Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!

Щял да постави Киев и Москва на масата за преговори
20 юли 2024 07:44, Александър Попов
207
Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е разговарял по телефона с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Американският политик определи разговора между двамата като "много добър" и заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори, предаде Ройтерс.

В коментар в социалната мрежа „Трут Соушъл“ Тръмп посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

„И двете страни ще могат да се съберат и да договорят споразумение, което да прекрати насилието и да проправи път към просперитет“, заяви Тръмп.

Зеленски не проговори за мир

Зеленски също съобщи за разговора си с Тръмп и изрази благодарност за американската военна помощ. Но той не спомена нищо в коментара си в социалната мрежа „Екс“ относно усилията за прекратяване на 28-месечния конфликт.

По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати войната в Украйна още преди да е встъпил в длъжност следващия януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той също така заяви, че, ако е бил президент на САЩ през февруари 2022 г., войната е нямало да избухне. Въпреки че досега не е представил никакви конкретни политически предложения, той каза миналата година по време на интервю пред Ройтерс, че Украйна може би ще трябва да отстъпи част от територията си, за да постигне мирно споразумение.

В коментара си в „Екс“ Зеленски заяви, че е поздравил Тръмп за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

„Пожелах му сила и пълна безопасност в бъдеще“, написа той. „Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамарна (в Конгреса на САЩ – бел. ред.) американска подкрепа за защитата на свободата и независимостта на нашата държава“, допълни той. Зеленски посочи, че Украйна „винаги ще бъде благодарна на САЩ за помощта за засилването на способностите си за защита от руския терор. Руските нападения срещу нашите градове и села продължават ежедневно“.

Зеленски отхвърля всякакви преговори с Русия за прекратяване на конфликта, докато руските войски остават на украинска територия.

Украинският президент предложи мирен план, който беше лансиран отново на международна среща на върха миналия месец, на която Русия не беше поканена. В него се настоява за изтегляне на руските войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г.

Руските войски окупират около 20% от територията на Украйна. Силите на Москва постигат постепенни успехи в източната част на страната по фронта с дължина от 1000 км, откакто през февруари превзеха ключовия град Авдеевка./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
4
 
12
 
! Отговори
До 156 преди 1 месец
Ами може и ние можем ,ако тоя ЕС продължава с диктатурата си все едно е соца и Мурсула се изявява като Ленин, Сталин или Брежнев България приключи с тия неща през 1989г
136
1
 
12
 
! Отговори
Нямам търпение... преди 1 месец
...Г-н Президент. Хайде най-сетне мир по света, върнете хората по родните им места и да започне възстановяване на човечеството.....
135
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 145 "Щото трудно освобождават от ЕС." Що пускаш опашати лъжи? Великобритания излезе от ЕС, значи и Унгария може ако иска. Та, пак да питам, що Орбан не извади Унгария от ЕС, щом като ЕС бил "поробител"?
134
4
 
5
 
! Отговори
За 152 преди 1 месец
Е как 10 г. ще продължи войната? Войниците не са безкрайна величина. Виждаш, че вече убиват "дезертьори" по границите. Иначе Тръмпи какви групости дрънка. Дори да спечели няма да взима решения еднолично. Иначе ако САЩ спрат финансирането на Украйна останалите държави ще се отдръпнат и мача свършва. Всъщност не виждам лошо САЩ да си харчи парите за своите данъкоплатци вместо за украинските националисти. Но и този нагъл - не е президент на Украйна или Русия, ама щял да даде нареждания. Мегаломани.
133
3
 
7
 
! Отговори
До 149 преди 1 месец
Само дето той си е въобразил ,че ЕС е като СССР навремето и, каквото каже Мурсула това другите нямат право на глас и това сега наричат демокрация
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи ще го отровят самите амераканци военнолюбци
131
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се надявайте. Войната ще продължи още дълги години. В крайна сметка, може и след 10 години, Русия е осъдена да загуби.
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя тая работа Старците Тръмп или Байдън да са следващ президент на САЩ е смешна и накрая ще стане трагична за целия свят
129
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Треска го тресе зеления гном. Свърши ли войната и той Будинов и цялата им укрофащистка хунта ги чакат реалните сметки за плащане а не либерасткия сценарии по който до сега си играеха пиесата. Треска го тресе.
128
2
 
7
 
! Отговори
До 145 преди 1 месец
Щото трудно освобождават от ЕС. Всяко бягство от там е предпоставка за разпад. Имаш ли изобщо нещо между ушите??
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Кико Tи да видиш. Какво разбираш ти от поробители, бе хъшлак безмозъчен. Или си някакво предпубертетно детенце, или си мозъчно увреден.
126
3
 
6
 
! Отговори
До 144 преди 1 месец
Ами да отидат там бежанци от Украйна да видим дали ще са толкова нагли или те самите не смеят да стъпят в Унгария
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление преди години Зеленски имаше доста остри и дори обидни и подогравателни коментари по адрес на Тръмп, а той е доста злопаметен и отмъстителен.
124
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 144 "Точно Орбан ли даваш за пример? Дето го санкционираха, че не приема бежанци?" Ами, тъкмо, ЕС му пречи, санкционират го, ето, ти казваш ЕС е "поробител". КОЙ по-подходящ да извади страната си от ЕС? Що не го прави уе?
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно Орбан ли даваш за пример? Дето го санкционираха, че не приема бежанци? Изобщо не му дреме за на ЕС решенията.. Драпал, таратанци.
122
0
 
1
 
! Отговори
До 138 преди 1 месец
Ти си в него обаче вместо пясък е пълен с фъшкuя и чак в чужди страни си тръгнал да я разнасяш,обаче тя си е само твоя
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано отново преизберат Байдън, за да се посмеем дружно на американската агония.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия днес поне превзе едно село, а нато превзе нула села.
119
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Кико "само че с поробител ЕС." Абе, Орбан що не извади Унгария от ЕС, ами ЯКО драпа да остане при "поробителя"?
118
0
 
3
 
! Отговори
До 135 преди 1 месец
Ама това твоето Ако мирише бе и цапа и не сравнявай България с твоята Урколандия