Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в Алианса е необратим

Съюзниците са постигнали съгласие за съществен пакет помощ за Киев
10 юли 2024 20:11, Анисия Иванова
255
Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в Алианса е необратим
Снимка: БГНЕС

Лидерите на НАТО се договориха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но все още не са готови да отправят покана към Киев.

Изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия, вече са на път към Украйна и ще полетят над страната това лято, стана ясно на форума във Вашингтон.

Съюзниците в НАТО са постигнали съгласие за съществен пакет помощ за Украйна, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

С думите, че на своя 75-годишен юбилей Алиансът ще направи нещо повече от официално отбелязване на повода Йенс Столтенберг съобщи какви ще бъдат конкретните решения, с които НАТО ще затвърди подкрепата си за Украйна. Сред тях са дългосрочно обещание за продължаване на военната помощ и обучението на украински военнослужещи, мерки за засилване на противовъздушната отбрана, нови двустранни споразумения за сигурност и засилване на работата по оперативната съвместимост.

"Всички заедно тези пет елемента представляват здрав мост за Украйна към членството в Алианса и аз съм уверен, че след това съюзниците ще потвърдят ангажимента Украйна да стане член на НАТО“, добави той.

Според източници от Алианса съюзниците ще гарантират на Киев финансиране от минимум 40 милиарда евро за военни доставки през следващата година.

Очаква се лидерите на страните членки да призоват Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия, а също и да назоват Пекин решителен помагач за войната на Русия срещу Украйна.

Служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на срещата на върха на НАТО, се срещна с президента на САЩ Джо Байдън. Американският лидер е оценил високо ролята на България на източния фланг на Алианса, твърдят от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонименняма и да съществува
160
0
 
3
 
! Отговори
дсфас преди 2 месеца
До Ефрейтораняма да спечелите мръсни украркци
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що мълчите за индиеца Моди в Московия? Като чу за обстрела на Киев му пламна план програмата,май. И това Индия,която купува нефт за рупии. А вие още за нато пелтечите. Кой остана Северна Корея и талибани?
158
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Време е Господ да прибере побъркалите се западняци.
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,трета година го чета това
156
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уха,върви трета година война. А се канеха Берлин да превземат. И Лондон да бомбандират. Да не би да лъжа? Какво оптимистично виждате в цялата работа? Те вече не могат да осигурят ток и евтина храна за сегашното население. В лнр и днр нещата вече сега са трагични.
155
13
 
5
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
...е "велик"! Успя да вкара най- миролюбивите страни ...Швеция и Финландия в НАТО, и да направи Украйна най-боеспособната армия в алянса!
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
До - Ефрейтора : ЕфрейтОрееЕ.. Укр. ще останат с 1 рота население, докато си извоЮват 'свещенното' право да са в НАТО..!
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато количеството на ударени нефтебази, нпз, складове достигне критична точка,ще има качествена промяна. В момента в Дагестан имат режим на тока сравним с този в Украйна. А Соловьев реве на първи канал...
152
12
 
5
 
! Отговори
Ефрейтора преди 2 месеца
Единствената страна която ще извоюва правото си на членство. Храбрите весеушници 3 та година удържат путлераските пълчища и им раздават звездюлей, а те се жалват по соц мрежите.. Така не се печели война тавариши, това е пътя към капутинацията.
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уау,какви политолози имаме тук. Ссср трябваше да се разпадне окончателно още през 90те,вместо това Щатите им помагаха да останат цели. Естествен процес за сбирток държава,в която даже няма руска република. Продължава да се изживява като руска империя,благодарение на въоръжение останало от ссср. Сега ще има естествен процес на гниене. Ще е мъчително за нашите альошолюбци
150
8
 
3
 
! Отговори
Люляков преди 2 месеца
Друзя колкото и да мятате вмирисаните си партенки тук, пуйлото бавно и сигурно го нacиpат и догодина рашка ще е кирдик. Самия соловьов вече грусти по тв-то че работата не отива на добре, що не вземете да го успокоите че всичко върви по план.
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
След 1991, НАТО е инструмент за легализиряне на военно-полит. експанзия на САЩ и главните им лакеи..Под чадъра на НАТО и 'заплаха за демокрацията' САЩ разгърна пипалата на военната си машина по вс. краища на земята..! Пограничните_зони сега берат плодовете !
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 60 те СССР продаваше петрол на запада а соц лагера нищо не купуваше насреща .През 70 те САЩ свърши петрола а арабите вдигнаха стачка и запада почна да купува повече петрол и газ от СССР което е много неизгодно и хоп комуниза е лошш :) После падна комунизма и западните стоки заляха пазара ни .Русия продаваше евтини ресурси и купуваше скъпи железа от което запада направи пара .Тази пойна започна щото Байдън не пусна северен поток две .СТОДЕНАТА ВОЙНА Е БИЛА ЗА ПАЗАРИ И РЕСУРСИ НЕ ЗА ИДЕОЛОГИИ
147
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И що Соловьев реве на умряло тогава? Всичко по план?
146
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 месеца
Операция 'до последния Украйнец' ще е стратегията явно..Точно тази безумна, нагла и нихилистична политика на разширение на НАТО предизвика този конфликт..Сега продължаваме по този курс..за сметка на Украйна и телешки наивна Европа ?!!
145
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аха,на втората армия на света й се такова майката в хохлия. Две години и половина воюват с несъществуваща държава
144
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ау,как ме стресна. Купи ли си входен билет за московска дискотека с гейове? Трябва само да подпишеш,че не си член на международна ЛГБТ асоциация. Иначе в Московия всичко може. Жириновски го доказа дъртия пед раст
143
1
 
3
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 2 месеца
До Анонимен...151..Ако махнеш тази с цветовете на дъгата мога да ти сложа Георгиевската!Няма да боли много!
142
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
А пък чичко Путин казал : Е, тогава няма да има Украйна !