Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
11
 
8
 
! Отговори
Избор преди 1 месец
Кой ще ги такова украинките като всички мъже са избити в Украйна.Трябва вече шмръкльото Зеленски да бъде махнат от власт.
181
12
 
8
 
! Отговори
ми що бе преди 1 месец
Нали Русия е руханал под санкциите, само с 1.5% БВП и икономика колкото Португалия, без ток, руснаците гладуват, а зад модерно въоръжената по натовски образез украинска армия и зад Украйна стои целия цивилизован обединен консолидиран свят с 80% БВП! Що така?
180
10
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 месец
Няма мир! Забранен е с указ! Отменен ли е? От легитимен президент? Мандатът му е изтекъл, но за вас законът е врата у поле. Вече има капитулация на НАТО и САЩ. Това е, а Украйна не съществува и никога не е съществувала. Да ви дойде акъла дето правихте майдан!
179
13
 
9
 
! Отговори
Пикая на Русофоби преди 1 месец
Русофобите през последните няколко дена само шамари ядат. Дядото Байдън е в неизвестност от четвъртък от тогава нико не го е виждал. Руснаците напредват абсолютно по всички направления. Само днес Укрозомбитата са дали 2037 жертви и пак днес тази вечер във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви трябва да приключим войната възможно най скоро независимо на каква цена дори и на териториални отстъпки. И така Евроатлантичически бокLуци авантюрата Уsрайна е към своя край.
178
7
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До Френски траверсАко няма украински език, то тогава, какъв е този език?:))) https://youtube/watch?v=azvI9T1D6Lo Щото аз го разбирам и смятам, че езика е български диалект. Нормално е един език да изпитва влияние от съседните нему народи. Ако знаеш, нашият език с кви турцизми и гърцизми е пълен, които така са се врастнали в езика ни, че ги смятаме за част от него;)))
177
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна няма право да съществува, украинците се провалиха. Получиха всичко, Русия им даде плодородна земя, даде им икономика, 90те години имаха икономика сравнима с тази на Франция, всичко им беше дадено, и всичко разсипаха. Самото съществуване на Украйна е опасно и вредно защото се явява причина за война. Не само Западът е виновен, и украинците са виновни.
176
8
 
5
 
! Отговори
Русия е Велика преди 1 месец
Не всеки трети,а всеки първи е готов за мир и Тер.отстъпки.Хората знаят че руснаците са сила и че ще загубят войната.
175
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А хората в Донбас питани ли са или те не са украинци?
174
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
173
5
 
3
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
Две трети са за безусловно присъединение със СССР.
172
6
 
4
 
! Отговори
просто да воюваме преди 1 месец
Борис Джонсън на срещата с Тръмп е предложил въвеждането на "специални мерки за защита на говорещите руски език" в Украйна и глобално възстановяване на отношенията на САЩ с Русия, с възможност за връщане към времената, когато Русия е била "уважаван партньор на Г-8 и НАТО", Крим да си остане руски, и да се оттегли искането за връщане на границите от 1991 г. на Украйна. Ах, колко великодушно. Късно е либе, за китка. Крим си е руски и без Джонсън, ама още малко и половин Украйна ще е руска, а ако продължавате да упорствате и Британските острови ще станат руски.
171
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дементния няма пари за раздаване нали?
170
0
 
5
 
! Отговори
До 184 педала! преди 1 месец
В пу"тката на ***" йка знаят какво става с контранастъплението... Питай нея!
169
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Скоро и киевския шмъркан ще се присъедини към тази статистика." - той вече се присъедини, каза го в интервюто по BBC, и най-смешното е, че гинеколожката Урсула в същото време заявява, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго колкото е необходимо докато победи Русия.
168
6
 
6
 
! Отговори
Мачкай Вова преди 1 месец
Вовата мачка натовци и хохли.Последните са на привършване.
167
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро и киевския шмъркан ще се присъедини към тази статистика.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа не произвежда танкове, единствено Германия, и то следващата година могат да стигнат едва 50-60 танка производство.
165
5
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
32% от украинците съгласни на мир срещу териториални отстъпки? Добре, но не достатъчно. Когато станат повече от 50% (и евентуално когато спретнат един преврат на Зеленски), тогава може и да започнат да преговарят за мир.
164
10
 
10
 
! Отговори
Равнис преди 1 месец
Ще им дойде акъла на Хохлите,но жалко че дадоха толкова много жертви.Русия е твърде голяма лъжица за тяхната уста.
163
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?