Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света

Pirate Bay стана първата торент жертва на закона
17 апр 2009 16:31,
65
Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света
Готфрид Свартхолм /вляво/ и Петер Сунде в съда. Долу: Първият сървър на торента, сега - музеен експонат. Снимки: БГНЕС

Четирима души, стоящи зад сайта Pirate Bay – най-големия и добре зареден торент в света, бяха осъдени на затвор в Швеция, съобщи ВВС.

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Карл Лундстром и Петер Сунде са признати за виновни за нарушаване на авторски права и ще лежат по 1 година в затвора.

Освен това те трябва да платят и 3,6 милиона долара обезщетение на няколко големи компании, като Warner Brothers, Columbia, Twentieth Century Fox, Sony BMG и EMI.

След обявяване на присъдата, Питър Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо:

„Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“.

Пред ВВС председателят на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) Джон Кенедия коментира:
 
„Тези момчета нямаха принципна позиция, просто искаха да си напълнят джобовете. Няма нищо похвално в поведението им, то е осъдително“.

„Pirate Bay нанесе огромни щети и определеното обезщетение не покрива дори част от тях.

Съществуваше усещането, че пиратството е ОК, както и че музикалната индустрия трябва просто да го преглътне. Присъдата ще промени този възглед“, допълни той.

Четиримата осъдени отричаха вината си по време на цялото дело, казвайки, че не са вършили нищо незаконно, тъй като всъщност не са хоствали никакви файлове.  
 
Пред ВВС по-рано тази седмица Сунде заяви:

„Между Pirate Bay и Google няма никаква разлика. Сайтът ще продължи да функционира.

И да изгубим, нищо няма да се случи – по милион причини. И не на последно място – защото ще обжалваме“.  

В момента първият сървър, използван от Pirate Bay, се намира в музей в Стокхолм. Торент сайтът е създаден през 2003 година от организацията Piratbyran, обявила се срещу авторските права. През последните пет години обаче сайтът се управлява от отделни личности.
 
Всеки ден там се обменят милиони файлове, но торентът всъщност няма никакво съдържание, което да е обект на авторско право, тъй като единственото, което прави, е да хоства линкове към телевизионни, филмови и музикални файлове, намиращи се в компютрите на милионите му потребители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
mentora преди 15 години
Където е текло... Пак ще тече ! ! !
23
0
 
0
 
! Отговори
Долу диктатурата преди 15 години
Авторските права трябва да имат определен срок. Вечни авторски права има само природата или Бог както ви харесва...
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
download & seed non stopтам където е текло пак ще тече
21
0
 
0
 
! Отговори
tihomir1.blog.bg преди 15 години
това е най-лошата новина за днес :(
20
0
 
0
 
! Отговори
acho преди 15 години
колко GB е тоя голям торент?
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-големия торент ТРАКЕР (тракър). Като казвате най-големия торент (без тракер), си представям всичкото файл наблъскано в 100 ТБ файл.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз като свалям филмите ви от нета да не си мислите, че ако не ги свалях щя да ги гледам всичките в киното.А ходя и на кино ама не мога всеки ден да давам по дестина лева за билет.може да спрете торентите но ще се появи друг вариант. как да взема оригинално dvd pod под наем като новите филми, които вървят сега по кината ще излязат след години dvd. нека големите фирми си направят магазини в които да си продават филмите на цената на билет за кино примерно.да застанат пред някое кино и да питат колко от хората знаят къде се продават оригинални филми на дискове .аз не знам такъв!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и да искат нищо няма да им направят, защото са невинни и всички фирми, които претендират за авторски права да си сложат по една шашка динамит отзад и да се взривят. Пиратството го има, ще го има и нищо няма да може да му попречи!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
голям и дебел преди 15 години
1) Пробутаха ми Джамлък-Виста с лаптопа, оригинален разбираш ли, инсталация, активация всичко както си трябва. Да ама в момента, в който реша да си ползавм лаптопа на място където няма интернет и ХОП Джамлък-Грешка "Не мога да потвърдя активацията. Моля свържете се към интернет." ?!? Дръпнах си един "пиратски" и сега нямам грижи - с интернет, без интернет всичко си му е тип-топ. 2) За филмите какво да кажа - трейлъра супер, дадеш 8лв за кино, а филма пълен ***, за това като реша, че нещо си заслужава да се гледа на кино първо го дръпвам, преглеждам го отгоре отгоре и след това евентуално отивам да го гледам на кино. 3) За сериалите: Например д-р Хаус - да чакам да излезе по българските телевизии, за да слушам колко зле е озвучен ?!? е бога ми няма да стане. СЛАВА НА ТОРЕНТИТЕ, А АВТОРСКИТЕ ПРАВА ДА МЕ ЯДАТ. (Преди някое недоносче да се изкаже неподготвено ще кажа, че съм програмист и пиша на принципа софтуер се плаща, за да се напише. Веднъж написан и платен всеки трябва да е свобоеден да го ползва.)
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Знеш ли колко се трогнахме, че ни наричаш дрисльовци? Ти плащай колкото си искаш - свободен си. Нали живеем в капиталистическо общество? Но недей да paздаваш акъл, когато не ти достига.
14
0
 
0
 
! Отговори
milanski преди 15 години
Компанията + спонсорите правят даден филм с бюджет примерно 40 000 000 $ и очакват да направят печалби в/у тази инвестиция. Абсолютно нормално нещо, в капиталистическото общество в което живеем. Така че не дрънкаите глупости, колко вземали разпространителите и колко авторите, защото надали сте им чели договорите.Един певец пее една песен, (и толкова) всичко по нататъка се прави точно от тези компании които псувате, като например: правене на обложки, дискове реклами (по телевизии радиостанции кина), организиране на рекламни концерти и т.н.Става въпрос за милиони $ които те инвестират и естествено че имат право на печалба. Не ги защитавам и аз мразя гадните корпорации обаче виждам че сума ти дрисльовци нареждат без ни най-малка представа.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не беше пиратството БГ специалистите масово щяха да метат улиците. Никой няма кинти, камо ли пък преди няколко години, да си купи софт-а. В днешно време цените поспаднаха, и предполагам,че това се дължи именно на торентите... Същото се отнася и за ДВДтата с филми. Спомням си как продаваха по 30 лв. броя. И все пак е пълно с ъпсурди. Един познат ми спомена, та реших да видя с очите си - пакета на Adobe (справка сайта им) - в САЩ цената е 2500 долара ($), за България цената е 3400 евро. Има ли смисъл да се говори повече?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нарушаването на авторски права е голяма заблуда в случая, защото компаниите, опитващи се да осъдят "пиратите" не са носители на авторските права, а само дистрибутори на продукта. Ако някой писател или музикант вземе да съди "пиратите" това е друго. Но компаниите беснеят, защото губят възможността да продават продукта на цената, която сами са си решили.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре че Пайрат-а работи. И не виждам какъв е смисълът да купувам "легални" продукти, като максимум 10% от цената !!!!! отива при авторите. Всичко останало е за компаниите и търговците по веригата. Ако примерно купите диск за 1 лв, любимата ви група или изпълнител ще спечели максиимум 10 ст. от това. За какво тогава да пълня гушите на някакви търгаши?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Ха ха ха", тривиалното и клиширано е точно твоето мнение (първото мнение, това, което си писал във второто е строго субективно, нито е факт ни нищо). Явно си слушал едно време батковците какво са ти говорили за арена, замунда и т.н. шитс и дай сега да повторим 'щото ще звучим умни! Колкото е скапан да е даден продукт, (в случая с кино, музика и подобни) той се прави с цел печалба. Никой не се радва като "клиента" му получава продукта безплатно. Аз ако дойда и почна да бъркам по твойте контейнери ти доволен ли ще си? Мисля, че стадото отиде на запад - тичай, все още може да ги догониш :)9, виж па ти какво си написал - "*** то пиратството е хубаво за нас, щото е безплатна реклама! Абе я дай да спрем най-голямата си хубава и безплатна реклама!".Деееее.ба акълите.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пиратството е най-мощната (и по-важното - абсолютно безплатна) реклама на легалния продукт, тъй че не виждам какво се пищи толкова срещу него. Явно там интересът е по-различен - например, да се смачка един добре разработен канал за разпространение на свободен продукт, каквито са торент сайтовете. Не знам...
8
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 15 години
Явно бавно схващаш.Казвам ,че когато филма ми хареса отивам и го гледам на широк екран т.е. в КИНОТО.И естественно си ПЛАЩАМ билетчето. Сега стопли ли реотаните. :D
7
0
 
0
 
! Отговори
Ime ime преди 15 години
ШУМЕН МРАЗИ ШВЕЦИЯ!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хахахах!!!!! Всички торент юзъри си плащали ако нещо изтеглено им хареса. Номер 4 - ти си голям шегаджия ;)
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Технически погледнато, The Pirate Bay подпомага пиратството толкова, колкото и Google, YouTube и т.н. Те дори не държат на сървърите си пиратско съдържание, а само линкове и търсачка към неща, които техните потребители са качили. С какво това се различава от Google?