Камала Харис изравни Доналд Тръмп в социологическите проучвания

В някои проучвания дори има 1% преднина
4 авг 2024 23:00, Нели Христова
129
Камала Харис изравни Доналд Тръмп в социологическите проучвания
Снимка: БГНЕС

Ново социологическо проучване потвърди в неделя, че Камала Харис - която скоро ще посочи своя кандидат за вицепрезидент - се е изравнила с Доналд Тръмп, променяйки надпреварата за Белия дом, в която републиканецът беше все по-уверен, че ще спечели.

С бързото наближаване на изборите на 5 ноември Харис заличи нарасналата преднина, която Тръмп натрупа, преди президентът Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране.

Според проучването на CBS News/YouGov, публикувано на 4 август, Харис има един процент преднина пред Тръмп в цялата страна - в сравнение с предишната преднина на Тръмп от пет пункта пред Байдън.

В колебаещите се щати, които решават съревнованието в Електоралната колегия на изборите в САЩ, Харис и Тръмп -- който шокира света с победата си на президентските избори през 2016 г., но беше победен от Байдън през 2020 г. -- са с равни показатели.

Това се смятат за добри показатели за кандидат на демократите, който се включи в надпреварата едва миналия месец, когато Байдън се огъна пред нарастващите опасения относно умствената му острота и способността му на 81 години да изкара втори мандат.

Но Харис, която е вицепрезидент на Байдън и първата чернокожа и южноазиатска жена в историята в тази роля е в спринт, за да се определи пред избирателите преди Тръмп.

Важен момент в този процес ще бъде, когато Харис обяви избора си за кандидат-президент в историческата си кандидатура да стане първата жена президент на Америка.

Важен момент в този процес ще бъде обявяването на избора на Харис за неин кандидат за президент в историческата й кампания за първата жена президент на Америка. Това може да се случи още в понеделник.

Очакванията са, че Харис ще избере бял мъж, за да балансира листата - и вероятно умерен демократ, който ще помогне да се противодейства на атаките срещу Харис от страна на републиканците, че е твърде лява.

Тримата, които се смятат за водещи в краткия списък - губернаторът на Минесота Тим Уолц, губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро и сенаторът от Аризона Марк Кели - са посетили Харис във Вашингтон в неделя, съобщава The Washington Post.

"Това е първото й важно решение, което тя взема като ръководител, така че това говори за начина й на мислене", заяви пред CBS News Ейми Уолтър, експерт по социологически проучвания от бюлетина Cook Political Report.

Проучването на CBS, което повтаря многобройни други проучвания, сочещи бързи успехи на Харис, показва, че Тръмп все още е предпочитан от избирателите по ключовия въпрос за икономиката.

Само 25 % от тях са заявили, че очакват да бъдат по-добре финансово осигурени, ако Харис спечели, в сравнение с 45 %, които са казали това за Тръмп.

Въпреки това, що се отнася до доверието в темперамента на кандидатите, проучването показва, че избирателите предпочитат бившия калифорнийски прокурор пред Тръмп - осъден престъпник, който направи кариера, като публично обиждаше тези, които му се противопоставят - включително докато беше президент.

Въпросът за когнитивното здраве, който някога тормозеше Байдън, сега е проблем за 78-годишния Тръмп, сочи проучването. Само 51% от анкетираните смятат, че Тръмп е психически способен за президентския пост, в сравнение с 64% за Харис.

Демократите смятат, че ако "превърнат този референдум в референдум за Тръмп, а не в референдум за сегашното състояние на икономиката, тогава имаме реална възможност да спечелим", каза Кук.

Миналия месец Тръмп беше вдигнал политически врява, след като оцеля при опит за покушение на митинг, а след това използва конгреса на републиканците, за да подчертае имиджа си на енергичен човек срещу физически слабия Байдън.

Но след драматичното оттегляне на Байдън и бързия старт на Харис той се опитва да се преориентира.

На митинг в събота в щата Джорджия Тръмп нарече Харис "марксистка" и "радикална левичарка", като заяви, че тя ще предизвика "икономическа катастрофа". В сряда той шокира мнозина, като заяви пред аудитория от чернокожи журналисти, че Харис е "станала чернокожа" от политическа целесъобразност.

Там, където Байдън често атакуваше Тръмп като заплаха за демокрацията, имайки предвид безпрецедентния му отказ да приеме загубата си през 2020 г., екипът на Харис е усъвършенствал по-остра - по-благоприятна за мемета - линия, изградена около заклеймяването на Тръмп и неговия избор за вицепрезидент Джей Ди Ванс като "странни".

В събота от щаба на кампанията на Харис заявиха, че Тръмп се "страхува" да дебатира с нея, след като той отказа предварително планиран телевизионен дебат по ABC, като същевременно заяви, че ще бъде готов да дебатира с нея по Fox News - мрежа, която от години му оказва подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
S O S преди 1 месец
КАКВИТО И ДА ГИ ВЪРШАТ, ЯСНО Е ЧЕ ВИЛНЕЕ ЛЪЖА И РАЗРУХА!
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как някаква жена току така да стане президент на САЩ. Не е ставало от 1776 насам, няма да стане и сега.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дедо.. Американците са ***, ще се хванат на пропагандата!
98
1
 
3
 
! Отговори
Евро-дженддър преди 1 месец
Дженнндърите не могат да си намерят място че шут като тръм ги иббе пред цял свят и плюят измислени анкети и резултати, да се посмеем приятели бухахахахахахахах
97
1
 
5
 
! Отговори
Дони преди 1 месец
Навсякъде в САЩ Тръмпи го посрещат като цар, обаче Камилата водила , брееее, тия наши медийки много информирани бе
96
1
 
3
 
! Отговори
Либерална медия преди 1 месец
До края на кампанията всички ще гласауват за Харис, а Доналд Тръмп ще се откаже от всичко и ще стане боксьорка!!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Харис въведе ли CBDC преди 1 месец
политиката на Байдън Указ от 2022 в САЩ Америка и Европа загиват. Не че ЕЦБ не планира въвеждане на цифрово евро 2026-27 за държавите от еврозоната.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горката Камила.Има си една мечта и няма да се сбъдне колкото и невинни от населението да "съкрати".Мечтата й е да пие чиста вода,а това никога няма да стане,защото водата там е обогатена с атразин,който превръща мъжките жаби в женски.
93
0
 
9
 
! Отговори
как изравни? преди 1 месец
нали водеше предната седмица - с 3% пак според днес.беге? за седмица събрала повече от тръмп за месец и т.н. сега изведнъж "изравнила". това значи, че губи %, а не печели.
92
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай бай Дончо. Мечтата на Путин да разруши западната цивилизация чрез откачaлката Тръмп умира пред очите на русофилството. Този път старият трик измислен от Ленин с използването на полезните иддддиоти на запад срещу самия запад няма да мине.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалка евроатлантическа пропаганда на наведените беге медии
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дебатират по Fox news.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше го надминала, сега го изравнила, значи не е на добре ))
88
4
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 1 месец
Глупчо, къде разбра, че не се изисква документ за самоличност. *** да гласуваш тогава за любимия ти откачен дъртак, да видим как ще стане. За твое сведение, в САЩ за да гласуваш, не само трябва да имаш гражданство, но и да бъдеш регистриран като гласоподавател.
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана ве? Нали в досегашните проучвания твърдо водеше Камала? Какво стана, че чак настигна Тръмп ;)))От водеща го настигна ;)))
86
1
 
18
 
! Отговори
ама как не преди 1 месец
Те в тези "проучвания" могат да изкарат, че Тръмп не съществува даже. Типичното вменяване на фалшифи проценти, за да опитат да променят нагласите и предпочитания на масите. Американците са лесно манипулируеми както всички западно европейски народи. Фанатизирани са повече и от ислямистите.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подготвят почвата за измами на вота. Така ще изглежда по-малко подозрително. В САЩ за гласуване не се изисква документ за самоличност и може да става и по пощата.
84
3
 
2
 
! Отговори
И що преди 1 месец
Да не му изравни? На един акъл са.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя и ще го подмине, но социалните проучвания се правят с шепа хора в определена общност и резултатът е такъв какъвто искаш да е и никога не ти дава реална представа какво ще е на избори. Тръмп ще победи най малкото защото е американец. А оная дето не знае индийска ли е или черна ще му диша праха докато реши че и тя била американка
82
4
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Сорос пак приготвя грандиозна измама за да пробута удобната нему празноглава Камала.Точно такива кадри му трябват,за да управлява подмолно Америка и Света.Да видим дали номерът ще мине и тоя път,щото доста неща се промениха.