Рибари скочиха срещу ниското ниво на "Копринка"

Есетрата умира, щетите - за хиляди
22 авг 2024 14:16, Инна Ангелова
27

Проблемът с безводието в страната придобива все по-големи размери. Нивата на язовирите в Централна България спадат драстично и се очаква да достигнат минимума си. Сред основните потърпевши са земеделските производители, а заради изпускането на язовир "Копринка", рибата в него умира. Рибарите готвят протести.

Есетрови риби, отглеждани в развъдник в язовир "Копринка", са изплували мъртви. Щетите са за хиляди левове. А причината - ниските нива на водоема. В момента язовирът е под 14% от полезния си обем.

"Ако продължи това темпо на спадане на язовира, гарантираме, че риболовците от цяла България ще се вдигнем. Може да стане и война заради това безхаберие", каза Валентин Димитров от Централна Рибно-Опазваща Организация пред Bulgaria ON AIR.

Наред с пресъхването на язовирите се  унищожава и земеделската реколта в Централна България, където има недостиг на вода за посевите.

"Проблемът не е сериозен, а катастрофален. Съоръженията, колкото и да са стари, няма как да се губи 85% от водата. Тази вода се краде и тя се краде, за да може някой да прави доста сериозна печалба. Ползвателите са ВЕЦ-овете и земеделските производители. При нас нещата са изчистени, има си измервателна система, знаят се каналите - къде и колко плащаме. Не е нормално зимните месеци, когато трябва да се събира водата в язовирите и съоръженията, тогава да се изпуска вода за произвеждане на електроенергия", възмути се председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

От областната управа в Стара Загора не виждат нищо необичайно с количествата във водоемите.

"В момента обемът на язовир Копринка е 25, 7 млн. кубични метра, а мъртвият му обем е 5 милиона кубични метра. В момента, в който количествата достигнат нивото от 18 милиона кубични метра, всякакъв вид подаване на вода за промишлени цели се прекратява", подчерта областният управител на Стара Загора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Страната
Кризата с водата - защо липсват новите технологии?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Водата в големите язовири сттрува милиарди. Не е ясно защо Язовира и Каскади, Напоителни Системи и други собственици не дават отчет Сметната Палата.
22
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Предназначението на язовира е да бъде напълнен и след това да се изпуска толкова вода, колкото се влива в рамките на годината. Ако има останали 25%, някои са за затвор за безстопанственост и големи щети. Ако обемът стои години макс 50/ мин 20%, това е огромен преразход. Обемът на чашата е съобразен с определен отток във водосбора след продължителни измервания. Трябва комисия да установи състоянието на преливника. Той от години стои на сухо поради ниското ниво.
21
0
 
5
 
! Отговори
Янчу преди 3 седмици
А пък Янчулев, бивший кмет софийски, едва преди няколко годинки в една забутана кабеларка сподели, че Илия Павлов, докато владееше Кремиковци, е врътнал водата на яз. Искър през Комбината, през ВЕЦ-а и остави София на сухо през 1993/4-а година.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
освен вец-овете, турция също сика да изпускаме вода към тях, най-вероятно вече отдавна им пускат, за да отстъпи боташ
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
главчев е разрешил това източване
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за мариците ток
17
2
 
4
 
! Отговори
Бгг преди 3 седмици
Заради ВЕЦ няма да имате вода.
16
2
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 3 седмици
Главан ак от там взимаха вода за пожарите около Стара Загора, както и Копринка захранва града, въобще не е само рибата. Оставка на областния
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Областния управител на СЗ да вземе да серазходи по язовирите преди да дрънка глупости че нямало проблем. Напротив има - повечето язовири са пълни едва до 10%. Задава се режим на водата за много населени места в област Стара Загора. ТАкъв вече беше обявен за селата по направление Раднево - Гълъбово, които се захранват от друг язовир, както и за много други населени места в СЗ област. Достатъчно е да се влезе в сайта на ВиК и там си пише. Няма нужда от фалшиво спокойствие, положенето е трагично
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вецовете и фотоволтаиците почват да стават нагли, областният не виждал нищо нередно, ами той за това е областен от юли, за да не вижда.
13
1
 
10
 
! Отговори
Змей Горянин преди 3 седмици
Патриотизъм не е да се радвате на 4иFУти и ци г ойнери които ви носят тиквени медали от гей олимпиади.Патриотизъм е да пазите природата и родината си от цялата мутрокомунистка феодал ска из мет в България!
12
0
 
9
 
! Отговори
4ерният Иисус преди 3 седмици
Плебеи превърнаха България в пустиня от алчност и малоумие а вие си мълчите!Е ба ви у патриотите.
11
1
 
8
 
! Отговори
Язовирите преди 3 седмици
Са в ръцете на разни мутрофеодали.А те са част от националната сигурност.Но такава няма с тези служби така че всичко е точно.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то па рибаря мисли че язовира е негов и без него света свършва !
9
14
 
10
 
! Отговори
Супер преди 3 седмици
Язовир Копринка присъхна. Божи знак за края но Русия и русофилията
8
8
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 седмици
Пичове, ай, дайте по некое и друга есетра да лапнеме! Ку ми дадете есетра да ям, обещавам ви вода в размер голям! Това е вашата жертва за бъдещето.Инак, на електората му трябва ток в големите градове, за да оцелее с климатиците си, а за полтииците, електората с климатиците е по-важен от вашата риба и земеделска продукция
7
2
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 3 седмици
Настане вечер и големите ВЕЦове изведнъж се разработван 7-9 %! Що ли няма вода?
6
3
 
14
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
Бъдещите войни ще бъдат за чиста питейна вода. А тя намалява. Ще стане по скъпа от златото.
5
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заради кефа на рибарите няма да работят ВЕЦовете ли?Този язовир да не частна собственост на рибарите?!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Реалист ВЕЦ-овете ги продадоха за милиони на ЕРП-тата. Паричките отиват в чуждите държави, а нашите родители са ги скъсвали от бригади за по 2-3 месеца да строят язовири. Баща ми го комадироваха 3 месеца да сече дървета и да лее бетон на язовирната стена, а инкасото ми наби служебно 2 месеца глоба за това че не съм си сменил т.е. купил нов водомер щото старият не се виждал добре. и то ми посочи точно от кой магазин и кой вид да го купя и като дойдоха да го сменят ми откраднаха и крановете...