Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света

Pirate Bay стана първата торент жертва на закона
17 апр 2009 16:31,
65
Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света
Готфрид Свартхолм /вляво/ и Петер Сунде в съда. Долу: Първият сървър на торента, сега - музеен експонат. Снимки: БГНЕС

Четирима души, стоящи зад сайта Pirate Bay – най-големия и добре зареден торент в света, бяха осъдени на затвор в Швеция, съобщи ВВС.

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Карл Лундстром и Петер Сунде са признати за виновни за нарушаване на авторски права и ще лежат по 1 година в затвора.

Освен това те трябва да платят и 3,6 милиона долара обезщетение на няколко големи компании, като Warner Brothers, Columbia, Twentieth Century Fox, Sony BMG и EMI.

След обявяване на присъдата, Питър Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо:

„Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“.

Пред ВВС председателят на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) Джон Кенедия коментира:
 
„Тези момчета нямаха принципна позиция, просто искаха да си напълнят джобовете. Няма нищо похвално в поведението им, то е осъдително“.

„Pirate Bay нанесе огромни щети и определеното обезщетение не покрива дори част от тях.

Съществуваше усещането, че пиратството е ОК, както и че музикалната индустрия трябва просто да го преглътне. Присъдата ще промени този възглед“, допълни той.

Четиримата осъдени отричаха вината си по време на цялото дело, казвайки, че не са вършили нищо незаконно, тъй като всъщност не са хоствали никакви файлове.  
 
Пред ВВС по-рано тази седмица Сунде заяви:

„Между Pirate Bay и Google няма никаква разлика. Сайтът ще продължи да функционира.

И да изгубим, нищо няма да се случи – по милион причини. И не на последно място – защото ще обжалваме“.  

В момента първият сървър, използван от Pirate Bay, се намира в музей в Стокхолм. Торент сайтът е създаден през 2003 година от организацията Piratbyran, обявила се срещу авторските права. През последните пет години обаче сайтът се управлява от отделни личности.
 
Всеки ден там се обменят милиони файлове, но торентът всъщност няма никакво съдържание, което да е обект на авторско право, тъй като единственото, което прави, е да хоства линкове към телевизионни, филмови и музикални файлове, намиращи се в компютрите на милионите му потребители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
43, но нали това казвам - тракерите са прозорец към световното изкуство. Не към еднодневките=чалгии (вкл. и тъпите гърмящи филми), а към истинско изкуство. И точно в Пиратския залив човек може да намери красиви неща. А също и книги. И тези неща тук или ги няма, или струват цяла заплата. Достатъчно сме ограничени финансово- трябва ли и духа ни да заробват?
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не си прав! Първо операта най-малко е пострадала от пиратството, защото по принцип заедно с театъра, това е сценично изкуство и то едно от най-скъпите удоволствия!!! Само по времето на Тодор Живков хората в България имаха възможността да си въобразят, че то е за всички. Еми не е!!! На Запад, а и в България има хора, които могат да си го позволят на живо (защото са богати, защото дядовците и бабите им не са ходили на тоалетна в двора, с извинение). Друг е въпросът за достъпността. Ако община Х има достатъчно пипе и пари може да оборудва прекрасна библиотека (както по времето на Тодор Живков бяха повечето библиотеки и в най-малките селца) и във фонда й да купи!!! дискове на известни оперни изпълнения, да купи компютри и да окултурява малограмотното население. Най-добре е това да почне от децата. А родителите им да си се наливат, да копаят и да слушат Лепа Брена...Само че...ех, да...Проблемът е, че самите кметове слушат Лепа Брена и такава идея НИКОГА НЯМА ДА ИМ ХРУМНЕ. Утехата е, че кметове с подобен манталитет преобладават и по широкия свят, на места, където никой никога не е чувал за сръбска музика. Ето защо операта е елитарно изкуство. Ако с тракерите някой успее да се докопа и да се образова, много добре. Т.е. още една причина да сме ЗА ТОРЕНТИТЕ!!!!
42
0
 
0
 
! Отговори
jmola преди 15 години
""""но торентът всъщност няма никакво съдържание,"""" - avtorite ... sled skapan den koito imah na rabota ... vie mi opravihte nastroenieto s taq prostotiq deto kazahte !!! :D
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
napylno sym syglasen s tvoeto mnenie !
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
38, за теб решението е много просто - стой си в запада, за да не се шокираш в България, че знаеш ли от културен шок к'во може да ти се случи...Можеш ли, 38, просветени гражданино на неизвестна западна държава, да проумееш, че именно мизерията определя манталитета и простотията? Че няма как деца, чиито родители през почивните дни ходят на село да копаят, или се напиват вкъщи, да посетят театър, опера или кино? И че за тия деца единственият шанс, минимален шанс - почти нищтожен, за допир до истинско изкуство и истински книги, са единствено тракерите? Ох, какво да ти обяснявам на теб точно за тарикатлъка, като ти го владееш много по-добре.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да, 37, това, което казваш, е истината. Остава въпросът с, да речем, музика, написана от Моцарт. Защо да им плащам за нея толкова много? Нали авторът вече го няма? Да, изпълнителите трябва да печелят и те, но това обикновено са оркестри, получаващи сигурни заплати. А за книги, писани преди сто години - нямам думи!
38
0
 
0
 
! Отговори
от 27 преди 15 години
до 29: Определено съм виждал как живеят хората и как мислят. И всеки път като се прибера в БГ получавам културен шок. От мизерията, от манталитета, от простотията. Имам достатъчно висок стандарт на живот за да споделям злобата и мисленето на повечето пишещи по форумите на които все някой им е крив за собствената некадърност. Споделих си мнението - отношението на българина към интелектуаната собственост най-ясно показва защо сме на това дередже - щото сме дребни тарикати които се чувстват много по добре ако сметнат че са прекарали някой отколкото ако спечелят нещо с труд и после му се кефят.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дайте да си говорим истината! Пиратството ограбва следните страни: 1. Корпорациите в звукозаписната индустрия и развлекателния бизнес. Те обаче достатъчно се напечелиха в последните 30 - тина години. Те са също толкова изостанали от световното развитие, колкото и нефтените производители в САЩ. Направете следната сметка от феноменалния и ненадминат досега (по продажби) албум на Майкъл Джексън Thriller 1982 - той печелеше по 1 $ на копие. В магазините плочата, после и дискът струваха не по-малко от 20 $!!!! Крайно време е фирмите да се реформират. 2. Самите консуматори - слушателите, защото слушат някакви записи на някакви формати, които не винаги да достатъчно High Fidelity. Пример - повечето музики се разпространяват на MP3, а не на по-тежките loseless формати като FLAC напр. Т.е. хората теглят музика и си въобразяват, че слушат нещо качествено като звук...За филмите, просто няма смисъл да се коментира...3. Некадърните творци. Честно, ако сте голям фен на някаква група и новият й албум е толкова стойностен, голяма част от вас биха си го купили, нали? А иначе тези милиони "творци" - посредствени изпълнители, певци, музиканти, които съставляват истинския оборот на горепосочените фирми, т.нар. еднодневки, наистина страдат, защото вие чувате тяхната постна продукция, и се отказвате не само да им купите диска, но дори и да идете на концерта им. В този случай пиратството разобличава некадърниците и помага на истинското изкуство.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Значи просто не си от София, ако твърдиш че там стават такива неща.пп. И само за информация - би ли обяснил защо на Шведската тройка се казва именно така? :))
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hehe wse edno w bg ne piem, nali :D jiwial sym na niakolko mesta w svecia i ne sym wijdal hora naliagali po ulicite, mytwo piani kakto w bg redowno stawa w sofia :)
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eee, приятел :) аз също съм в кралство Швеция. Айде дай да не си разправяме, какво става като вземат да се напиват местните :)))
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i kym dolnia si komentar shte dobawia, che horata tuk sa s mnogo po-razlichen mantalitet ot bulgarite, nikoi ne mrynka i ne se oplakwa postoianno, niama zlobni hora s kakwito e pylno w bgkato shofirash se chuwstwash siguren, niama gi tezi riskowi izprewarwania i ludi shofiori, na peshehodna pyteka pyk wseki spira za da preminat peshehodcite i tn i tn
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
29 до 31Аз пък живея в Англия (и пиша на кирилица, когато пиша на български). И всички изброени от мен неща, и много други, редовно ги виждам.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
29, az jiweia w Svecia i ne sym zabeliazal nishto ot towa, koeto spomenawash :) jiwotyt obshto wzeto si e spokoen, horata si jiweiat na mnogo dobro socialno niwo, nikoga ne sym bil jertwa ne prestyplenie tuk ili pyk moi priateli, chuwstwam se siguren dori kato se razhojdam i prez noshtta
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По това дали даден продукт е пробил на запад ли съдиш за неговото качество? Браво, умник си! Мога да ти кажа, че от всичко изброено от теб, с изключение на филмите (там е по-сложна ситуацията), има отлични български творби, но ти сигурно не си и чувал за тях, може би защото си морално извисен потребител, който се гнуси от торенти и всякакви подобни упадъчни оръдия на пиратството. Ми наслаждавай се на комерсиалния западен продукт, където всичко е лъскава опаковка и кухо съдържание, плащай си като цар, когато някоя западна "звезда" пръдне, но само недей си пробутва евтиния морал тук!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
27, ти виждал ли си как живеят хората на възхваляваният от теб запад? Виждал ли си алкохолиците им как се въргалят из центъра на градчето/града/квартала/селото им; петнадесетгодишни девойки как спират всеки срещнат за секс, алкохол и дрога? Виждал ли си клошарите им, помъкнали по една количка от големите супермаркети, в която е цялото им имущество, изровено от ***? Виждал ли си тези неща, че да ЛЪЖЕШ хората в България колко добре си живеят на запад? Или си затворен в нещастния си мизерен свят, с размер само на един човешки живот? Стой си в твоя свят, с лъжите за прекрасния запад. Но знай, че такова нещо няма. И е грехота за истински стойностни песни, картини, книги, филми, музики да плаща обикновения човек. Защото те са направени от хора, които не са мислили за пари, правейки ги, нито после печелят от тях. Печалбата е за посредниците, наричащи себе си издатели, продуценти и мениджъри - това са истинските ***. А авторите искат да споделят живота си с всички нас.И сега се сетих - знаеш ли какво е да ИСКАШ, да имаш НЕОБХОДИМОСТ от книга-учебник, която струва 200 долара американски? И да живееш в България?
28
0
 
0
 
! Отговори
pishcho преди 15 години
toq torent sait smardi .. . bt junkie . org e po qk
27
0
 
0
 
! Отговори
ех... преди 15 години
България... защо ли не се учудвам. Като гледам мисленето на всички и ми става ясно защо нямаме нито един филм направен последните години, нито една група която да е пробила на запад, не сме пуснали една свястна игра, не сме написали един софтуер който да се продава на запад... Щото всички сме с манталитета на тарикати които дори си вярват че пиратството е нещо полезно. Е затова на запад хората ще си живеят живота а ние ще точим лиги и ще им завиждаме че пенсията там е по голяма от мениджърска заплата тук.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това са глупости. Изкуство искат да продават. Изкуството не се продава. Само се оценява. Ако ги няма торент-тракерите, 95% от населението на планетата е лишено от достъп до изкуство - и съвременно (не коментирам качество), и едновремешно класическо. Творците, истински стойностните творци, трябва да се поддържат и издържат от държавата (не визирам само нашата родина в случая, а всяка една държава като институция). НЕ БИВА да се лишава никой от достъп до изкуство, дори и най-простият селянин може да оцени красивите неща. Заб. Под изкуство нямам пред вид *** филми и разни чалгарии. Ако не знаете, от The Pirate Bay може да се свалят много качествени творби, писани стотици години преди да се появят днешните лакоми издатели.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТАЗИ ИНДУСТРИЯ ЗАЩО Е В ЗАСТОЙ ?ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ДАВА ПАРИ И СЪОТВЕТНО НЕ СЕ ИНВЕСТИРА ДОСТАТЪЧНО - ПОЛУЧАВАШ ТОЛКОВА,КОЛКОТО СИ ПЛАТИЛ - ЕДНА КРЪГЛА НУЛА.ЗАПОМНЕТЕ ОТ МЕНЕ:1. ПИРАТСТВОТО РАЗПРОСТРАНЯВА ДАДЕН ПРОДУКТ - ТОВА Е БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА,НО ТОВА Е САМО ДОБРАТА СТРАНА.2. ПИРАТСТВОТО ОГРАБВА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СОФТУЕР.3. ПИРАТСТВОТО ОГРАБВА ФИРМИТЕ ОТ РАЗВИТИЕ - ТЕ ВЛИЗАТ В ЕДИН ПОРОЧЕН КРЪГ И НЯМА ИЗЛИЗАНЕ - КАТО РЕЗУЛТАТ ВЕЧЕ 9 ГОДИНИ ГЛЕДАМЕ СЛАБИ ЗАГЛАВИЯ.