САЩ обяви нов огромен пакет санкции срещу Русия

Засегнати са близо 400 лица и 60 компании
23 авг 2024 19:22, Нели Христова
41
САЩ обяви нов огромен пакет санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Ден преди Деня на независимостта на Украйна, САЩ обявиха широкообхватни санкции срещу близо 400 лица и 60 компании, свързани с военните действия на Русия в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ продължава „да изпълнява ангажиментите, поети от президента Джо Байдън и неговите колеги от Г-7, за прекъсване на веригите за доставки и каналите за разплащане на руската военнопромишлена база“, заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Мерките, обявени от Министерството на финансите, Държавния департамент и Търговския департамент на САЩ, надграждат редица съществуващи санкции срещу Русия във връзка с инвазията, която продължава вече трета година.

„Русия превърна икономиката си в инструмент в услуга на военнопромишления комплекс на Кремъл“, каза още Адейемо.

Санкциите на Министерството на финансите са насочени към близо 400 физически и юридически лица в Русия и извън нея, „чиито продукти и услуги позволяват на Русия да поддържа военните си усилия и да избягва санкциите“, се казва в официалното съобщение.

Сред санкционираните са 60 базирани в Русия фирми в областта на отбраната и технологиите, „които са от решаващо значение за поддържането и развитието на руската отбранителна промишленост“.

Заедно с представените днес мерки Министерството на търговията на САЩ предприема „агресивни действия“ за по-нататъшно ограничаване на доставките на стоки, произведени в САЩ или обозначени като такива, както за Русия, така и за Беларус, поради „незаконната война на Кремъл срещу Украйна“.

Новият пакет ще ограничи допълнително способността на Русия да въоръжава армията си, като „атакува незаконни мрежи за снабдяване, предназначени да заобикалят глобалния контрол на износа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от САЩ
Новият шеф на Starbucks ще ходи на работа със самолет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.