Четирима с обвинения по случая "Nexo", вече са със забрани да напускат страната

Двама души се издирват
13 яну 2023 16:31, Александър Попов
201
Четирима с обвинения по случая "Nexo", вече са със забрани да напускат страната
Снимка: БГНЕС

Четирима са привлечени като обвиняеми по случая Nexo. Повдигнато им е обвинение за това, че от 2018 до вчера, 12 януари, в България, Великобритания, Швейцария Кайманови острови са участвали, а един от тях е ръководил ОПГ.

Групата е създадена с цел да извършва престъпления - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Това съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

За тях са предвидени наказания от повече от 3 години. На всички е наложена забрана за напускане на страната, добави Сарафов.

Той каза, че настоящият казус е уникален и обърна внимание на това, че НСлС е изградила доверие с българската прокуратура. Срещу този фининсов и интелектуален ресурс, ние ще изправим закона, заяви той и подчерта, че НСлС работи и срещу педофили, и срещу хакери.

"Ние сме от службите, които работим изключително добре по технологичните престъпления, извършени в киберпространството", подчерта Сарафов и допълни, че технологиите, с които работи НСлС са благодарение на нейните партньори, но няма да ги назове поименно, за да не ги дискредитира.

Вчера бяха претърсени 15 адреса, разпитани са над 20 свидетели, които ще бъдат включени в програмата за сигурност, защото имат опасения за живота си. Иззети са огромен брой компютри, пари и криптоактиви, съобщи Сарафов.

Двама души са обявени за издирване. По данните на граничния контрол има данни, че са в България, но ние предполагаме, че не са, обяви той.

Абсолютно всички са български граждани, затова беше дадено на нас да работим по случая. Второ, основната част от дейността се извършва в България, обясни Сарафов.

Този случай е уникален и то не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори, добави главният прокурор Иван Гешев.

С оглед на това, че той е доста сложен, ние разчитаме на взаимодействието освен с всички партньорски служби и с нашите евроатлантически партньори. Този случай и предмет на разследване онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят.

Гешев благодари на всички, които са взели участие в процеса, както и за усърдната им работа.

"Надявам се България да е в световните новини с това, което можем да се гордеем, нашите успехи - успехи в IT сектора и с младите ни хора, които са специалисти в тази област, а не със случай, които вероятно придава негативен поглед на нашата страна”, подчерта Гешев.

Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС каза, че обект на разследването са компаниите, които са обединени под името Nexo.

"Българската връзка е дружеството NDS, което е регистрирано на 8 юни 2018 г. Това, което се установи, че българското дружество NDS ООД ръководи цялата дейност на групата компании Nexo", обясни той.

По думите му в дружеството е внесено едва половината от изисквания капитал от 100 000 швейцарски франка. "Това може да го проверите и в Търговския регистър. Собственост е на група лица, които са описани в Търговския регистър, информацията е публична", уточни Василев.

Ръководителят на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС посочи, че платформата Nexo използва 662 559 адреса на крипто активи и са извършени 4 270 963 транзакции. "Това са транзакции, осъществени единствено в криптовалута. Общата стойност на извършените транзакции е над 94 млрд. долара. Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo, това са транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси", обясни той. Василев каза, че са установили транзакции към лице, което е уличено в терористична дейност и той принадлежи към палестинска терористична групировка. По думите му са установени транзакции на Nexo, които са към най-различни адреси и са свързани с киберпрестъпления, адреси, използвания за изнудвания, инвестиционни измами и др.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че са назначени данъчни ревизии. По досъдебното производство има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, имат яхти. Бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия, сред които на Салвадор Дали, на Пикасо и на Матис.

"Ще потърсим и финансов ресурс и подкрепа от нашите партньори", отбеляза тя.

Милева съобщи, че бившият министър на финансите е имал среща с представители на дружества, които се занимават с криптовалута, като целта на срещата е била как със системата "Борика" може да се разплаща и с криптовалута.

Имайте предвид, че всяко едно разследване има своята технология. Сега започваме явните следствени действия. Ще бъдат отправени молби за правна помощ в тези държави, където тези лица са извършвали своята дейност. Конкретните суми ще станат ясни в хода на разследването, след извършването на финансов и технологичен одит, посочи още директорът на НСлС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега стана ли ясно защо искат да махнат главния прокурор, да може тези които са взели парите от Нексо да си ги обслужват безпроблемно.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърденията че това е "класическа понци"схема са абсурдни. Първо.Когато се регистрира фирма се посочва и предмета и на дейност, като повечето фирми декларират,че ще се занимават и с други дейности не забранени от закона.Второ. ПОНЦИ схемата е просто,даваш едни пари и се надяваш да получиш повече от същите.ТУК ТУК обаче даваш долари и получаваш "биткойни"т.е.пазаруваш(обменяш)по курса на деня в неопределено време.Та не може и да са банка или"деапозитар".Защото формално, закона е спазен.
112
3
 
3
 
! Отговори
Ружа игнатова преди 1 година
Няма такивИ работи
111
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оставка плешивко!
110
3
 
1
 
! Отговори
викам си ей преди 1 година
ще си мине днеска деня без да сме предали някой на някого, обаче нещата си идват на място. Сега тез задържаните на САЩ ще ги предаваме или ?
109
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
снимката е добра:-Червения и Сивия кардинал...И докато Червения изглежда уплашен и объркан и си чопли ноктите,Сивия отзад го фиксира така,както котката фискира мишката...
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българска банкаТова е платформа. Къде й е банковият лиценз?
107
1
 
5
 
! Отговори
може ли преди 1 година
който не му е ясно кво е криптовалута, да се въздържа от коментар, преди да се е информирал, ама не от друг пияница в кръчмата а от свестен източник, щот инак звучи глупаво - другарски съвет
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с това ще занимават стадото до изборити вече
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не схващам уж толкова суматоха у нас а цената на nexo валутата не пада изобщо. Май извън България никога й не е чул за предизборните изцепки на Гешев.
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев е един от тях, затова изчезна от медийното пространство!
103
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от IT сектора са в бизнеса с криптовалута. Това е мафията на белите якички ПП. Затова гласуват за Киро просто, Василев и бандата им.
102
3
 
6
 
! Отговори
ако си правиш преди 1 година
далаверите вътре в матрицата и си плащаш дето трябва, всичко е ок. Но ако решиш да излезеш от нея на свобода, веднага пущат по тебе всякакви ГЛОБАЛНИ структури, медии за очерняне, копои, бухалки, хиени и прочее за контрол и "вразумяване"
101
4
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
ГЕРБ искат неистово да с върнат, ама нещо.
100
3
 
8
 
! Отговори
Ако незнаете преди 1 година
Хранят мутри, съдии, прокурори, полицаи на частно с крадените Биткойни !
99
2
 
1
 
! Отговори
106 преди 1 година
е как къде той е само ковчежник на прасчо и мечо пух
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко у нас работи след дъжд качулка. Едрите риби си избегаха с паричките също като едни братя Галеви както при Румчо Петков. Иматира се дъйност за да се оправдаят пред народа заплатките.
97
3
 
8
 
! Отговори
Детелина Ханчева преди 1 година
ГЕШЕВ Е ЗАСЕЧЕН ДА ПИЕ И ЯДЕ С МУТРИ ОТ ПЕРНИК В кв." РАЛИЦА "!ПИЕ И ЯДЕ С ДВУМЕТРОВИ МУТРИ!
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев, какво стана с конфискуваните от вас биткоини за милиарди преди? Къде са? Изчезнаха май а?
95
7
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Толкова глупости наговориха за Nexo без дори да питат някой който разбира как работи компанията. Неса излъгали никой със 1 стотинка ,пирамида били.Тотални глупости. Nexo е най голямата крипто банка в света а Американците не желаят малка България да има такъв бизнес. Искат те да лапат всичко и прокуратурата им помага. Отвратен съм !