Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света

Pirate Bay стана първата торент жертва на закона
17 апр 2009 16:31,
65
Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света
Готфрид Свартхолм /вляво/ и Петер Сунде в съда. Долу: Първият сървър на торента, сега - музеен експонат. Снимки: БГНЕС

Четирима души, стоящи зад сайта Pirate Bay – най-големия и добре зареден торент в света, бяха осъдени на затвор в Швеция, съобщи ВВС.

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Карл Лундстром и Петер Сунде са признати за виновни за нарушаване на авторски права и ще лежат по 1 година в затвора.

Освен това те трябва да платят и 3,6 милиона долара обезщетение на няколко големи компании, като Warner Brothers, Columbia, Twentieth Century Fox, Sony BMG и EMI.

След обявяване на присъдата, Питър Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо:

„Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“.

Пред ВВС председателят на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) Джон Кенедия коментира:
 
„Тези момчета нямаха принципна позиция, просто искаха да си напълнят джобовете. Няма нищо похвално в поведението им, то е осъдително“.

„Pirate Bay нанесе огромни щети и определеното обезщетение не покрива дори част от тях.

Съществуваше усещането, че пиратството е ОК, както и че музикалната индустрия трябва просто да го преглътне. Присъдата ще промени този възглед“, допълни той.

Четиримата осъдени отричаха вината си по време на цялото дело, казвайки, че не са вършили нищо незаконно, тъй като всъщност не са хоствали никакви файлове.  
 
Пред ВВС по-рано тази седмица Сунде заяви:

„Между Pirate Bay и Google няма никаква разлика. Сайтът ще продължи да функционира.

И да изгубим, нищо няма да се случи – по милион причини. И не на последно място – защото ще обжалваме“.  

В момента първият сървър, използван от Pirate Bay, се намира в музей в Стокхолм. Торент сайтът е създаден през 2003 година от организацията Piratbyran, обявила се срещу авторските права. През последните пет години обаче сайтът се управлява от отделни личности.
 
Всеки ден там се обменят милиони файлове, но торентът всъщност няма никакво съдържание, което да е обект на авторско право, тъй като единственото, което прави, е да хоства линкове към телевизионни, филмови и музикални файлове, намиращи се в компютрите на милионите му потребители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 15 години
ПайрътБей не са виновни за загубите на филмовите и музикалните компании.В момента развлекателната индустрия е в такъв застой и бълва най-отвратителни *** които те наричат ? филми? че аз съм благодарен на торент сайтовете че успях да ги видя без да спонсорирам некадърните им автори. Стана практика да се наемат 2-3 известни актьора ,да се прави шумна и лъскава реклама а когато човек отиде и си плати билетчето да гледа 2 /два /часа клишета и евтини декори.Че не можеш после и парите си да вземеш обратно. Уважението ми имат и всички които изгледаха подобни бози и писаха после в коментарите : Тоя филм е тъпня и не си заслужава и мястото на харда ви. И все пак нощо не е можело да ме спре ако филма е бил добър да отида после в киното и да си го изгледам пак.А доколкото знам всички торент юзъри го правят.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пълни тъпотии торента си работи и мангизите ще ги избият за два дена между другото и много големи компании свалят от него просто една световна реклама................
2
0
 
0
 
! Отговори
........... преди 15 години
Това предполагам е някакъв блъф."След обявяване на присъдата, Питър Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо: Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите."
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
zshto zashto NE NE NE. Nedeite taka. Gadove