Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Бг : Моля ви , не искайте ПОВЕЧЕ нищо от нас , НИЩО НЕ НИ ОСТАНА !
231
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
251 - ПОЛУЧАВАТ ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО.АКО СИ МЕРАКЛИЯ *** ГО ВЗЕМИ.
230
2
 
2
 
! Отговори
Koko преди 2 години
До ЗозоВъв френския легион, защо ?
229
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Koko............Ти пък къде си воювал бре, посерич?
228
0
 
5
 
! Отговори
Би било тъпо преди 2 години
Всички държави които си дават съветското оръжие, го заявяват открито и насреща получават насреща оръжие от НАТО. Мега глупаво ще е ако даваме оръшието си на тъмно без дебат и особено без да получаваме нищо на среща. Защо не го даваме това оръжие отркито и срещу размяна, както правят всики? На България и на Полша руския газ вече е спрян. Какво повече могат да ни направят руснаците?
227
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 244 Когато живееш 75 години в мир и разбирателство инстинктът ти за самосъхранение и самозащита отслабва. Кой в ЕС е предполагал, че ще се пръчне агресивен варварин, та да ти трябва войска?
226
3
 
3
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Съдейки по форумите България има много войнстващо население. Убеден съм обаче, че ако недай боже се стигне до мобилизация рязко мъжкото население ще скрие под фустите на съпруги и маминки. Добре, че измислиха интернет да може българския мъж независимо какъв фил или фоб е да покаже тестостертон. Особено смели са всички в анонимните форуми или под фалшиви профили. Абе Бог да ни е на помощ да няма война, че с такива бойни другари като вас, няма да стигнат памперсите.
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 245- Ама Путин пече по 2000 телешки наведнъж като във Сирия.
224
0
 
0
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""Ти ли си ''конструкторът'' на Ф-ките , но си отваренгяс ?Безсилието на такива като теб , отдавна не вървьой""" Ами за разлика от тебе, аз чета "Military magazines" на английски, докато ти още учиш български език и граматика! -)
223
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де , ЗАЩО ЕС НЯМА АРМИЯ ????
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Как точно ти го намеква?
221
0
 
2
 
! Отговори
ТКЗСтехно преди 2 години
До Христо Христов "Демек статията намеква, че още преди 2 години по времето на Тиквата, България е била въвлечена в подготовката на НАТО за войната в Украйна." Да, оше преди 2 години Путин е оябснил на Борисов, че ще напада Укайна, и че България е длъжна да предсотави самолетите си за борба с Русия. :)))))
220
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До зАз Не е верно. И ЧССР са имали 40 броя. 25 за Чехия, 15 за Словакия.И Югославия е имала -те не са от Варшавския договор де.
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
229 - АМИ ТО И НА КИРЧО ПАРИТЕ СА ВЪВ ШВЙЦАРИЯ,АМА СА СИ НА КИРЧО. АНАДЪМО?
218
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И това ли е лъжа , какво каза Шойбле , бивш финансов министър на Германия , преди 5-6 ггодини : "НАТО е отживелица" --Не, не е лъжа, това си е живата истина. Той и Тръмп си го каза, че няма нужда от НАТО в Европа но се видя, че са грешали. Русия реши да се възползва точно от това но реално получи ускорено превъоръжаване на НАТО и още по голяма граница за отбрана + нова желязна завеса в замяна най вероятно на 2 области в Украйна (Донбас и Луганска), но и това още не е сигурно.
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До зАз "Бг беше единствената държава от бившия Варшавски договор, която получи Су-25 от бившия СССР!" Сега ще видим дали нарочно тролействаш: Чехия има ли Су-25?
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия, моля те намеси се в нашите медии и всей малко справедливост.
215
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СУ 25 - ПО СТАР ОТ ДЯДО МИ. И СЪС ТОВА УКРИТЕ ЩЕ ОБРЪЩАТ ВОЙНАТА.МИ ТО СЛЕД КАТО ГИ СГЛОБЯТ ,НЯМА ДА ХВРЪКНАТ БЕ.
214
11
 
4
 
! Отговори
Още още преди 2 години
Още оръжия трябва да дадем на Украйна - за да избият колкото може повече нацистu-фашистu-руснацu.
213
2
 
1
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Какво казва нашето МО е "дръж ме да не падна", вече не може да им се вярва! Бг беше единствената държава от бившия Варшавски договор, която получи Су-25 от бившия СССР!