Решено: ВАС не върна на работа полицайката Симона

Тя е обвинена в укривателство на Георги Семерджиев
30 юли 2024 18:00, Стела Стоянова
34
Решено: ВАС не върна на работа полицайката Симона
Снимка БГНЕС, архив

Върховният административен съд сложи точка на спора за уволнението на Симона Радева от МВР. Дисциплинарното ѝ уволнение остава в сила, постановиха трима върховни магистрати. Решението им е обявено седмица, преди прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Радева за лично укривателство на Георги Семерджиев. Прокуратурата твърди, че тя му е осигурила стълба, с която той да влезе в жилището си през терасата, пише "Сега".

Радева беше уволнена от МВР за това, че на 5 юли 2022 г. е станала свидетел на предизвикана от Семерджиев катастрофа, при което той е ударил друг лек автомобил и е избягал. Радева не е предприела никакви действия да съобщи за това на компетентните полицейски органи, а напротив - умишлено е прикрила извършеното, установи МВР. Така бездействието ѝ е довело до инцидента около 23 ч., при който загинаха двете момичета.

Като дисциплинарно нарушение се сочи и укриването на Семерджиев, въпреки че Радева е била наясно, че подпомага лице, което е извършило нещо незаконно. Вместо да сигнализира компетентните полицейски органи, тя е укрила деянието на Семерджиев дори и когато по нейни думи е разбрала, че именно той може да е участникът в катастрофата на бул. "Черни връх".

Съдът приема, че дисциплинарното производство срещу Радева е протекло по всички законови правила и няма причина най-тежката санкция срещу нея да бъде отменена. ВАС не е съгласен и с твърденията на бившата вече полицайка, че първата съдебна инстанция е нарушила правата ѝ.

Радева е допуснала извършване на противоправни действия, с което не е дала добър личен пример и е компрометирала престижа на службата и на институцията, към която принадлежи, и тези действия са станали достояние на широк кръг лица. Трайно наложените в обществото морално-етични норми на поведение отричат такова, като извършеното от Радева и го свързват с негативен отзвук в обществото, още повече от служител в МВР, пишат съдиите Еманоил Митев, Тинка Косева и Вергиния Димитрова.

Те не споделят и доводите на Радева, че е санкционирана, за да се потуши обществения гняв. Че е станала жертва на събитията, а поведението ѝ било свързано с "емоционалното и здравословно състояние на Радева, свързано с бременност и последвало раждане".

Колкото до Семерджиев, през април Софийският апелативен съд потвърди 20-годишната му присъда за жестоката катастрофа. Последната дума по казуса ще е на Върховния касационен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: МВРВАССимона Радева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може ВАС да се занимава толкова прости неща .Явно е имало шанс тая проституткаСпагони да остане на служба .БгКлоака .
30
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Ех , тези любящи " девойки " в България. Толкова много обичат българските мъже, че направо се избиват помежду си за тях . На тези " хубавци " човек направо да им завиди щом " хубавиците " така ги ревнуват и защитават дори след извършване на престъпления .
29
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Няма страшно.В порното ще я вземат.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли кой да плати клип и на нея да я гледаме по Пайнера какви стойки умее?
27
1
 
12
 
! Отговори
Полицайката Симона преди 1 месец
Не я мислете Симоната.Само заради това че обърна делото,няма да и се налага да работи до живот.След делото излиза в пенсия.Дълбоката държава ще се погрижи и за нея,ще се погрижи и за оня нашарения ***.Мислете за вас си.
26
1
 
24
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 месец
ама тая не е ли вече в затвора ?!
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще работи устно без ръце
24
1
 
8
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
И за по-ясно 15,съизвършителство или съучастие по народни у има когато примерно двама крадат или единият краде,а другият варди някой ако се появи да го предупреди,а укривателството е дело на някой,който научава впоследствие за кражбата и помага със съвети или заличаване на доказателства извършителите да избегнат наказателната отговорност или пък,ако ги издирват да им помогне да се укрият
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Англия ако не съобщиш за престъпление те съдят като съучастник дори да е твой роднина - баща, майка, братя, сестри
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 15.Съучастие при катастрофа няма как да има,още повече катастрофата не е умишлено престъпление.Укривателството в случая е лично,че му е помогнала с действия и съвети да избегне наказанието.Само дето не виждам как със стълба ще го укрие в собственото му жилище?Явно са събрани доказателства,че е узнала по някое време за катастрофата,че е негово дело и не е докладвала,но пък съвсем не е трудно по джипа да открият собственика и адреса му и до час да го потърсят на него и без да докладва
21
1
 
14
 
! Отговори
Георги Колев от ВАС преди 1 месец
Тя и гаджето и Семерджиев, внук на офицера от ДС Семерджиев, изгорил досиетата, е от нас. За това на последна инстанция не само ще я върна в МВР на Калина, а даже и ще я повишим!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тя помага жената те искат да влезе във затвора айде чао :)
19
5
 
4
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Уволнението е заради етиката,но в осъждане,макар и условно се съмнявам съдът да приеме доводите на обвинението,че му в помогнала да се укрие в собствения си дом,който има адрес,както и колата му си има собственик.Не е логично тя да е причината,че полицията го е посетила на другия ден и тогава му е взела проби,поне аз не виждам причинно-следствена връзка на 100%,че това има общо със стълбата.Едва ли няма регистрация на собствения си дом.
18
2
 
10
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Е, как може тя е полицай помагала е на човек в нужда...... Ех, как не ги разбирате тези неща
17
0
 
19
 
! Отговори
Отличник преди 1 месец
Да ходи да заработва в OF мастията долна
16
0
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Само толкова ли бе? Помагала активно да се прикрие престъпление и то по време на служба - и само уволнена!?
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо това ку.ве не е съдено за съучастие в престъплението и вече не е в сливенския!? Полицай с тесни връзки с човек от криминалния контингент, подпомагане и укривателство след извършено престъпление, вероятно приемане на подкупи с цел осигуряване на чадър. Това, че е била държавен служител само трябва да е утежняващо обстоятелство.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-красиви са парите,а пък пачка ли са те никой няма да те спре.За милиони няма закони,за кокошка няма прошка,кокошкарят няма как ще лежи в затвора пак.
13
0
 
15
 
! Отговори
М,да преди 1 месец
Готова е за депутат на бъдеща партия за светлото бъдеще.
12
1
 
23
 
! Отговори
Д преди 1 месец
Към Сливен