Готова ли е Камала Харис за президентския пост и кой я чака отзад?

Бившата калифорнийска прокурорка отдавна не се радва на толкова добър имидж
4 юли 2024 22:30, Инна Ангелова
133
Готова ли е Камала Харис за президентския пост и кой я чака отзад?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, който беше определен като катастрофа за настоящия президент, през последните няколко дни на преден план се прокрадва фигурата на вицепрезидента Камала Харис. След дебата между бивш и настоящ президент, тя играе роля на политически балансьор.

Тим Райън, бивш демокат от Охайо, сподели, че кандидатът за тези избори е трябвало да бъде Камала Харис. Друг член на Камарата на представителит - Джим Клайбърн и един от гласовете на афроамериканската общност, заяви пред MSNBC: "Трябва да направим всичко възможно, за да я избутаме напред - независимо дали ще е на второ или на първо място" в бюлетината.

В социалните мрежи бързо се разпространяват някои ключови думи, свързани с Камала Харис, например #KHive - термин, използван за описание на най-ентусиазираните ѝ поддръжници. Засега самата Харис не е давала публично индикация, че се подготвя да влезе в президентската надпревара.

"Джо Байдън е нашият кандидат, ние победихме Доналд Тръмп веднъж и ще го победим отново", заяви Харис във вторник пред CBS News и заяви, че е "горда", че води кампания заедно с президента на САЩ.

След катастрофалния дебат на Джо Байдън с Доналд Тръмп в четвъртък 59-годишната демократка веднага го защити, като заяви, че американският президент е "започнал бавно", но е "завършил силно". Тя ще продължи да работи по това през юли с три посещения при афроамериканската общност и по-специално при жените в Луизиана, Тексас и Индиана.

Нека вметнем, че Харис е и първата избрана жена от чернокож и азиатски произход, който става вицепрезидент на САЩ, нейната позиция я поставя, както се казва, на един удар на сърцето от най-високия пост. В случай на смърт или неспособност за изпълнение на задълженията на 81-годишния демократ, президентският пост автоматично ще ѝ бъде предаден. Това обаче не гарантира, че тя ще го замени като кандидат за Белия дом, ако той се оттегли от кампанията, което засега няма намерение да прави.

Социологическо проучване на CNN показва, че тя определено е в по-добра позиция от Джо Байдън срещу Тръмп, но в никакъв случай не е в печеливша такава. Проучването на общественото мнение ѝ дава 45% от подкрепата на изявилите намерение да гласуват, срещу 47% за 78-годишния бивш президент републиканец. Президентът демократ би получил само 43% в сравнение с 49% за своя предшественик.

Тази тенденция е нова.

"В продължение на три години и половина се говореше, че на бъдещите президентски избори трябва да има кандидат, различен от вицепрезидента", напомня Анж-Мари Хенкок, преподавателка по политически науки в университета в Охайо, допълва БТА.

Бившата калифорнийска прокурорка отдавна не се радва на толкова добър имидж, колкото губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм или губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър. Американските вестници писаха надълго и нашироко за грешките, допуснати в началото на мандата ѝ, особено на дипломатическия фронт, и за напрежението сред подчинените ѝ.

Камала Харис обаче е обиколила най-оспорваните щати на избирателната карта и спечели популярност с пламенната си защита на правото на аборт.

Ако Джо Байдън реши да се оттегли, вицепрезидентът, предвид репутацията си, институционалните си връзки и способността си да привлича средства за кампанията, несъмнено ще има шанс да спечели на конгреса на демократите в Чикаго през август. При този сценарий, който засега е напълно хипотетичен, тя със сигурност няма да бъде сама в опитите да спечели номинацията.

Според Анж-Мари Ханкок Харис вече е "изцяло на радарите" на Републиканската партия, обединена около Доналд Тръмп.

78-годишният милиардер сподели отново видеомонтаж на паденията и моментите на объркване на Джо Байдън, поставяйки под въпрос способността му да прекара "още четири години" в Белия дом. Той завършва с въпроса: "А знаете кой чака отзад, нали?" на фона на кадри на Камала Харис, която избухва в смях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от САЩ
Ново обвинение срещу Boeing: Слагали части в самолетите, хвърлени за скрап
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко сигурно й вика семпла калифорнийска гугутка.
51
3
 
4
 
! Отговори
Gorskio преди 1 седмица
Янките по-скоро ще изберат оранжев мал.оумник, отколкото жена
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая си е прокарала път в кариерата вдигайки крака и с услуги безръце иначе е семпла жена.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде сега kpaваpu пребройте коя страна за последните 70години е започнала Bouна в суверенни държави и после ми пишете коя е "империята на 3лото"!!!!
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова ли нямат някой трансджендър който да стане лицето на САЩ пред света?
47
1
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 седмица
Еми след Джоррррдж Бууш, Джоордж Бушш младши, след Бараката Хюсейн Оббама от Хонолулу Хавай, след Джо Бидоня, дето развалиха 20 държави и запалиха поне 20войни, то редно е да сложат и една индийска kaмuла, дето да разпростре войната И в Азия И в целия свят!!!
46
1
 
5
 
! Отговори
КАМИЛА ХАРИС преди 1 седмица
У ШВЕЙЦАРИЯ > " НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА НЕ ЗАРАДИ НЯКАКВО СЪЧУВСТВИЕ, А ЗАРАДИ НАШИТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ "
45
1
 
6
 
! Отговори
Отзад я чака преди 1 седмица
едни руски и космат. Странно заглавие.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой я чака отзад....ми освен мъжа и, не знам кой друг. Няма да е Байдън всеки случай. Всички помним как Джил Байдън похвали мъжа си, че бил много добър в леглото (на 81г.), и целия свят се смя :))))
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да разбера какъв е тоя зор в политиката да се монтирват възможните най-противни. И в България масово се прави това вече. Сигурно целят хората да се отвратят от политиците и да не искат да ги гледат от погнyса, аз друго обяснение нямам. Бе то няма един читав сред тях.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая е по-спряла и от Джоузеф!
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното е да има демокрация, да се провеждат избори и така чрез гласуване най-достойните от народа ще бъда извлечени и поставени да управляват, демокрацията е най-добрата система, както това се доказва и в САЩ, и в България.
40
0
 
3
 
! Отговори
два дебила преди 1 седмица
и баба Камала
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски: "Що се отнася до прекратяването на огъня, по време на война не можем просто да говорим за прекратяване на огъня. Имаме нужда от план за нашите хора. Не можем просто да вярваме на путин. За нас той е убиец и агресор".
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема ли свестен мъж, та точно тази индийка ждница да смени Джо и да изнесе всичко на плещите си.:))
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна никога, никога никога НИКОГААААА ама НИКОГАААААААААА повтарям НИКОГАААААААААААААААА няма да приеме нещо по малко от пълна капитулация на Русия, изплащане на репарация и съд за Путин. NEVER, НЕВА, НЕВА, НЕВА, НЕВА НЕВА НЕВА НЕВА НЕВА НЕВААААААААААААААААА!
36
1
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 1 седмица
Надай се ти на екзит пол. Там разликите с реалните са до 30 процента. Включително и в Бг.
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С оръжия само, няма да стане, нито F-16, нито петриът... ако не вкарат месо от вънка, с Украйна е свършено, а после и с ЕС, ЕС отива на кино, и целия запад губи ролята си на световен хегемон. Затова ние българите требе да сапортнеме нашите западни партньори като сключиме двустранно споразумение с Украйна и вкараме 100-200 хиляди волънтиари, България може да мобилиза поне 200 хиляди волантиара. Ако ги вкараме само по двустранно споразумение с Украйна тогава петата на НАТО не важи, и няма опасност от трета световна.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава САЩ! Най-великите!Капейкит ,миррррррно!Уважете празника на Велика Америка!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тя и за *** за зеле не става. Самоходният дядо ще преспи още един мандат.