Как да не купуваме излишна храна, която отива в кофата?

България на година разпилява 614 млн. кг храна
17 окт 2024 17:00, Анисия Иванова
15

Средно всеки българин е изхвърлил 93 кг храна за последната година, показват данните на Евростат. На пазарни цени стойността на хранителните продукти, които биха могли да се използват, но се изхвърлят, е над 520 лв. годишно.

"Изхвърляйки това количество храна, често неосъзнато, постигаме този ефект. Това е на глава от населението. Ако акумулираме това в обща стойност, ще стигнем до още по-стряскащи числа, които ни казват, че в България на година разпиляваме 614 млн. кг, които, имайки практиката за спасяване и даряване на излишната храна, можем да приемем, че формира една загуба от 1,800 млрд. лв. годишен доход", коментира изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова в "България сутрин".

"Това, което не е продадено, не е стигнало дори до търговска мрежа, произведено е в повече. 1/3 от храната, която се произвежда в световен мащаб, никога не стига до трапезата ни", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Миланова обяви започналата вече информационна кампания под мотото "Не е за изхвърляне". Целта е хората да се замислят за пазаруването, потреблението и консумацията на храна.
Как да не купуваме излишна храна

"Струва си да се замислим. Когато влизаме да пазаруваме, има няколко лесни правила, които можем да следваме. Например, да влизаме фокусирано, със списък за пазаруване. Често окото ни се спира, водено от джоба и в хладилника ни се оказва храна, която не кореспондира с нашата нужда. Допълнително би помогнало, ако не влизаме гладни, ако не влизаме забързани. Хубаво е да следим сроковете на годност", препоръча Миланова.

Има нужда от кампании, тъй като по-добрата информираност ще даде по-добри нагласи и замисляне за храната, подчерта тя.

"Това, с което Българската хранителна банка се занимава вече 12 години, е фокус върху хранителната индустрия и излишъка от храна. Ние им предлагаме решение - ако генерират излишък, могат лесно и бързо да дарят тази храна. Това вече е и данъчно изгодно. За тази година числата водят до по-добри резултати от предходната. Малък административен разход, който коства преразпределянето на храна през хранително банкиране, е решение, което държавата трябва да види", смята Миланова.

"Нивата на хранителна несигурност и достъпът до храна се увеличават във всяка ситуация, в която възникне конфликт. Над 2 млрд. души са в тежка хранителна несигурност. Изглежда непостижима тази цел. Меки са мерките, които се вземат за тази цел. В България през последните години опитахме да дадем стимули на това хранителната индустрия да види възможността да спасява храната. Подобни инициативи да не остават краткосрочни. Организацията като нашата просъществува 12 години, но се случва с помощта на дарени средства. Държавата е важно да се намеси", заяви Миланова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: хранаизлишъкBulgaria ON AIR
Още от Общество
В повечето изборни райони бюлетината ще бъде на две страници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Железния стомах преди 32 минути
От саламите по гадно няма. горчат от сол и още нещо чак езика ти се сприщва Хляба след това следва и сиренето . Готовите манджи обаче са найгнусни особено в провинцията. Как ги ядат . Чистото масло е с вкус на грес литол24. Ибаче българите сме с железни стомаси. Така да знаят . Ядем и не мрем лесно .
12
0
 
1
 
! Отговори
Бабите на пейката преди 38 минути
От шанда директно напрасето . Кучето яде като е гладно . Котката хич. После колим прасето и ядем всички в къши вкусно . Аз унуците с отрови няма да ги храним
11
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 44 минути
че тя си е за Кофата от Магазина Още - вече само Застояли Развалени Храни се Продават, но на 3ни Цени!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Ние им предлагаме решение - ако генерират излишък, могат лесно и бързо да дарят тази храна."-------------Ще даря храна, която съм закупил, когато от отсрещната страна ми дарят стойността й в левове.
9
0
 
2
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
"""""""Как да не купуваме излишна храна, която отива в кофата?""""""" ------- Ами направете един Семинар за - Министри, Депутати, Кметове, Общински съветници, Прокурори, Съдии, "Джудетата" и Снежанка, а и да не пропуснете Секретарките им!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
кажете кой чиновник или мисурка напускат климатизирания си офис дето по цял ден клатят крака да броиБОКЛУЦИТЕ по сметищата
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Някои купуват излишна, други и минималното количество не могат да си купят.
6
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 час
Ако държавата си влезе в ролята и санкционира магазините и веригите супер маркети които продават стоки с изтекъл срок и всякакви *** с незнаен произход няма да е така.Ако имаше както преди свинеферми нямаше да се хвърля нищо.Общо взето по добре е от лошия свиреп и страшен комунизъм нали? МКВДЕБА
5
0
 
5
 
! Отговори
Малък фермер преди 2 часа
Сам си отглеждам храната. Една малка част се разваля още в градината заради болести и вредители и отива за компост, но за да се яде чиста храна, това е цената. Всичко друго обаче се яде прясно или се консервира. Излишека се подарява. После пък хората ми правят услуги.
4
0
 
14
 
! Отговори
Абе кой ненормалник преди 2 часа
изхвърля храна в наши дни? Тва са само големите вериги магазини и по всяка вероятност ресторантите. Не познавам човек, който да изхвърля храна, а аз самия в редките случаи когато не съм преценил колко мога да изям, дори се назорвам да си изям порцията, за да се хвърля.
3
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 часа
Тази новина ако я бяха написали в грамове, щеше да е още по-внушителна.
2
0
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. ЗА НЕЯ. 2. Ами аз поддържам вдлъбнат корем. 3. Ако имаш излишни кила трябва да храниш и тях и ударът ти е неефективен
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Едно време само такива съвети е имало! Баба свареше една тенджера леща и я ядяхме 3 дена, после свари боб и него 3 дена, после манджа и нея 3 дена. И така. Сега всички с претенции.