50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
165
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 часа
Лекарите след полицията са най-корумпираното племе ! Да не говорим , че останаха само некъдърниците !
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Просто да не им попадаш в ръцете. Търгаши в бели престилки. "Здравната реформа" завърши успешно - вече няма лекари, а търговци със здравни услуги. МУ трябва да се закрие. Там преподават изкукали бабички, които си учат студентите да плюят колегите си.
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Когато баща ми получи инфаркт,го закарах аз в Спешното, защото от 112 казаха, че ще изпратят кола до час.Чакахме час преди да влезе на преглед, приеха го по спешност, ще му слагат стент.Аз чакам в коридора, минаха 2 часа, минаха 4 часа,лекарите минават в коридора покрай мен, задавам въпроси-ни гък, на 6-ия час не издържах и дръпнах лекаря за ръкава и поисках ИНФОРМАЦИЯ за състоянието на пациента.Имало усложнения и т.н.Ами кажете бе, ние сме ХОРА, разбираме, че не сте магьосници.Просто говорете
155
2
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 22 часа
От лекарите се очаква просто да са по-човечни и състрадателни,да са компетентни в областта в която са специализирали и да са отговорни,защото става въпрос за живота и здравето на техните хациенти.Ако пък не си харесват работата,да се захванат с нещо друго.Когато работиш в сфера където се налага да спасяваш хора се налага да даваш най-доброто от себе си.Това не е като да чистиш и да сервираш кафе например.
154
1
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 ден
Такова е мнението на 50 % от пациентите, да. Щот... 50% са от братята роми. Те си мислят, че всички са им длъжни.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Д-р Дулитъл, еми ти си проблемът в тази държава :)
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Д-р ДулитълКухи приказки, на споменатите на плащаме със застраховките си.
151
4
 
3
 
! Отговори
Д-р Дулитъл преди 1 ден
Нека всеки от коментаторите се вгледа в себе си,и да си отговори на въпроса:,,Какъв съм аз в своята професия?Не заслужавам ли понякога да ме пребият?"90 % заслужават,и още как.Аз бих пребивал автомонтьори,бизнесмени,адвокати,банкери,футболисти,зърнопроизводители и т.н.Списъкът може да бъде продължен.
150
4
 
2
 
! Отговори
истината е преди 1 ден
Че съм вън от тяхната система и не съм я ползвал над 25 г във къщи лекувам и семейството -- естествено не правя сърдечни операции във домашни условия но съм си спестил мноооооого срещи със хора които просто носят бяла престилка -да някакви лекари са нещо са завършили пишат рецепти на латиница НО сега вече възела се затяга и те са доволни защото колкото и да не го обичаш трябва да стойш смирен ,а той да ти важничи и компетентничи -изобщо не ми трябва НО няма начин освен да минеш изцяло на внос .
149
2
 
4
 
! Отговори
Като са знам .... преди 1 ден
.....Ти си болен той те гледа и си вика още един паранойк ...или като разбере че си минал 65 г ти вика ти какво искаш бе виж колко си живял егати и антиката дошла да се лекува !
148
2
 
1
 
! Отговори
Като са знам .... преди 1 ден
.....какъв съм инженер ,какда ида на лекар ? Сега вече моя бабун личен лекар и антибиотици не изписва и ме лекува със добавки --пълна идио.....щ,,,на ! Хора работата отива на пари вече и антибиотиците ги намирам под масата и внасям отвън НЕ ,ЧЕ трябва да се пият но има много положения при които трябва да се действа със акъл и бързо ,а не според директиви на ЕС !
147
3
 
12
 
! Отговори
absurd преди 1 ден
Лекарите са бизнесмени и търгуват със здравето ни
146
3
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 1 ден
Чета коментарите и се чудя... Имате работа имате началници или съдружници и те се държат понякога с вас не по-добре отколкото лекарите ама не им скача никой на бой... отговорете си на този въпрос. ЗАЩО? Има хора и хора навсякъде ама агресията ни избива към лекарите.... що не ни избива към нас си които сме позволили в много от случаите да ни се случи нещото (болест нараняване и тн). Лекарите не са всесилни и можещи. Не може да очаквате да оправят нещо което сами сте неглижирали с години понякога.
145
5
 
9
 
! Отговори
Валерия преди 2 дни
Меркантилни и нахални с високо самочувствие някои беэ никакво покритие!!! Чакаш с часове эа преглед и излизаш по болен от преди!!! Има изключения но те са рядко!!! Пред спешните кабинети също държат се така сякаш ние сме виновни че сме болни!!! ГАДОСТ!!!
144
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
То по-голям процент смятат, че напр. убитите жени са си виновни, задето били стояли при насилниците и темподобни бисери. Подобно средновековно мислене е характерно за тези ширини....
143
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 дни
Желаещи да напуснат НБУ заради д-р Александър Илиев
142
0
 
6
 
! Отговори
проста сметка преди 2 дни
Проучването ви дава ясни резултати за нивото на здравеопазването в държавинте болници.Виждаме, че висшистите, с добър доход са удовлетворени от получената мед.помощ.По - вероятно е работещ висшист да има по - висок доход. След като разполага с по - висок доход този човек ще предпочете по - добро мед.заведение, независимо, че ще заплати. Очевидно там нивото на работа и отношение на мед.персонал е доста по - високо, следоватено имаме повече удовлетнорени.Сега да помислим за боратния случай
141
1
 
1
 
! Отговори
мхм преди 2 дни
"Влияние оказва и разполагаемият доход с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност." Не думай. Всеки нормален, с нормални доходи няма да се завре в държавна болница. Трябва да се мразиш или да си в кома, за да се завреш там. Тъжно е, че за да получиш нормално отношение в болница/мед.център трябва да разполагаш с пари.
140
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 2 дни
Има една порода мед.лица, които се държат много зле с пациентите си. Част от професията е да имаш подход. Това, че си лекар не ти дава право да се държиш като прасе. Вероятно и точно тази част от мед.лица отнасят боя от абсолютно идентични с тяхното поведение пациенти. Интелигентен човек няма да им отвърне, но такъв с техния манталитет ще. За щастие напоследък се виждат все повече млади и работещи мед.специалисти, които се държат човешки.
139
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
Дето оплювате лекари и сестри, я ми кажете защо у нас има цели области без лекар, а и в ЕС и по света не е по-розово положението, навсякъде са ревнали и търсят кадри. Имало и голям отлив на младите да учат, защото трябвало да работят за малко пари, а голяма вероятност да ги съдят .....