Е-тротинетките да не надвишават 25 км/ч

Каската е задължителна, спасява живот
13 сеп 2024 12:35, Инна Ангелова
40

Електрическите тротинетки стават все по-популярни, защото са екологични и удобни като транспорт. Налага се обаче и тенденцията за увеличение на инцидентите с тях и основната причина често е безотговорното им използване от най-младите.

"Използват се все повече, както от възрастни, така и от юноши, които не са запознати изцяло с пътната безопасност. Родителите трябва да отделят време на своите деца да ги запознаят с начините как да бъдат безопасни на пътя, както за себе си, така и за хората около тях. Приканваме държавата да прави по-често кампании за пътна безопасност в училищата", коментира председателят на Българската асоциация за електромобилност Владислав Стоицов в предаването "България сутрин".

Важно е винаги да се носи каска

Той отбеляза, че винаги тротинетката трябва да се кара с до 25 км/ч най-вдясно на пътното платно, когато няма велосипедна инфраструктура, а когато има - да се използва тя. Важно е винаги да се носи каска, защото тя спасява живот.

"При едно малко падане може човек да си удари главата и да постъпят трайни увреждания. В тъмните часове да се използват светлоотразителни елементи върху тялото и върху тротинетката", подчерта Стоицов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че всички тротинетки, които се продават на европейския пазар, са ограничени до 25 км/ч - всяко манипулиране е незаконно.

"Над 14-годишна възраст могат да се използват тротинетките. Между 14-16 години трябва да се движат само по велосипедната инфраструктура. Трябва да се работи върху културата на пътя на всички участници в движението", посочи председателят на Българската асоциация за електромобилност.

По думите му инфраструктурата е в окаяно състояние и трябва всички институции да положат повече усилия.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Страната
Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Л.Иванов преди 4 дни
Много интересно- като как ще научаваме възрастта на децата, управляващи тротинетки? Не виждате ли, че карат по средата на пътното платно и водачите се чудят как да ги предпазят! Как ще установявате имената на родители, пуснали на пътя такива деца? Много въпроси, но никой не се наема да търси отговори!Впрочем както повечето неща в страната!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 4 дни
Масово ги карат по тротоарите, даже ми бибиткат да им правя път. Имаше случай, точно излизам от входа на метростанция Европейски съюз на Хемус и един с тротинетка замалко не ме отнесе. Друг случай. На Витошка едно момче на тротинетка караше между хората, издебваше момента и удряше минувачите по главите, след това бягаше. Като му направиш забележка, започваше да пс*ва. Направо имам чувство че само *** ги карат. Никакво чувство за координация и познаване на закона за движение по пътищата.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
***. "Той обясни, че всички тротинетки, които се продават на европейския пазар, са ограничени до 25 км/ч - всяко манипулиране е незаконно". Тези които идват от Китай Развиват над 80км. И как ще ми забранят да я манипулирам няма такъв закон да не можеш да си правиш каквото си искаш, закона е да не надвишаваш 25км. Какво катаджия ще застане с тринога ли как ще ги хванат? Истината е ПЪЛНА ЗАБРАНА на тротинетките и проблема се решава.
36
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 дни
Забранете ги напълно
35
1
 
1
 
! Отговори
Afuera преди 4 дни
До 22: това е ужасно и в никакъв случай не искам такъв закон тук. Годишен технически преглед за колело... Направо годишен технически преглед за четка за стол да измислят. Да не вземе някой да се претрепе! Етатистките неосоциалистически пародии на държаво от Лондон до Москва не заслужават уважението на народи, които не желаят да живеят по скотски.
34
1
 
1
 
! Отговори
-10 преди 4 дни
Много е! 15!
33
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 4 дни
В тая телевизия защо канят само слаботокови! И добре, че няма вентилатор да не излетят водещите с уши!
32
2
 
3
 
! Отговори
Afuera преди 4 дни
Един колоездач с лекота минава 25км/ч. На тях регулация ще им правим ли? Да задължим всяко колело да има километраж и куките да следят вече и за превишена скорост с колело. То и сега е забранено да се кара колело по тротоар и гледам добре се проконтролира това правило. После всяко колело и тротинетка да минава ГТП, да ти трябва книжа за него, застраховка и данък. Политик и мозъчен организъм са антоними.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Така както акулата надушва кръв, така държавата надувшва неща, на които да наложи закони, регулации и данъци. Почваме сега с ограниченията, щот не можем да ги спрем да се движат, където не им е мястото и решихме, че с още ограничения, които не можем да съблюдаваме ще решим проблема.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това трябва да се кара само с 10-15км/ч по велоалея от само един човек с каска. Естествено няма нищо общо и се кара по двама вдигнали 50км/ч на тротоар. И още по естествено никой не ги глобява.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
хахах, аз с колелото сппкойно си вдигам 30-35 тия на 25 ще ограничават.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Целта им е ясна да смучат от още едноясто пари за гражданска отговорност. То и контейнерите за смет в София трябва да им се направи гражданска отговорност, понеже и те са участници в движението. Разхождат се по пътното платно, както им е кеф, като ги захвърлят служителите от почистващата фирма.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тези регулация е също толкова ***, колкото е-тротинетките.
26
2
 
0
 
! Отговори
Общ работник преди 4 дни
Горна граница за щета по ГО е 3000лв/без ДДС. Някак си не мога да си представя как с колело/тротинетка ще направиш по-голяма щета. Ако щетата е над се завежда дело за щетите.
25
2
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 дни
Те не трябва да надвишават 10 км/ч. С 25 км/ч може просто да те убие и да си замине и няма ни регистрационен номер, нито може да го хванеш да духа на дрегер. Това е МПС, по дяволите! И трябва да подлежи на регистрация и техн. контрол като всички останали МПС-та.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Имам един такъв *** вкъщи!Преби са с 55 км/ч,че после го лекувах с шамари!Пратих майка му да се поразходи малко,че за нея бях приготвил сопата!Купила му тротинетка,въпреки че бях против и крият от мен!
23
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Видя ли тротинетка и я сгазвам веднага! Да си знаят!
22
1
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 4 дни
Осведоми се как е в Германия, децките колела имат годишен технически преглед и ако ги карат извън частна собственост имат и гражданска, както и карта, че са минали обучение.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 18 - Да, колела има от 120 години в Бъглария и от един път, заради разни лудаци, всичките 11 годишни, трябва да имат книжки .. брат .. ffs ...
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тротинетки по пътното платно само от правоспособни с книжка,пъпчиви пубери на по 15-16 нямат място на пътя тъй като не знаят правилата за движение.