Пентагонът дава $1,2 млрд. за ракети AMRAAM, те ще са и за България

Производството им трябва да завърши до 31 януари 2027 г.
12 сеп 2024 08:37, Елка Василева
49
Пентагонът дава $1,2 млрд. за ракети AMRAAM, те ще са и за България
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната на САЩ възложи на американската компания Raytheon договор на стойност почти 1,2 млрд. долара за производство на ракети "въздух-въздух“ тип AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), включително и за България.

Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на Пентагона.

Според информацията договорът, който е на обща стойност 1 195 985 081 долара, предвижда производството на ракети AMRAAM и свързаното с тях оборудване  в Тусон, Аризона, и се очаква да бъде завършена до 31 януари 2027 г.

Този договор включва некласифицирани чуждестранни военни продажби за Бахрейн, Белгия, България, Канада, Финландия, Унгария, Италия, Япония, Холандия, Норвегия, Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея, Испания, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от САЩ
Байдън, Тръмп и Харис заедно на "кота нула" в Ню Йорк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
14
 
! Отговори
08 преди 5 дни
Неквалицирани продажби.Купувай българино ,а после ги подари на зелената гадина.Уу.
40
4
 
3
 
! Отговори
Смех и рев преди 5 дни
Верно ли че ракетите ще стоят в сащ, (българските) и ако потрябват първо ще чакаме да ни одобрят нуждата после да ни ги докарат? Няма такава пародия ако е така. Смеем се на уганда как лепят по булдозери листове ламарина и рисуват с флумастер картечници.А ние ? Ще чакаме камала да ни пусне?
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Мда - По коментарът ти се познава, че си копейка хахаха 1,2 млрд. струват всички ракети за всички изброени страни т.е. целия проект да го наречем. Естествено не се учудвам, че имаш проблеми с четенето с разбиране. От толкова руска пропаганда мисловните ти способности вероятно напълно са изчезнали. Хайде жив и здрав и да намалиш руската телевизия. Не ти се отразява добре.
38
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 дни
При 70тина милиарда долара БВП представям си как пуцаме с тия ракети дали по учения дали наистина, да гръмнеш 2-3% от БВП с един изстрел - priceless...
37
3
 
4
 
! Отговори
Дзивко преди 5 дни
Тя сумата изглежда голяма ама тия ракети са над 1млн бройката, нашите фки ще имат по един комплект и евентуално за по още едно зареждане, като цяло американците правят пари от всичко
36
4
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 5 дни
Хахахах.Годината е 3025 ракетата AMRAAM или Авраам пристига в България пусната от Американските "наркомани" в посока Македония!Тия F16-толково много летят над къщата ми че не мога да заспя!
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За три дни уж до Берлин ще стигнат, за повече от месец не могат да изгонят украинците от собствената си територия. Що е то?
34
6
 
13
 
! Отговори
Хъ хъ хъъъ! преди 5 дни
Има един лаф: сега ще даваме или ще обещаваме? Та и американЦката работа такава! Между другото да попитам... какво става със самолетите които предплатихме 100%? Тях към 2030 ли да очакваме?
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тц тц, като ни потреба ракета да пуцаме, ще я поръчаме до Америката и след 5 години пуц-пуц евентуално, за няколкостотин милиона!
32
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 5 дни
За България да ги ползва или за България да ни бомбардират не се разбира... Помниме 99та как паднаха няколко тука по Софийските села...
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ОТИВА КОПЕЙКИН В МОСКВА И СЛЕД СЕДМИЦА- ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА, СЛУЧАЙНО...
30
3
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 5 дни
Щом си рекъл... По нас у България ли ще ги гърмят ?
29
4
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 5 дни
Това не ти го е дала Русия. Просто ти си такъв.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ей, много надъхани тия копейки! Явно началника Копейкин много са го блъскали по главата в Москва...
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 25В киев отново нема ток.В Москва има. Защо американските ракети не спират тока в москва а само в киев?
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те дават ЦЯЛ милиард а България за колко милиарда купува нищо ? 20 милиарда? Добре че са украйнските *** тях не може да ги настигнем вече 500 млрд дълг.Ние сме плътно втори по глупост.Интересно е че все още има оолиговфрени опяващи за тероруската.Пичове скоро ще сме пред фалит теглиме кредити за да плащаме лихви по предишни кредити.Дали знаете какво означава това?
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Копейка, стига с тия хартиени самолети! Копейкин вместо в Москва да иде в Тенсвил в завода на Локхийд да види как се произвеждат нашите Ф16!
24
4
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 5 дни
Защо парламента спи? Да плащат бързо за 6 ракети 1,2 милиарда , защото може да не ни огрее. Е ще ги получим все някога, но първо завода да построят.
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
а копейките газ пи каят...
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 20 Хартиени, хартиени ама твойта матушка се на.ира от страх от тая хартия след горчивия опит който получи в Украйна от западното оръжие. Преди 2.5 години за Русия войната изглеждаше като детска игра, а западното оръжие като клечки за зъби. Днес мишоците в Кремъл се чудят как по дълбоко да се заврат под земята от американските ракети.