Въздух в опаковките и по-малко съдържание: Мамят ли ни по нов начин производителите?

По-малко съдържание вместо по-висока цена е все по-често срещания трик
31 авг 2024 20:12, Красимир Ангелов
207
Въздух в опаковките и по-малко съдържание: Мамят ли ни по нов начин производителите?
Снимка: БГНЕС

Пакетиран въздух, повдигнати дъна и разреждане на напитките с вода - това само част от триковете, които производителите прилагат, а подобни злоупотреби зачествят, съобщава ARD.

Много производители мамят клиентите си със съдържанието - опаковките на редица продукти съдържат по-малко количество за същата цена. Или дори за по-висока.

В Германия Потребителската централа в Хамбург от години следи за измамни опаковки в магазините. Нейните експерти в момента регистрират рекордно високи стойности на този вид измами, посочва изданието, цитирано от DW.

По-малко, но за повече пари

Ето един пример: вид чипс на известен производител вече съдържа в опаковката само 75 грама, а не 95 грама както преди. Цената обаче е същата - 1,99 евро за опаковка. Това представлява увеличение от 27%. Според Армин Фалет от Потребителската централа много потребители дори не знаят, че купуват по-малко количество за същите пари. Въпреки че новата опаковка е по-малка на размери, това си проличава чак при пряко сравнение с предишния размер, посочва германското издание.

Друг пример ARD дава с вода за уста. Количеството е намалено от 600 на 500 милилитра, а цената дори се е повишила - от 4,45 евро на 4,95 евро. Това представлява скрито увеличение на цената с повече от 33 %, посочват от Потребителската централа. На рафта в магазина обаче промяната почти не си личи, защото бутилката продължава да си изглежда по същия начин - само в долната ѝ част е леко изтъняла. Това е направено умишлено с цел да бъдат заблудени купувачите",  твърди Армин Фалет,  цитиран от АРД.

По-малко съдържание вместо по-висока цена

Такива "трикове" се прилагат при почти всички видове продукти - от маргарина, през киселото мляко, до шоколадите. "Човек си мисли, че в една опаковка маргарин винаги има 500 грама. И аз бях сред тях, докато наскоро не установих, че новата опаковка съдържа само 400 грама, но пък цената си е същата", казва за АРД неназован поименно купувач.

Ина Бокхолт от "Варентест" - организация, която следи за качеството на стоките и продуктите - редовно проверява за скрити увеличения на цените. Нейното обяснение за феномена: производителите предпочитат да намалят съдържанието, отколкото видимо да увеличат цените. "Много потребители имат ценови прагове. Например те не искат да плащат повече от едно евро за макаронени изделия", казва тя.

При други продукти този праг може да е 1,99 или 2,99 евро. Намаляването на съдържанието помага на производителите да не надвишават тези ценови прагове и все пак да запазят или дори да увеличат маржа на печалбата си, разяснява АРД. Медията допълва, че ако купувате даден продукт редовно, само този трик може да ви излезе няколкостотин евро повече на година.

Друг трик, който прилагат производителите, е с качеството на съставките. В този случай цената и съдържанието в опаковката си остават непроменени, но производителят пести от ценни съставки на продукта, като по този начин влошава качеството му. Това работи особено добре при плодовите сокове.

Армин Фалет от Потребителската централа в Хамбург дава и такъв пример - с плодов сок на фирма, в който количеството на портокаловия сок е намалено наполовина. "Това вече не е 100% портокалов сок, а плодов нектар, към който се добавени вода и захар, за да бъде докаран на вкус", посочва експертът.

Внимание: въздух в опаковките

Третият трик е с пакетирания въздух. Видимо дадена опаковка предлага нормално количество от някой продукт, тъй като е голяма като размер. Всъщност обаче в нея има по-малко съдържание, отколкото предполага клиентът. Независимо дали става въпрос за мюсли, чипс или хранителни добавки, в повечето случаи подобна външна опаковка не нарушава никой закон.

Правилото е, че една опаковка не трябва да внушава, че съдържа повече. Но има много изключения, които позволяват да това да се случва, подчертават от Потребителската централа. Така например много производители на козметика използват повдигнати дъна на опаковките, а кутията с крем, примерно, е значително по-малка от опаковката, в която тя се продава, пише още АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от Спорт
И Рая Назарян поздрави Ружди Ружди за златния медал в Париж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник "Русь" думите, изразяващи концепцията на руския панславизъм: "Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!"
145
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Е и? Пазарна икономика и санкции. Никой не пречи на конкуренцията да прави по-големи опаковки, нали?
144
1
 
7
 
! Отговори
Намалени грамажи преди 2 седмици
на тоалетната хартия, но с 50% по-високо цена от преди 2 години, същото е с известна марка дезедорант: развалено качество, намален грамаж и СТО процента по-скъп от 4.75 вече е десет лева. Храните в големи вериги отиват в кошчето. Пазарувам веднъж седмично по селата истинска храна. Не давам една стотинка на големи вериги, квартални магазинчета, прекупвачи, борсаджии. Да си ядат гумата, която и животните отказват да ядат.
143
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой да е ял български домат в последните 30 години?
142
1
 
15
 
! Отговори
Дебеличък преди 2 седмици
Защо чипса е толкова малко винаги?
141
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българското село загина след 1989 година с разтурянето на ТКЗС-тата. До 1989 година България беше голям износител на селскостопанска продукция, а след 1989 година станахме голям вносител на тази продукция. Сега не произвеждаме и 1/10 от годишното производство през 80-те години.
140
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българското село загина след инвазията на армията на Сталин в България 1944г. Земята на Българските Селяни бе иззета и комунистите си направиха ТКЗСета... и натикаха селяните да работят на не своя земя. По този начин ИЗКОРЕНИХА ФУНДАМЕНТАЛА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА - СЕЛЯНИТЕ ДА СА СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯТА ПО СЕЛАТА... След 1989 година комунистите си раздадоха ТКЗС и ужким плащат РЕНТА на наследниците на иззетите земи....
139
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българското село загина след инвазията на армията на Сталин в България 1944г. Земята на Българските Селяни бе иззета и комунистите си направиха ТКЗСета... и натикаха селяните да работят на не своя земя. По този начин ИЗКОРЕНИХА ФУНДАМЕНТАЛА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА - СЕЛЯНИТЕ ДА СА СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯТА ПО СЕЛАТА... След 1989 година *** си раздадоха ТКЗС и ужким плащат РЕНТА на наследниците на иззетите земи....
138
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То да бяка само тези измами от статията. Има и много други. Примерно пускат продукт с относително по-добро качество за зарибяване на хората да го купуват, след което качеството рязко пада. Основното при храните е, че от 35 години са с много лошо качество. Сегашните деца не познават вкуса на истинско мляко, на истински домат и т.н.
137
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Телфон "IPhone SE", компутер "HP" и са Американско Производство.
136
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ментета ни продават в магазините, но като няма друго купуваш - няма къде да ходиш. При това купуваш на каквато цена ти наложат.
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дядо ти. Да де ама след 1989 година българското секо загина. Какви традиции като селото вече го няма.
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спомняш си за дядо ти. А защо не помниш и не виждаш, че сегашните дебеловрати бизнесмени демократи правят всичко възможно да забранят домашното производство, за да могат да си продават ментетата.
133
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Именно по времето на Соца изкорениха старите български технологии и знания на селяните за производство, онаследявани от техните баби и дядовци... Изкорениха Българския Селянин от неговата земя. Той отите да Бачка на в ТКЗС - ето на не своя земя... Спомените за производство от хиляди години забравиха и ни навряха соц знания за производство и хората висяха на опашки за хляб, яйца.... след работа ходейки по магазините да си купят нещо и за децата си!
132
1
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
До Анонимен- не купуваш от китай ли? А телефона, часовника, компютъра ти от къде са?
131
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички пенсии, бленуващи по соца (и младостта си) в коментарите - отивайте в Куба и му се радвайте.
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спомням, дядо ми режеше от висящ изсушен "Свински Бут" малко парченце и въобще не беше солено. Правеше го така: Целият свински бут лежи в сол 21 дни. След като солта избие всички бактерии, бута се слага във течаша вода за няколо дни, докато се обезсоли и се поставя на проветриво място да съхне... след като изсъхне се покрива с хартия за да не кацат мухите по него и всеки ден се кълцат от него парченца докато се изконсумира! Това е стара Българска традиция за производство! Къде е тя сега?
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Помните ли как ви облъчваха преди години по ТВ в ШЛ с клип не на расизма,а малко след това меркел(гнус ме е да и пиша името)ги покани всички!
128
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако искате да не ви мамят, трябва да живеете при социализъм.
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Б,а,й Г,а,н,ь,о винаги е по авантата, но това е най-малкото с което ни мамят? А с асфалта по улиците ,измами за милионо!???