За реформите са нужни професионалисти с почтеност и морал

Малко вероятно е сегашният парламент да излъчи нов ВСС
30 юли 2024 22:46, Анисия Иванова
18

Според конституционните съдии обикновено Народно събрание не може да отменя правомощията на главния прокурор.

"Онова, което те направиха, беше да регламентират на равнище Конституция такова политическо влияние, тъй като на всички ни е известно, че беше предвидено в прокурорския съвет да има мнозинство излъчената квота от българския парламент. При това излъчена с мнозинство от 160 народни представители, което предполагаше допълнителни политически пазарлъци с оглед заемането на тези места", заяви преподавателят по наказателно право в Софийския университет и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в "Денят ON AIR".

По негови думи е по-логично едва при сформирането на новия парламент да се постави въпросът за нов Висш съдебен съвет.

"Много малко вероятно е в настоящия си състав парламентът да съумее да излъчи нов Висш съдебен съвет. Този въпрос стои и за редица други държавни органи, които имат регулаторни функции в различни сфери на живота в България. Далеч преди да стане ясен законопроектът за промени в Конституцията, съм обръщал внимание, че ако трябва да се подобри качеството на правораздаването, не може да стане само през разпределение на властта в излъчването на едни или други органи в съдебната власт", коментира проф. Панайотов пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия вицепремиер обществото трябва да е наясно какво се случва в съдебната власт.

"Ако някой си мисли, че би могъл да се гарантира през едни или други кадрови промени в органите на съдебната власт завинаги, това е дълбоко погрешна теза. Рано или късно политическата власт отива в други ръце и това, което е направено, обикновено се изсипва върху неговия гръб. Българското общество трябва да настоява тези разследвания да бъдат разследвани докрай и да ни се каже има ли достатъчно доказателства за една или друга теза, а не ние да гадаем какво е положението в едно или друго производство", настоя гостът.

Трябва да настояваме да сме наясно с важни съдебни производства, категоричен е проф. Панайотов.

"Каквито и реформи в законодателството да бъдат осъществени, ако зад тях не застанат хора, които са добри професионалисти и имат базовата почтеност, моралните устои да правораздават онова, което е записано в закона, няма как да постигнем положителни резултати. Въпросът е ние да имаме ясна позиция по онова, което е в ход с тези наказателни производства и да настояваме тези производства да бъдат доведени докрай", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цАРСКИ ТЕ ЛАКЕИ ДОКОГА ЩЕ НИ БЪДАТ НАВИРАНИ В ЧРЕЗ ОЛИГАРХОМЕДИИТЕ.
17
0
 
0
 
! Отговори
До Професионалист преди 1 месец
Не пр0ст0 не се допускат, самите нормални хора бягат, като чуят за политика, защото знаят, че ще бъдат наймалкото употребени от алчни и безкруполни типове.
16
0
 
1
 
! Отговори
По български преди 1 месец
Не го познавам и не му вярвам и на тези преди него и на тези след него!
15
1
 
5
 
! Отговори
Сатанист преди 1 месец
Цял живот мразя Бог затова че съм българин.Не за нещо друго.
14
1
 
6
 
! Отговори
Знаете ли какво преди 1 месец
Не ми пука вече за България!Заминавам си в Гърция или в някоя друга европейска държава и оправяйте се как можете в БеГе мутро ченгесарския ДС Ке н еф!
13
2
 
8
 
! Отговори
Професионалист преди 1 месец
Професионалисти и почтени хора не се допускат до БеГе политиката. Престъпната държава ги прогонва!Ега гори България да се запали от 4тирите краища и да си е бе пи4катамайнита.Тая Д1ржава!
12
1
 
3
 
! Отговори
такива преди 1 месец
няма ,няма и да има . Всичко е пари ,приятелю и жажда за власт.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко опира до това колко са съпротивителните сили на стадото!
10
0
 
3
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
Ама още 35 години ли ше ви чакаме или?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърт с.ъсел и пенция влачи и заплата влачи :)))
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си една сцена от филма "Капитан Петко войвода". Действието се развиваше в една кръчма, няколко години след освобождението от турско, Войводата и един негов стар боен другар, седнали на маса, пийваха ракийка и обсъждаха политиката на България. Вече почерпени доволно, старият четник каза нещо от рода на: "Какво се оказа, войводо, че днешните управници са по-лоши от от османските!". На което Капитанът отвърна: "Всичко опира до човека, братко, до личните му качества, до морала му!". Това е.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още преди малко повече от двайсетина години, когато го видях за пръв път по телевизията, този човек ми направи силно положително впечатление. Приятно ми е да го слушам - разумен човек. Има какво да научиш от него. Съжалявам, че се оттегли от политиката. За нас лошо, за него хубаво. В сегашния парламент тази класа липсва. Сега там има странни хора, сякаш там случайно попаднали, със съмнително образование, с празни CV-та, които хора дори не могат да се изразяват на родния си език.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професионалисти с почтеност и морал. От Марс ли да ги изпишем?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на територията кочччина има само лош човешки мат'рял, шведски махали, мутри без човешки облик и политици без морал до ушите в корупция. Това е клооаката на света! Направете услуга на децата ви, бягайте и не поглеждайте назад!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При толкова реформи, резултатът вече е на лице.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали , особебно такива които така да ни оправят за 800 дни че чак да свърши вазелина в Аптеките...
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професор Панайотов, един добър български държавник. Колко го упреквахме, а не знаехме че ще ни управляват след него изключително глупави хора без образование и без никаква чест и достойнство. Бъдете здрав, професор Панайотов!
1
4
 
4
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
Ho npegu вcuчko ca нyжнu kapuepucтu, cъrлacyвaщu c nocoлcтвoтo!