Адвокати на протест срещу ВСС и Сарафов

Според тях процедурата за избор на главен прокурор е нелегитимна
25 окт 2024 11:58, Стела Стоянова
27
Адвокати на протест срещу ВСС и Сарафов
Снимка БГНЕС

Днес в 12.30 ч. адвокати ще излязат пред Съдебната палата в София в знак на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор, която Висшият съдебен съвет провежда и която според тях е нелегитимна.

Очаква се по същото време и пред други съдебна палати в страната да има демонстрации на представители на адвокатурата. Юристите призовават и всички останали граждани да излязат пред Съдебните палати.

Единственият кандидат за титуляр на най-високия пост в държавното обвинение е Борислав Сарафов, който от уволнението на Иван Гешев, вече повече от година, е изпълняващ функциите главен прокурор. Миналата седмица всички адвокатски колегии в страната го призоваха "да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло".

Още по темата
Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и е подкрепено от останалите колегии в страната. Пловдивската колегия първа се разбунтува срещу избора. Съюзът на съдиите излезе с позиция против. Камарата на следователите обаче е на противното мнение и смята, че няма проблем ВСС да проведе избора, а Сарафов е чудесен кандидат за поста.

Адвокатите припомнят, че въпреки обществените и професионални призиви към членовете на Висшия съдебен съвет да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, беше издигната кандидатурата на Сарафов. "Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор", пишат адвокатите. И продължават: "Това, обаче, вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с "избора" и "освобождаването" от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел".

Според тях винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само защото Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат, пише "Сега".

Адвокатите говорят и за "дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме". Според тях всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите, и си прехвърлят отговорността. Не само ВСС и Инспекторатът към ВСС действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ "безсрочно" и безконтролно.

Адвокатите припомнят думите на Сарафов от 23 май 2023 г., когато е все още само директор на Националното следствие и зам.-главен прокурор: "Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, ако тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин".

Междувременно Висшият съдебен съвет откри процедура по избор и на следващия председател на Върховния административен съд. Мандатът на настоящия - Георги Чолаков, изтича на 22 ноември. Изборът ще се проведе на 20 март догодина - два месеца след предвидения за 16 януари избор на главен прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Темида
Прокуратурата протестира присъдата на близнаците от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Съратника на ПЕПИ ЕВРОТО,осмото джудже,и т.н. НЯМА моралното право да бъде прокурор,а ТЕ го гласят за главен
21
1
 
0
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 час
Гол *** са ***!
20
0
 
3
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 час
Сарафов, е най-големият *** в съдебната система! Времето ще го докаже!
19
0
 
1
 
! Отговори
До Майора преди 1 час
Няма такова решение,другарю дилетант. Има за ИВСС - това е друг орган.Отделен е въпросът колко е политическо и колко - логически и юридически обосновано.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Все тая!
17
2
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 час
Ало господа адвокати , що за юристи сте щом не знаете че има решение на ВКС че ВСС е легитимен и може да избира прокурор и шефове на съдии , независимо че е с изтекъл мандат! И вместо да пледирате за по строги наказания при извършващите престъпления , правите така че те да получат минимални наказания! Справедливо ли е това?
16
2
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 час
Този просто изпълнява нареждането на Шиши.Смее ли да откаже? А 8-те джуджета,а другите далавери? Докато има Шиши,така ще е.И ако не гласувате за правилните хора,също!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Фешев е мъртъв, да живей Сарафа!
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вие плюете по г-н Пеевски, но той ни плати абитюрентската вечер на всичики в Якоруда! По 40 лв., на всички абитюренти! Кой ще го направи това? Г-н Пеевски е благороден и щедър, пък вий си говорете каквото искате. Благодарим, г-н Пеевски.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ни нам, Шиши да каже!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На Гешо к'во му е?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ВеСеСе-та, МеСеСе-та, адвокатчета разни ... Пейо си го назначи, иска си го и толкоз!
10
1
 
7
 
! Отговори
Само 1 въпрос преди 2 часа
Накъде отива тази държавица
9
3
 
8
 
! Отговори
Какво очаквате преди 2 часа
в държавата на мафията?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Оставете го намира не виждате ли, че Сарафов е всеобща РАДОСТ? Верен, всеотдаен, истински приятел на Момчето и ко. 9-тото Джудже е непоклатимо и му е осигурен комфорт да работи спокойно.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Деса ще я изкарат с качулка един ден от сградата на Съдебната палата и ще я гледате в килията на Иванчева
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
За престъпниците от ВСС, с изключение на трима, трябва да бъде предоставен от България трудово концентрационен лагер, заради цялата им проституция към пеевски и борисов и заради това, че смятат България за лека . Децата ще ровят по кофите.
5
1
 
8
 
! Отговори
До хаха преди 2 часа
Пищяхме, но нямаше нужната подкрепа от народа и случаят беше бързо заметен от медиите, както изглежда, че ще стане и сега. Трябва да разберете, че ако искаме да се промени нещо, то целият народ или поне критична маса трябва активно да си отстояват правата и да подлкрепят подобни инициативи.
4
6
 
4
 
! Отговори
Адвокати ли? преди 2 часа
Те са по-безсъвестни престъпници от клиентите си убийци!
3
10
 
3
 
! Отговори
zdg преди 2 часа
На бас, че са подкрепени от ПП-ДБ!!! Въпреки, че прокурорката с разрешение за разследвания срещу главния прокурор е техен човек и вчера официално заяви, ,че Сарафов е ЧИСТ-като къпан полицай-те продължават да сеят разрушения, както и където могат!! Приличат на спонсорите си от ***!!!