През последните 10 години има пари за инвестиции, но няма добре направени планове, с които да атакуваме решението и да постигаме качествени резултати."

За момента дори няма стратегия за отрасъл ВиК, а и няма и напредък по очаквания Закон за ВиК, каза Иванов. Новият закон трябва да подобри ситуацията като коригира проблеми през развитието на операторите, но до момента нито един от множеството проекти не са стигнали до парламента, тъй като не са добре написани и не включват нужните експерти.

"Особени с честите политически смени през последните години, този процес не върви - затова нямаме нито закон, нито стратегия."

Наличието на такъв закон е изискване за част от средствата по плана за възстановяване и развитие и доката натискът от страна на ЕС е положителен е това отношение, но директивите добавят и финансов натиск върху страната за тяхното спазване, каза Иванов.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Снимка на деня
Валежите постепенно спират, слънцето се завръща от запад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Масон преди 5 дни
Водата не е безплатна. Ще си я плащате в злато.
18
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Е па нали 1989 година искахте децентрализация? какво ревете, че е на парче? Всеки се оправя сам!
17
0
 
3
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 5 дни
Какво управление , к`ви пет лева ?! 35 години рушене и унищожаване ! Разрушиха се хиляди язовири , язовирчета (микроязовири) и завирени обеми и обемчета. А всичко това спираше водните порои , даваше влага и в някаква степен охлаждаше ! Сега се плачем като вдовици за ky... и питаме кой ни *** в гащume ? Ами ние ! В неистовите си , но безмозъчни мераци за пари ...
16
1
 
5
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 5 дни
Нито се управляват , нито се поддържат , а само се е ксплоатират от наши хора ! Ако не е така , щеше да имаме вода , както при бай Тошо !
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Как може загубите по тръбите да се плащат от хората това го няма никъде за топлофикация е същата работа. Къде са наказаните дето като шефове са допуснали подобно нещо, нали уж затова са им високи заплатите, понеже имали много отговорности дрън, дрън.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тръбите били направени от АЗБЕСТО - ЦЕМЕНТ..... Азбеста е нездравословен и затова хората пиещи вода от азбестови тръби след време стават болни. Азбеста е сериозен риск за здравето на хоарата! Именно по времето на Соца направиха тръбопроводните тръби за снабдавяне на населението от АЗБЕСТО - ЦЕМЕНТОВИ ТРЪБИ за унищожаване на Българското население.... И унищожиха местните водоисточници, герани, кладенци... А сега на тия герани и кладенци слагат ТАКСА собственост на Кладенци!
13
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 дни
Калинки и ммутpи управляват водите.
12
0
 
7
 
! Отговори
НЯМА ТАКСА ВОДОМЕР преди 5 дни
КАКВАТО НИ ГОТВЯТ, А ЩЕ БЪДЕ ТАКСА "БЪЛГАРИН" > ПОНЕЖЕ РОМСКИТЕ МААЛИ НЯМАТ ВОДОМЕРИ
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В бъдеще ще се въведе такасаДупе! Който имаДупе трябва да представи какви размери има, колко е широко и дълбоко. Лолко пъти на ден отива до тоалетната и колко пъти свири на ***! За всичко това ще се плаша понеже бизнеса е в застой!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В евроатлантизма на Боко и Шишо не трябва закон!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Водата на София е с два пъти по-ниска цена от провинцията!
8
2
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 5 дни
Чистата питейна вода от кладенци досега я плащахме сравнително евтино, но в бъдеще ще става все по скъпа. Цената на тока за помпите ще върви нагоре. Цената на поддръжката на тръбопроводите ще върви нагоре. Който не е плащал ще се научи да плаща , иначе ще загине на сухо. Бъдещите войни ще бъдат за вода. Всъщност язовирната ще става само евентуално за поливане ако не я отровят.
7
1
 
5
 
! Отговори
Кинти преди 5 дни
Те не управляват водите те ги продават и експлоатират без капка мисъл.когато видят зор и започват да се молят да вали и се бъзикат помежду си ,че приемат стока когато вали.Другото е че работят там особено по рни такива барабанисти, некадърност и алчност се е вкопчила там.Нормално все пак заплатите на редовия работник са 1350 лева бруто или 1000 нето,равносилно на мизерия.
6
0
 
11
 
! Отговори
НАД 60 % ЗАГУБИ преди 5 дни
ВЪВ ВИК > НЕ СА ЗАГУБИ А КРАЖБИ > РОМСКИТЕ МААЛИ И ОЛИГАРСИТЕ С ХОТЕЛИ И ПЛУВНИ БАСЕЙНИ НЕ ПЛАЩАТ ИЗООБЩО НИКАКВА ВОДА
5
1
 
5
 
! Отговори
Много преди 5 дни
Янкошумкарски ко п еленца умряха като се блъснаха с скъпите си коли купени с пари от ограбения народ от техните родители.Дано всяка година са все повече.Амин дай Боже.
4
1
 
6
 
! Отговори
Държавата преди 5 дни
На парчетата
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И като се създаде агенция и се напълни с политически назначения, какъв ще е ефекта. В Язовири и каскади напълниха с хора от В и К, които нямат никаква представа къде се намират и какво трябва да правят. Такива шефове пречат и няма полза от тях. За да върви нещо са нужни специалисти, експерти, а не парашутисти
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То само водите да бяха
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Колко евроатлантическо