Атаката в Курск: Русия прави фатални грешки във войната, но ги коригира

Украинците се възползваха от самонадеяността на руснаците
25 авг 2024 17:37, Александър Попов
196
Атаката в Курск: Русия прави фатални грешки във войната, но ги коригира
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Успешният пробив на Украйна в Курска област се дължи на грешките и самодеяността на Русия, казва военният експерт полк. Маркус Райзнер. Но Русия в крайна сметка винаги ги коригира и надделява с огромните си ресурси, пише Сузане Петерсон от ARD, цитирана от "Дойче Веле".

"През последните над 900 дни от войната видяхме, че Русия постоянно прави фатални грешки. Но благодарение на ресурсите си винаги досега е успявала да ги коригира. Сегашният случай също е такъв. Русия се бе концентрирала 100 процента върху Донбас и не предполагаше, че Украйна все още е в състояние да проведе офанзива в Курск. Затова този участък от фронта бе оставен без особено внимание", отбелязва военният анализатор полк. Маркус Райзнер пред АРД.

Украинците се възползваха от самонадеяността на руснаците

Той дава и отговор на въпроса защо грешките на руската армия се повтарят постоянно: „Много от нас нямат никаква представа какво е да се грижиш за фронт с дължина 1200 км – и за двете страни. За целта има нужда от огромни ресурси. Но често се случва малки военни части да следят за голямо пространство и покрай това естествено се получава, че определени територии остават без надзор, включително поради известна самонадеяност. Самонадеяността на руснаците даде възможност на украинците да извършат пробив“.

Военният анализатор Маркус Райзнер посочва пред АРД, че намерението на Украйна е било да принуди руснаците да изтеглят свои части от районите на Донбас, където се водят тежки сражения, и да ги прехвърли към Курск. „Русия се опитва да избегне това, тъй като в момента отбелязва успехи в Донбас. Поради това тя сега иска да набере нови сили от вътрешността на страната и да ги насочи към Курск. Eто защо ѝ е нужно време, докато тези сили се задействат."

Шансове и рискове

Маркус Райзнер прави пред АРД и прогноза докога Украйна би могла да задържи контрола над завладените територии. „Украйна се опитва да разшири присъствието си в региона, но постоянно се натъква на съпротива. Тя се опитва да задържи завладените територии, както и да завземе нови. Дилемата е в това, че Украйна вече е на три фронта. Тя трябва да осигури войници, ресурси, въоръжение и техника и за Донбас, и за района около Харков, а сега и за Курск. В тази игра на ресурси в рамките на една силно изтощителна война стои въпросът дали Украйна ще покаже достатъчно издръжливост."

Военният експерт посочва, че поради огромното си население Русия има възможност постоянно да набира нови войници. „Смята се, че до края на годината в боевете срещу Украйна ще бъдат хвърлени 690 000 руски войници. От това обаче не следва, че няма да се стигне до недостиг на военни кадри. Предполага се например, че Русия ежедневно губи по 1000 войници – загинали или ранени. Затова в сраженията се включват и неопитни наборници, които буквално са пометени от украинците. Много от тях биват и пленени – по украинските данни става дума за 100 души дневно.“

"Украйна трябва да остане гъвкава и мобилна"

Райзнер казва още, че Украйна отбелязва успехи тогава, когато е гъвкава и мобилна. „Дилемата на Украйна винаги започва тогава, когато този ефект отсъства и руснаците успяват да я принудят да води изтощителна позиционна война. Това може да се случи и сега в Курск.“

Експертът пояснява пред АРД, че когато настъплението приключи и на Украйна ѝ се наложи да отбранява някои недобре подготвени позиции, може юмрукът на руската армия да се стовари върху нея отново. „Украйна трябва да остане бързоподвижна и гъвкава, за да има успех. Но Русия фактически винаги надделява поради наличието на огромни ресурси. Това го наблюдаваме вече 900 дни. Независимо от успехите на украинската армия, на Русия постоянно ѝ се удава отново да си възвърне шансовете."

Поуките от световните войни

Не се ли оказва тогава, че настъплението в Курск не е повратен момент, а по-скоро стряскаща закономерност в хода на войната, пита Сузане Петерсон от АРД. В отговор Райзнер прави сравнение с Първата световна война, при която рамковите условия са били други, но могат да се открият и много паралели. „Например необоснованата еуфория от 1914 година, че войната ще може да приключи бързо. След провала на руското настъпление от 2022 година също имаше подобни надежди.

Маркус Райзнер прави сравнение и с 1916 – „годината на злощастните офанзиви, при които загиват стотици хиляди хора, но това е и годината, в която, както знаем, са предприети първите опити за започване на мирни преговори. След това обаче войната трае още две години. А днес знаем и друго – Първата световната война всъщност е базата за много по-ужасната Втората световна война, започнала 21 години по-късно, която засенчи всичко, случило се по време на Първата. Това определено трябва да бъде предупреждение за нас“, подчертава военният експерт пред АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сбъдна се мечтата на Путин да води голяма война в Европа.Сега ще опърди изцяло кочана.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От една година, всички в С. Корея правят само снаряди! Путин ги храни!
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много предатели натискат клавиатурата ,но така няма да стане ! Бегом марш в окопите при хохлите ,че няма пушечно месо !
24
3
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 3 седмици
Госпожо Камала Харис, вие ли се смеете така гръмко? Прозорците на сайта се тресат. Хахахахахаха
23
12
 
10
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
The Telegraph: Падането на Путин сега е само въпрос на времеМного генерали и олигарси ще разберат, че Владимир Путин изолира, опозорява и съсипва страната им. Бунтът на Пригожин показа уязвимостта на Путин.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия може само да хвърля кабове и да срива всичко със земята, в обсега на артилерията!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главнокомандващият ВСУ отказа да укрепи Селидово, всички резерви отиват в района на Курск.. Украински медии съобщават за изненадвеащо решение на Сирски.. Селидово вероятно ще бъде превзето от руските войски в рамките на няколко дни. Сирски отказва да прехвърли допълнителни сили в района. Това пише украинският ТГ канал "Резидент" с позоваване на източник в Генералния щаб.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господа *** и розови еднорози нацизма и фашизма отново е победен ! Денацификация до края !
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15 Вацоо Много високо се изхвърляш, айде първо Расия да победи и окупира Украйна и след да тръгне да мери сили със САЩ, единствената суперсила в света.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи не са фатални грешки щом ги коригира. Какво е това заглавие, бре? Подигравате ли се с нас?? Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 16 - Зелника е артиС, той играе по чужди сценарии. Та и сега, копира, копира, ама нещо не излиза копираното.
16
16
 
8
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
До 10. Затова ли се строи най-голямата база на НАТО в Румъния, защото са "послушковци", или защото са демократична държава? Докато врещите, че сте азиатска раша, никога няма да ни приемат.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-големия паралел може да се направи между Зеленски и Xитлер. Зеленски копира плановете за Куркс на Хитлер от преди 80 години, като се надява да измени историята. Но Зеленски ще разбере, че историята се повтаря като фарс.
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както каза Валентин Вацев, войната ще принуди САЩ да се съобразяват с РФ като световен фактор, не само като регионален. До сега запада възприемаше Русия като загубила студената война държава, на с напредването на военната индустрия Русия предявява пак претенции за световна военна сила с която трябва да се съобразяват. Това е кризата на САЩ, те не са готови да отстъпват позиции, но реалността е друга. САЩ ще отстъпват по трудния начин-чрез война.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия се отнася с тях като с братски народ, но явно на "зеленясалото" и корумпирано (и несменяемо) наркоджудже не му увира кухата крат..на. Все проси, все обикаля, все *** по благосклонни врати, наду.ил се е и очаква заповедите на началството.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9 - Байдън най-много топа да хвърли, ама Путин като нищо може да метне атома.
11
9
 
4
 
! Отговори
История преди 3 седмици
...ресурси...пушечно месо....в Русия колкото искаш..барани...дал господ...
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ада на чебурашките - Ти си отговори сам. Ще пътуват румънци без визи, щото управниците им не викат слушам на всяка брюкселска наредба. Когато сам се уважаваш, и другите те уважават. Нашите послушковци скоро махане на визи няма да ни издействат.
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Байдън да хвърля атома върху Москва и да приключва тоя цирк
8
16
 
10
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
"Българският патриарх Даниил чинно изпълни повелята на руския патриарх да подкрепи Кремъл срещу Украйна"...... Защо Румъния ще пътува без визи и ще бъде уважавана страна? Отговорете си сами.