Зеленски отклони въпроса, който е в ума на всички

Той знае кога да бъде дипломатичен
10 юли 2024 19:42, Нели Христова
107
Зеленски отклони въпроса, който е в ума на всички
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е военновременен президент, който знае кога да бъде дипломатичен, пишат от "Политико".

Запитан за перспективата бившият президент Доналд Тръмп да бъде преизбран, украинският лидер възприе прагматичен подход: Той се измъкна.

Зеленски, който е във Вашингтон за годишната среща на върха на НАТО, каза пред публика в института "Роналд Рейгън", че е имал добри разговори с бившия президент в миналото и е оптимист, че ще ги проведе отново, ако Тръмп се върне в Белия дом.

"Надявам се, че ако народът на Америка избере Тръмп за президент, неговата политика спрямо Украйна няма да се промени", каза той на водещия на Fox Брет Байер, който модерираше разговора.

И докато отказа да сподели кой е неговият фаворит за президентския пост в САЩ, Зеленски заяви, че за Владимир Путин няма значение кой е в Белия дом: "Мрази ги и двамата", каза той за отношението на руския президент към Байдън и Тръмп.

Отговорът вероятно прикрива значителна загриженост – в украинското правителство и сред неговите поддръжници, относно възможното завръщане на Тръмп, който търси по-близки отношения с руския президент Владимир Путин.

Зеленски призна, че положителното му взаимодействие с Тръмп е било преди Путин да започне инвазията и че изборите тежат много на украинците, руския лидер и други.

"Сега всички чакат ноември. Американците чакат ноември. В Европа, Близкия изток, в Тихия океан целият свят гледа към ноември", каза той. "И, честно казано, Путин чака ноември".

Той също така каза, че сега трябва да се предприемат действия за противопоставяне на руската инвазия. "Време е да излезем от сенките, за да вземем решителни решения да действаме и да не чакаме ноември."

Тръмп заяви, че може да сложи край на войната още в първия си ден на поста и заплаши да спре помощта за Украйна. И докато съветници и съюзници се появиха на страниците във вестници и списания, за да кажат, че новата администрация ще продължи да подкрепя Киев, страховете не намаляха, че Тръмп може да отмъсти на Украйна за това, което той смята за принос към миналите си политически проблеми.

Тези притеснения натежаха над събирането на страни от НАТО. Лидерите на НАТО се втурнаха към "устойчиви на Тръмп" ключови инициативи за сигурност и ги предпазиха от политически маневри, които очакват да се случат по време на второто президентство на Тръмп. Европейските лидери също коригираха посланията си относно помощта за Украйна и алианса НАТО с надеждата да се харесат на бившия президент.

Бившият президент и неговите съюзници от своя страна настояват, че страховете са преувеличени и произтичат от несправедливо отношение към бившия президент. Тръмп обеща да продължи участието на САЩ в НАТО, стига държавите-членки да изпълнят целите за разходи за отбрана и да продължат да допринасят за отбраната на Украйна.

Зеленски говори пред симпатизираща публика, която включваше лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, дългогодишен поддръжник на помощта за Украйна, който направи встъпителните бележки.

Присъстваха също Майкъл Маккол (Тексас), най-добрият републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите, и Майкъл Търнър (Охайо), най-добрият републиканец в избраната комисия по разузнаването на Камарата на представителите. И двамата мъже гласно подкрепиха помощта за Киев, тъй като той продължава да отблъсква двугодишната инвазия на Русия и принудиха Белия дом да намали ограниченията върху използването на произведени в Америка боеприпаси срещу цели на руска територия.

Преди забележките на Зеленски Макконъл изглежда направи свой собствен контраст между двата идеологически полюса в своята партия, отразявайки подкрепата на Рейгън за антикомунистическите движения и борбата със съветската агресия.

"Не е загадка къде щеше да стои той, докато една горда нация му даваше синове и дъщери, за да отвърне на съветския империализъм, като искаше само Америка и "Западът да му пазят гърба", каза Макконъл. "Той разбра, че подкрепата на техните демократични стремежи не е въпрос на благотворителност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Аз1 преди 2 месеца
Този отдавна не е президент. Мандата му е изтекъл.
78
0
 
2
 
! Отговори
вкиснатото зеле преди 2 месеца
се е изсипало не се е измъкнало!
77
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Зеленски се измъкнал от въпроса за Тръмп. Но видимо потреперил от мисълта,че Тръмп ще стане президент и за успокоение "дръпнал" една " линийка" бело......
76
0
 
8
 
! Отговори
От известно преди 2 месеца
време във всяка публикация относно поддръжката на Украйна, между редовете се чете, че САЩ, независимо кой ще стане президент, се стремят да прехвърлят западното закъсване за сметка на европейците и те да излезнат сухи. А от своя страна Западна Европа ще се опита да накисне Източна за участие с хора.
75
1
 
14
 
! Отговори
ПУТИН ОТГОВОРИ преди 2 месеца
ЩЕ ПОПИТАТЕ КАКВА Е НАШАТА ЦЕЛ. МОЯТ ОТГОВОР Е П Р О С Т - ПОБЕДА. ПОБЕДА НА ВСЯКА ЦЕНА НАД ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТЕРОР НА САЩ, НАТО И ЗАПАДА, НЕЗАВИСИМО КОЛКО ДЪЛГА И ТЕЖКА ЩЕ Е ВОЙНАТА!!!...
74
1
 
8
 
! Отговори
ПУТИН ОТГОВОРИ преди 2 месеца
ЩЕ ПОПИТАТЕ КАКВА Е НАШАТА ЦЕЛ. МОЯТ ОТГОВОР Е *** - ПОБЕДА. ПОБЕДА НА ВСЯКА ЦЕНА НАД ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТЕРОР НА САЩ, НАТО И ЗАПАДА, НЕЗАВИСИМО КОЛКО ДЪЛГА И ТЕЖКА ЩЕ Е ВОЙНАТА!!!...
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се радвам да видя този просяк разчекнат от собствените му избиратели.
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съветската агресия?! От това разбирам, че ако не слушкаш чичковците отвъд океана, си агресивен.
71
1
 
13
 
! Отговори
Жададык преди 2 месеца
Сицилианска вратовръзка за володемир кокаински, скоро.
70
0
 
13
 
! Отговори
мими преди 2 месеца
Дипломация му е майката. Има още кинти за усвояване.
69
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такъв като Зеленски, който отклонява важни въпроси, в демократичния цивилизован свят, го наричат дипломатичен. Дипломат от висша класа, е този украински убиец и тиранин.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ВЛАСТ ХРИСТОСПълни простотии. Кой ги чете не ми е ясно.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещата отиват към трета СВ. малоумният Байдън изпраща американски оръжия и работата вече става война Русия - Америка. остави го ти целия западен свят. Не знам кого мрази Путин но аз да го кажа малко по - меко не обичам Зеленски. Той явно апелира към това без да си дава сметка че след подобен конфликт може да няма държава която да управлява. Знаете какво става когато ви управляват ***. така загина и Древният Рим но сега няма да има продължение.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия няма да чака нито ноември нито декември. Тя ще ви приключи много скоро. Ще се оцъклите още на олимпиадата.Вие сте позор.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия няма да чака нито ноември нито декември. Тя ще ви приключи много скоро. Ще се оцъклите още на олимпиадата.Вие сте позор.
64
0
 
10
 
! Отговори
по Фройд преди 2 месеца
Току-що репортерката на БНТ от срещата в САЩ каза, че американските журналисти, отразяващи срещата питали "всички чуждестранни ръководители, които говорели английски, дали считат за подходящо Байдън да остане президент". Защо"които говорят англиски"? Защото в изявлението си пред ВСИЧки Байдън на практика изпсувал на майка Столтенберг, "обърквайки думите". Столтенберг са засмял. Има кадри.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украински знаел кога да е дипломатичен? Ми да. Когато му зададт неочакван въпрос за който предварително не са го подготвили, той +дипломатично" го отклонява, чото е джентълмен.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоест като са го запитали е използвал тактиката на мъж с грим, червило и обувки на висок ток, когато забележи в далечината футболна агитка идваща в негова посока...
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За украинчетата няма да има нормален живот още поне 30 години. Вероятно и повече.Накараха веднъж руснаците да ги стиснат за гърлото и скоро няма да ги пуснат. Имат да избиват много загуби руснаците и всичките ще са за сметка на Украйна. Защото Украйна е лесна плячка.
60
2
 
18
 
! Отговори
хаха 3 часа полунощ преди 2 месеца
Не мога да спя ве! Цял ден мисля кой ще е президент на САЩ. Няма да издържа и ще се самоубия до вота.