ВАС отмени защитената зона "Залив Корал"

Петчленката отмени заповед на Сандов
28 юни 2024 19:00, Стела Стоянова
29
ВАС отмени защитената зона "Залив Корал"
Снимка БГНЕС, архив

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогавашния министър - Борислав Сандов), с която той обяви създаването на защитена зона „Залив Корал“, обяви на сайта си партия "Зелено движение".

Фактически сега ВАС е отменил предходно решение - на тричленен състав, с което жалбите на фирмите „Кортекс Трейдинг" АД и „Фантазия 5" ООД (съответно на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“) бяха отхвърлени.

Докладчик по делото е Анелия Ананиева, която бе първоначално командирована във ВАС от предходния председател Георги Колев. Тя „печели“ конкурс за титуляр по-малко от година след това, но такива конкурси "масово се печелят от съдии, които вече са командировани във ВАС", пишат още от "Зелено движение" и припомнят, че Ананиева е била докладчик и по делото за имението на Румен Гайтански-Вълка в държавно ловно стопанство "Искър"

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 дка трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

В границата на защитената местност се забраняваше:

- навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

- интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

- изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в "Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

„Неразбираемо е ВАС да дописва Административно-процесуалния кодекс. В неговия чл. 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ВАСКоралСандов
Още от Темида
Съдът решава ще остане ли в ареста тв продуцентът Нико Тупарев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Явно, обръщенията: "мижитурко", "мушморок", "шефче!", "Ще изчезнеш!"...са на мода у нас. Дори съдът ги узакони. Скапана държава.
25
2
 
4
 
! Отговори
Срещу силни преди 2 дни
Срещу силни финансови документи,ВАС не може да спазва закона.
24
2
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 2 дни
Пеевски дръпна конецс на ВАС...
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
BAC oтмeнu чacтнo влageнue "Kopaл". Haй-нakpaя, бpaвo!
22
5
 
7
 
! Отговори
парсето от вас преди 2 дни
Бетонът победи! Ура,ура,ура!
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как така Киро и Линда и татко Петко се хвалят че това си е само тяхно Моля ви Лена сега ще смени довечера документите ще ги пренапише
20
7
 
6
 
! Отговори
До По-вярно е преди 2 дни
Ти бай Петко не го мисли.Българските деца ще останат без природа.
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво на мутрите! Мутри от всички краища - обединявайте се!
18
2
 
7
 
! Отговори
Tенгри кан преди 2 дни
До Пo-вяpнo e:А защитена зона Доган Сарай на Росенец, кога?:))) Гат цъфне чалмъттъ?;)))
17
5
 
10
 
! Отговори
Пo-вяpнo e: преди 2 дни
BAC oтмeнu зaщuтeнa зoнa "Бaй Пeтko"...
16
10
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Дуото престъпно ГЕРБ/ДПС ще се бетонира и на този останала природна даденост ! Не се ли чувствате виновни бре българи останали в България да изберете престъпници които явно, нагло и демонстративно да унищожават природата дадена на България от Аспарух ? Вие сте по-големи престъпници от това ДУО защото свободно им давате възможност да унищожават всичко с което е надарена България ! Жалко овче стадо не ставате и за пастърма !
15
3
 
9
 
! Отговори
Бойко Корала преди 2 дни
Как се чувства мутра на Черно море? А? Вие ми кажете;))) То една дивотия, расталаци, диви прасета и голи женуря... Никво забавление за моят дебел врат;))) А, сега вече ще има много забавления, а също така и заведения, в които да се стреляме;))) Морето е за тва;)))
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хайде брате, бетонирането започва сега.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С помоща на малко бетонец, от залив ще го превърнат в нос Корал
12
5
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 дни
Има нужда от нови подпорни стени, затова е това решение.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Необходима е нова процедура за защита на залива "Корал", с изрична забрана, семейство Петкови за плажуват там.
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
2 ПП,ДБ внесоха предложение да назначава членове на нова комисия за борба с корупцията, "тяхна да е". А са трета политическа сила. Фалшификаторката Лена Бориславова, която говори на жаргон/ "шефче, "ще изчезнеш".../, започна да обвинява хората които разобличиха корупционните модели в ПП,ДБ, показвайки с извитите си дебели пръсти колко са, поред. Такова простащина българската политика още не бе видяла до днес.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Защитената местност Залив Корал бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват Калиакра (1941 г.) и защитена местност Пясъчна банка Кокетрайс (2001 г.)"--------------Тоест, допреди влизането ни в ЕС, създаването на резервати не е било проблем. Откакто "просперитета" дойде тук, и това вече не можем.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А на Вълка кошарата-дворец кога? Човекът страда. Червената шапчица също
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Защитената зона Корал" се ползва като частен плаж на семейство Петкови. Кирил Петков е бил в НПО "Да защитим Корал", в момента когато е станал министър, в разрез със закона, с фалшифицираните подписи на фалшификаторката Лена Бориславова, Лена от парапета, така известната. На юристката Лена Бориславова, би трябвало да й бъдат отнети правата като юрист след този казус, който не се разглежда от съда, по неизвестни причини.