За седмица краставиците поскъпнаха с 19%, картофите с 6%

Цените на хранителните стоки на едро се повишиха с 1,27 процента
Обновена: 13 фев 2022 11:53 | 13 фев 2022 10:11, Камелия Цветанова
201
За седмица краставиците поскъпнаха с 19%, картофите с 6%
Снимка: БГНЕС

Тази седмица цената на оранжерийните домати скочи с 5,8 на сто до 2,75 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпнаха с цели 19,2 процента до 4,85 лева за килограм в края на седмицата.

Още по темата

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през седмицата с 1,27 процента до 1,910 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От началото на годината ИТЦ е нараснал с 4,54 на сто. Преди година, в средата на февруари, ИТЦ се движеше около 1,540 пункта или с над 24 на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.

Картофите прибавят 6,2 на сто и се продават по 0,86 лева за килограм. Морковите поскъпват със 7,7 на сто и се търгуват по 0,98 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 6,7 на сто до 1,12 лева за килограм в края на седмицата. Цената на червените чушки се вдига с 3,3 на сто до 2,50 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 5,9 на сто тази седмица и се продават по 1,27 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 1,1 на сто до 1,83 лева за килограм. Бананите повишават цената си с 3 процента и се купуват по 2,37 лева за килограм на едро. Портокалите поевтиняват с 2,5 на сто и се търгуват по 1,57 лева за килограм. Мандарините се продават по 2,03 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,2 на сто и се търгува по 8,51 лева за килограм; кашкавалът тип "Витоша" - с 0,4 на сто и се купува по 13,50 лева за килограм. Олиото поевтинява с 0,9 на сто и се търгува средно по 3,43 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,35 лева в края на седмицата. Пилешкото месо повишава цената си с 2,5 на сто и се търгува средно по 4,51 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,2 на сто до 1,63 лева за килограм. Брашно тип "500" прибавя 2,5 процента към стойността си и се търгува по 1,23 лева за килограм. Цената на ориза се понижава с 0,9 процента до 2,28 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,22 лева за брой на едро.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поразиите Продължават
67
3
 
10
 
! Отговори
ЕЙЙЙ,ЩО ТАКА БЕ.... преди 2 години
ВСИЧКО СТАНА СКЪПО..... ЩОТО НИ СЕ ВДИГНА И... "ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ".... СЛЕД ПРОМЯНАТА!!!МАЙ ВЕЧЕ В ЕВРОПА, НИ ИМАТ..... "ЗА БОГАТИ ГЕЙОВЕ" - - ОТ КАНАДА!!!!!
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прпдължава ли сега промяната?
65
3
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Можеме да направиме избори и да върнеме старите, а може и некои още по-нови да си избереме да си туриме да управляват и всичко ще се оправи. Сега сме демокрация и сме свободни да си ги менкаме ако не служат на народа. При деморкацията има свобода, а свободата Санчо е най-висшето благо дадено на човека.
64
3
 
8
 
! Отговори
Киро Гугъла преди 2 години
Няма ли най-после Кирил Петков да ги арестува тези краставици и тези лиши картофи? Да вземе информацията за тях от Гугъл и да я даде на прокуратурата?
63
3
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Няма страшно! Идва Великден, тогава ще видите цени!
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел на заседание на ЕК заради цените на тока и газта комисарите решиха да се спре газта от Русия и въглищата и ще минаваме на безплатен ток от вятърни мелници, соларни панели и биогориво от отпадъците.
61
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краставици посред зима бахмаааааму. Те таково чудо не бех виждал. Краставичките съм ги консервирал. Пресните краставици са лятото в градината ми. Като я разрежа тече вода а семето чак сладни. Такива ли краставици купувате от пазарите посред зима. Яжте химия а после ще пълните болниците и ще *** от Рак. Посред зима сигурно и домати ядете червени. Озрели са на ламбетата в оранжериите страшно са вкусни напрао сладки. Защото никога не сте вкусвали градински домат да усетите мириса и сладоста.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е цената на "промяната"... Докато в България има много глyпаци винаги ще има и тарикати, които да ги лъжат, че ще им отправят живота... Сега ще гледате мурафетите на канадския мoшeник...
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разкри като фърст левъл законодателен пропозал за намаляването на метановите емисии да се въведе строг контрол от Комисията като промишлените сектори трябва да измерват и докладват на Комисията метанови лийкове предизвикани от въглища, газ и нефт, а фермите да докладват на Комисията за отделяния метан от кравите. Това ще позволи на Комисията да естимейтва по добре бъдещите мерки които ще предприеме.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разки, че следващата стъпка на Комисията ще бъде приемането на комуникации за устойчиви въглеродни цикли с цел да се премахнат от атмосверата въглеродните емисии и да се балансира импакта на СО2. За тази цел трябва да се намали зависимостта от изкопаеми горива и да се ъпскейлне зеления бизнес модел за да бъдат риуорднати селскостопанските мениджъри за въглеродното секвестиране и да се гаратнтира биодивърсити протекшън.
57
1
 
5
 
! Отговори
А патладжаните преди 2 години
Станаха 9 лв.
56
1
 
6
 
! Отговори
НЕМА ДА СЕ КОСИТЕ.. преди 2 години
СТИСКАЙТЕ СИ КРАСТАВИЦАТА.... И СЕ РАДВАЙТЕ НА "ПРОМЯНАТА" !!!!ТАКА Е - - - ПО ЦЕЛИЯ СВЕТ НА "НАДЪРВНИЯ ПОСТ--СОЦИАЛИЗЪМ"....!!!! ЗА ДА ВИ Е ПО-ЛЕКО....ТУРЕТЕ И ДВА ДОМАТА...!!!
55
7
 
1
 
! Отговори
Greenman преди 2 години
Споко, ЕС минава на геотермални и водородни възобновяеми енергийни източници и спираме да плащаме рекет на кремълския сатрап по 1000$ за газта. Това ще нанесе опустошителни поражения на руската икономика и Русия ще фалира.
54
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Има една дремеща Бомба със Свинското Месо .Много е Евтино , и знаете ли Защо ?Китай и Русия забраниха внос от ЕС - заради Чумата по Прасетата .Ако Китай и Русия , разреши внос от ЕС - ще видите свинско месо по 50 лева за килограм .
53
4
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Комисар Франс Тимерманс разкри, че руската газ няма място в Европа. "Звездите са от водород, да бъдем като звездите". ЕС минава на зелен водород. Нямаме нужда от руска газ.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промянаааааа :)
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам къща и четири апартаменат в София и във Варна. Изобщо не ми пyка, мога да живея само от наеми, уредил съм си живота.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога братя не купувайте, обаче честно казано не ми дреме, последните 12 години си изградих живота и се осигурих за няколко такива напред. Ех, жалко за младите - но те са си виновни сами, избраха си очевадни измамници и сега те ще го отнесат - ама си ги заслужихте след като ми гласувате по фейкове от фейсбук и подобни. Същото важи и за короната, сами сте си виновни всички млади и съответно вие го поемате, честито!
49
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Здравейте приятели, искам да направя едно предложение. Предложение: Предлагам да ги смениме тия с некои други и всичко ще се оправи! Хайде приятели, споделете тук във форума, какво мислите за моето предложение, хайде споделете мнението си с вашия коментар.