Шефът на Apple подаде оставка

Стив Джобс не посочи мотиви за оттеглянето си
Обновена: 25 авг 2011 11:17 | 25 авг 2011 07:16,
72
Шефът на Apple подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стив Джобс подаде оставка като генерален директор на Apple - технологичния гигант, който той основа някога в гараж заедно с двама съдружници, предадоха световните агенции.

Ройтерс определя решението на Джобс като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му "царуване" в корпорацията. То изглежда е резултат от неуточнения здравен проблем, който го принуди да излезе в отпуска по болест в началото на годината, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

55-годишният съосновател на Apple , който се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., а през 2009 г. му бе трансплантиран черен дроб, си взе почивка на 17 януари тази година за неопределен период от време, но не обясни заради здравословен проблем. Стив Джобс ще бъде заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - оперативния директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник.

Самият Джобс е избран по свое желание за председател на съвета на директорите на компанията. Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в кратко писмо до съвета на директорите на "Епъл", не посочи мотивите си.

"Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на Apple , ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, ето че този ден дойде", пише Стив Джобс.

В същото време той планира да запази своето място в съвета на директорите на "Уолт Дисни", съобщи източник, близък до компанията.

Акциите на технологичния гигант поевтиняха рязко със 7 процента след новината до 357,40 долара. Те бяха спрени от търговия, преди да бъде обявено оттеглянето на Стив Джобс, като преди това бяха поскъпнали вчера с 0,7 процента до 376,18 долара.

"Ще кажа на инвеститорите: не изпадайте в паника и останете спокойни, това е правилното нещо, което може да направите", призова финансовият анализатор Колин Гилис.

Джобс основава компанията през 1976 г. заедно с Стив Возняк и Роналд Уейн. Той изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. Стив Джобс е отстранен от Apple  през 1985 г., което води до западане на компанията. Нещата се обръщат и тръгват отново нагоре, едва когато той е убеден да се върне в технологичния гигант през 1996 г.

Джобс представя през 2001 г. музикалния плейър iPod, като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone и през 2010 г. на Ipad.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
lala преди 12 години
silicieva dolina,mnogo vyarno kazano..neznesh li che plazmenite komputri se pravat ot silicii osnovno be glupakoooooooo
68
1
 
0
 
! Отговори
Iво преди 12 години
"силициевата долина"?!? - кви ги пишете бе,пишман драскачи?
67
0
 
0
 
! Отговори
лизи преди 12 години
И сега има книги,кино,концерти и приятели.Въпрос на личен избор е ,дали ще стоиш пред компютъра и ще пишеш коментари,или ще отвориш книга,ще излезеш с приятели ,ще отидеш в парка.......
66
0
 
0
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
,,пари пари пари "--казал хаджи генчо и зяпнал да лапне света ----и както е нормално се задавил .....
65
0
 
0
 
! Отговори
до №50 преди 12 години
май без технологиите преди 15-20 години ни беше по-добреимаше книги, кино, концерти и приятели
64
0
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Наистина, парите които има, а той има всичките пари на света не могат да му помогнат, но волята му за живот може да му помогне! Идва един момент, в който човек трябва да избира: Дали да се вкопчи в живота, или да се вкопчи в смъртта? Дано Стив е избрал да живее! Ако му беше писано да мре, още 2004-а щеше да е умрял! Рано или късно, това всеки го застига, дано да е колкото си може по-късно!
63
0
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Абсолютно! Той, каквото имаше - даде го на Apple, нека сега човека се погрижи за себе си, да се оправи и да е жив и здрав още дълги години!
62
0
 
6
 
! Отговори
eeeeee преди 12 години
Да е жив и здрав пък на останалото майната му.Само респект към Стив !!!!!!!!!!
61
3
 
2
 
! Отговори
maneff преди 12 години
Чудесен момент избра да напусне компанията. От тук нататък приходите, пазарният им дял както и иновациите ще спадат заради къде къде по-квалитетните играчи на пазара за смартфони и таблети. Според мен това беше златният век на Ейпъл и на дали ще успеят да излъжат повече хора (нови клиенти) които да им купуват слъпите нефункционални, заключени и прехвалени *** :) имайки предвид в пъти по-добрите по-евтини алтернативи
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма част от бюджета на технологични компании като Apple отива в R&D (Research and Development), демек разработването и тестването на нови продукти и иновации, което изисква много средства. Затова е нормално да искат да печелят поне 3 пъти над самата произвеодствена цена на продукта - за да могат да си позволят да влагат много пари в R&D и да изкарват все по-добри продукти на пазара. Друг е въпроса, че в България стандарта ни е такъв, че един Mac ни идва колкото 4-5 средни работни заплати...
59
5
 
4
 
! Отговори
Pear преди 12 години
Naj-nakraja! Flash za iPad
58
5
 
3
 
! Отговори
magnavox преди 12 години
Стив Джобс - "iQuit"
57
10
 
1
 
! Отговори
LoadBoy преди 12 години
нищо против човека,но когато 50% от цената на продуктите му се базира на топъл въздух под голямо налягане, ми е трудно да съм им фен и да не остана с чувството,че се опитват да ме минат по-много нагъл и елементарен начин.
56
1
 
6
 
! Отговори
bayco преди 12 години
гроздето, казват - кисело било :)))
55
9
 
7
 
! Отговори
Pe6o преди 12 години
iPod, iPhone, iPad............ iSiktir
54
12
 
2
 
! Отговори
LoadBoy преди 12 години
тая ябълка няма ли да изгние вече? и без това мирише на зле преоценена стока
53
0
 
6
 
! Отговори
Depressado преди 12 години
Има и фактологическа грешка в статията... Джобс не е "убеден" да се върне в Apple, а го връщат, след като купуват друга негова фирма - NEXT. Както и да е, макар продуктите на Apple Inc. да са на двата полюса - или обичани, или мразени, няма спор, че бай ви Стиви натвори сума ти история в IT средите... Да е жив и здрав.
52
0
 
0
 
! Отговори
44 преди 12 години
доста бъркаш
51
2
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Ами ако не беше той... щеше да е друг... в тези технологични ниши никога не остава свободно пространство.... Да Стив Джобс е безспорен в сферата на ИТ, но винаги можеше да се казва и по друг начин :) А да не говорим, че ако не беше изобретил известно време преди Стив някакви неща един друг човек ... дето как се викаше бе... май Джон Атанасов.... Стиви щеше да прави милиони вероятно от друг бизнес ;)
50
3
 
2
 
! Отговори
митко преди 12 години
много сте ***.какво толкоз е станало бе шизофреници