Гришо надви Рубльов: На 1/4 финал на US Open е

Мачът продължи три часа и 40 минути на корта в Ню Йорк
2 сеп 2024 07:37, Нели Христова
60
Гришо надви Рубльов: На 1/4 финал на US Open е
Снимка: БГНЕС

Българинът Григор Димитров се класира на четвъртфиналите на откритото първенство по тенис на САЩ, след като преодоля физически проблеми и опит за обрат на Андрей Рубльов, побеждавайки руския си съперник с 6:3, 7:6(3), 1:6, 3:6, 6:3 след три часа и 40 минути на корта в Ню Йорк, пишат от Gol.bg

Американецът Франсис Тиафо ще бъде следващият съперник на Григор Димитров на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Тиафо се наложи над австралиеца Алексей Попирин с 6:4, 7:6, 2:6, 6:3.

Димитров и Тиафо са се срещали досега 4 пъти, като българинът е с по-добър актив - 3 успеха срещу една загуба. В последния им сблъсък на тазгодишния "Уимбълдън" Григор спечели в три сета - 6:2, 6:3, 6:2.

С достигането до четвъртфиналите Григор Димитров си осигури 400 точки за световната ранглиста и 455 хиляди долара от наградния фонд. Рекордното класиране на водещата българска ракета в Ню Йорк е полуфинал през 2019 след паметна победа срещу Роджър Федерер. Той не успя да стигне до мач за титлата след поражение срещу руснака Даниил Медведев.

Деветият в схемата Димитров изигра добър първи сет, който бе в голяма степен равностоен. Българският тенисист направи своя удар в четвъртия гейм на сервис на поставения под номер 6 Рубльов, печелейки първите три разигравания и достигайки до първия брейкпойнт в мача. Димитров го взе и поведе с 3:1, след което моментално отрази три разигравания за пробив на руснака.

Григор Димитров удържа аванса си до края и в затвори сета на собствено подаване, а в началото на втория поведе с 40:0 на подаване на Рубльов. Този път руснакът отрази трите разигравания за пробив и взе още две точки за 1:0. В четвъртия гейм дойде ред и на българина да се защитава с голям пасив, но той отрази трите шанса за пробив на Рубльов и изравни за 2:2.

Двамата си размениха по още един гейм на собствен сервис и след това дойде вторият шанс за Рубльов. Той получи разиграване за брейк в осмия гейм и се възползва за 5:3, но Димитров не се огъна и още в следващия гейм върна пробива за 5:5. В последвалия тайбрек Рубльов направи първия мини-пробив, но българинът спечели шест поредни разигравания за крайното 7:3.

Играта на Димитров обаче бе силно ограничена в началото на третия сет, когато той започна да получава схващания в десния крак. Здравословният проблем се отрази на движението му по корта, а Рубльов се възползва, реализира три пробива и спечели експресно с 6:1.

Това бе първи загубен сет за Димитров на турнира, след като по-рано той записа три категорични победи.

Руснакът продължи серията си във втория сет и спечели пети пореден гейм, този път на нула, но Димитров спря серията му с перфектно подаване. Третият гейм бе далеч по-оспорван и Димитров спечели първите три разигравания, получавайки и три възможности за пробив. Рубльов обаче ги отрази, последната с ас, след което взе още две точки за 2:1.

Димитров затвори собствения си сервис-гейм с ас и изравни за 2:2, но българинът допусна пробив за 2:4 и Рубльов задържа минималната си преднина до края на четвъртия сет. В този момент нещата не изглеждаха добре за Димитров и физически, и статистически. Българинът имаше пет аса и осем печеливши удара по-малко, а освен това бе допуснал три двойни и 14 непредизвикани грешки повече от съперника си.

Димитров обаче не позволи серията от лесни сетове за Рубльов да продължи. Българинът взе първите си две подавания и в четвъртия гейм получи разиграване за пробив, което спечели категорично за 3:1.

Успехът в четвъртия гейм означаваше, че Димитров трябва просто да оцелее на собствен сервис за окончателна победа. Той премина през първото изпитание с едно загубено разиграване, а във второто отрази два шанса за пробив на Рубльов и поведе с 5:2. Така се стигна до решаващия девети гейм, в който руснакът допусна две грешки и Димитров поведе с 30:0. Българинът позволи на Рубльов да играе само веднъж с топката в третия си сервис и получи три мачбола, реализирайки още първия с топка в мрежата на руснака.

"В първите два сета играх добре, но поради някаква причина тялото ми започна да се разпада. Знаех, че трябва да бъда търпелив и да си дам време, в което да преодолея проблема. Опитът си каза думата, а вдъхновението дойде от прекрасната атмосфера по трибуните", заяви той край корта.

"Винаги съм се опитвал да извличам максимално удоволствие от всеки мач на големите турнири. Преминах през няколко трудни седмици, но се стараех да се подобрявам във всяка ситуация, да извличам максимума", продължи най-възрастният активен участник в тазгодишния турнир.

"Чувствам се по-зрял, определено. Водя битка всеки един ден и опитът в нашия спорт е много важен. Точно това стана и днес. Този мач може би го губех преди пет или шест години. Всеки двубой ти предлага нови предизвикателства, а сега се опитах да бъда разнообразен. Да излизам на мрежата и така нататък", завърши той в ефира на Евроспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Тенис
Григор Димитров с лекота започна участието си на US Open
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 53:"Тиафо не е никаква конкуренция на Григор." Същият този Тиафо би Попирин, който преди това би Джокович. Така че, всичко е възможно- "самтаймз уин, самтаймз люн" ;)
56
4
 
2
 
! Отговори
Ahmed преди 1 седмица
gregor do tuk. Ste zagubi ot Amerikaneca. Samo Cim Bom
55
1
 
3
 
! Отговори
Дядото преди 1 седмица
Ако нащия не глутне бастуна ще отиде на полуфинала!:)
54
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Снощи оня който интервюира Григор след мача спомена Серина Уилямс с целия си акъл, че е на трибуните която постоянно я показваха как му се радваше. На нашия му стана неудобно тогава, като знае целия свят за бившата му връзка с нея. Муахахаха...
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тиафо не е никаква конкуренция на Григор. Стига нашия да ограничи грешките до критичния минимум, и да го разиграва напред назад, черничкият ще грохне още на втория сет.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
турците в бг винаги са против бг отбори и спортисти, няма да забравя как всички турци от раград бяха за фенербахче в мача с Лудогорец и викам на единия бг турчин Вели се казва нали си фен на Галатасарай защо дереш гърло за Фенербахче срещу Лудогорец, вика Турция е напърво място, ние сме турци, викам нали си бг гражданин, да ама съм за Турция и всички турци сме за турция и против бг, който ти каже обратното те лъже, всички сме против бг спортисти и отбори, но понякога се правим че сме за тях
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
един познат имам Ахмед - много мрази бг спортисти и отбори и винаги е против тях, живее си в Кърджали и днес го виждам болен - викам какво ти е, болен съм вика, Гришо би, викам защо българин е и за теб е по-добре да бие, попялиризира България, отделно успехите на всеки спортист са добре за Бг, част пт парите се влагат тук, отделно примерно ако някой отбори влезе в групите бг на турнирите идват отбори фенове, добре е за икономиката, вика не, не , искам всички бг отбори да падат и спортисти
50
4
 
4
 
! Отговори
Киро Шиндлера преди 1 седмица
Мачът с Тиафо няма да е лесен хич...има добри удари Франсис ...па си е и у дома...стискаме палци на ХуДими.....
49
9
 
4
 
! Отговори
Добър човек преди 1 седмица
Винаги ми е кеф като гледам как блатничето пада
48
1
 
8
 
! Отговори
do 47 преди 1 седмица
До Анонимен: Болността на мозъка ти се състои в друго - каза "България победи Русия" . Очаквам във Вторник да напишеш България победи САЩ. Ще го направиш ли, оли?
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До do 37 Болният мозък си ти. В тоя космополитен свят на спорта едва ли двамата се изживяват кат "представители на два приятелски славянски народа". Там няма "колективен запад" и "изконни ценнсти" - само два термина, които успешно илюстрират мозъчната ви копейска инфекция.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До в интерес на истиНе знаех! Може. Само знаех, че Топалов е по Испания :)
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 42 Какво е спрял да се занимава нашия с плющялки??? Най-новата му придобивка е една туркиня ако не си разбрал. :)))
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!Нашето момче се бори геройски въпреки болките в коляното и спечели!Респект!
43
11
 
7
 
! Отговори
do 37 преди 1 седмица
България надвила Русия. Ти си много болен мозък. Двамата са много добри приятели, противно на разбиранията на местната евроатлантическа сг.н - българи и руснаци са 2 приятелски славянски нации
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на момчето,спря да се занимава с *** и веднага дръпна ...
41
1
 
0
 
! Отговори
Грешка преди 1 седмица
Функция живее в Испания.
40
1
 
1
 
! Отговори
До в интерес на исти преди 1 седмица
Функция от години живее в Испания и щабът му е почти изцяло от испанци.
39
1
 
10
 
! Отговори
В интерес наистината преди 1 седмица
Напротив, Гришо и Андрей са първи приятели, май и двамата живеят някъде в Монако, и тренират заедно. В момента по-силния руснак е Медведев.Истината за вчерашния мач е, че Гришо направи ОГРОМЕН брой грешки, което е много, много притеснително. И аз искам да го видя на полуфинал, че и на финал. Но за целта ще трябва да намали грешките 10-на пъти.
38
0
 
12
 
! Отговори
Григор преди 1 седмица
Е сред 8те най- добрия на US open,20 000 го аплодираха,след мача Матс Виландер се изказа много ласкаво за него.Но българският *** разбира от всичко и най-обича да плюе.