Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
30
 
! Отговори
Не е добре преди 2 години
Гешев доказа че се бори успешно с олигарсите в България. Дойде ред на Прокопиев, но той си сложи министър на правосъдието
148
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ отдавна не е българска партия. Гушат се с пари от Америка за България, смучат от посолството на САЩ и от Британското правителство
147
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ако целта на новата власт,и в нейното лице на тази дама,да бутнат Гешев само и само на неговото място да седне Ристьо,то язък за промяната.Тази патологична фиксация в отделни личности-я Борисов,я Гешев-не издава здрав разсъдък и рационално мислене.Никога не съм симпатизирал особенно на нито единия,нито на другия,но сега стискам палци Гешев да удържи фронта.Просто не искам всичките нива на властта в държавата да се окажат в ръцете на новата Радево-харвардската партократия.
146
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората отдавна разбраха, че всички проблеми на България идват от липсата на контрол. Контрола в България се осъществява от прокуратурата. Искаме реформа, която минава през оставката на най-слабия главен прокурор г-н Гешев.
145
3
 
18
 
! Отговори
Спокойно преди 2 години
Нито спецпрокуратурата ще бъде закрита, нито Гешев ще подаде оставка.
144
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Елегантно измъкване, прикриване на престъпленията
143
3
 
23
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 години
Не очаквах че съдебната реформа ще обслужва крадците
142
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ѝ подари букет. Един вид "Приготви се да гушнеш букета" образно казано, разбира се, хахха
141
2
 
20
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Има ли българи в това правителство?
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британски съвет клон България се финансира от външно министерство на Великобритания. Значи наща министърка на правосъдието е учила с пари отпуснати от чужда държава
139
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британския съвет е държавна институция провеждаща културна дипломация по света. Има мрежа в цял свят и е основна разузнавателна институция
138
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видя Кирето с дигнатата якичка и светлото палтенце и тая прецъфтяваща кошница ми се плаче!
137
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ужас /// То и кърждалийката за пореден път не я избраха, но гербаджиите я набутаха в НС като сътрудник.
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашко и ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по точен, заяви братът на обвиняемия Иво Колев
135
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи лафове,нищо конкретно! Кречетало!Кариера и тя няма да направи!
134
3
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Дори не е избрана за депутат
133
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена прави много лошо впечатление с отрицателните си отзиви за Софийския университет
132
2
 
21
 
! Отговори
Помислете преди 2 години
Кой учи Търговско право със стипендия от Британския съвет?
131
8
 
1
 
! Отговори
¶¶¶ преди 2 години
В малка България не се говореше на откраднатият език и истори от българската фашистка хунтаа на похваля ият и чудесен Велико Македонски. Великомакедония даваше правото да се говори на един език в България какъвто винаги е бил татаро/конгоански. Всички бяха доволни най вече United Genderist States of the West Cuntz. Руския не съществува на никоя карта защото са лоши и има само празно място на Русия, Китай, Индия и Япония и въобще Азия и Близкият Изток.Идилия в Тарамбукистан/бивша България
130
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново се поставя за министър човек без биография. Но важно е Гешев да се махне. Тази жена ще стане причина да се разпадне управляващата коалиция