Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?

Страната ни е единствената членка на НАТО, която разполага с такива машини
27 май 2022 10:35, Нели Христова
387
Украйна получила 14 самолета Су-25, има ли от България?
Снимка: Getty

14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна, съобщи полското издание Defense.pl, като цитира агенция NEXTA.

Машините са пристигнали "на части" по суша. Агенцията твърди, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Новината на украинската агенция NEXTA звучи правдоподобно, защото съвпада с информация на Foreign Policy. На 24 май в изданието публикува информация за пратката от самолети.

По време на посещение в Международния център за координация на донорите (IDCC) и центъра за контрол на военната помощ за Украйна в Щутгарт кореспондент на Foreign Policy чул, че американски екип от специалисти, делегирани от Европейското командване на армията на САЩ, помагат за разглобяването на самолетr Су-25, така че те може да се транспортира до Украйна. Работата трябвало да се извършва в Източна Европа.

Според информацията единствената държава от НАТО, която разполага със самолет Су-25, е България. А броят на 14 единици (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК) съответства на размера на българския флот. Осем от тези самолети бяха модернизирани през 2020-2021 г. в Беларус. Тогава българският Су-25 получил допълнителни комуникационни системи, по-модерни навигационни и IFF системи и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба.

След модернизацията самолетите трябвало да се използват до замяната им с друг F-16V, т.е. най-късно до 2028 г., твърди агенцията. Първите осем машини от този тип бяха договорени през 2020 г., но доставките им се забавят. Въпреки това София изглежда е решила въпреки първоначалния си отказ да предаде своите "щурмоваци" на Украйна. Може да се подозира, че в замяна ще получи някаква печалба от Вашингтон, например под формата на „отстъпка“ за повече машини.

Украинската агенция твърди, че 14-те Су-25 със сигурност ще бъдат много полезни и с тях ще повишат оперативните възможности на украинската авиация.

Преди началото на войната през февруари Украйна имаше една щурмова ескадрила, въоръжена със 17 машини Су-25. Поне 5 от тях вече са загубени, а други са претърпели множество щети.

Интересно е, че осемте български самолета, модернизирани в Беларус, са боядисани в пикселен камуфлаж, подобен на този, който имат украинските самолети - само цветове са по-ярки в зелено и кафяво. Украинските машини са боядисани със сиви петна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
2
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
НИЕ НИЩО НЕ ДАВАМЕ, ДАЖЕ И ЕДИН ПАТРОН, КАМО ЛИ ЦЯЛ САМОЛЕТ? ПРЕДИ ДА ДАДЕМ ПИТАМЕ ХЕРО И МИТРОФАНОВА И ИЗТИПОСВАМЕ НИНОВА ДА ОТРИЧА И ЧАК ТОГАВА!
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 228 "МО да са казали от създаването си нещо вярно?" Кажи кой или по какъв начин трябва да ти се докаже, че бълрагските Су-25 са си в България? :)))) Тук избушилите конспиратори, хванати в крачка от собствените си тактики вече взеха да правят несвързани неща. Сега пък МО лъжело. И що да го прави?
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Георги "Кирчо както дойде от Канада, така ще си хване самолета и пак ще си замине на там.." Най-смешно ми е като русофилите кълват на собствените си опорки. Всъщност "канадеца" Петков живее основн в България от .... 2007ма. Мдаааа.
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
222- МО да са казали от създаването си нещо вярно?- айде д" ух '. Айте.
208
0
 
3
 
! Отговори
До до бой преди 2 години
Не са руски. От времето на СССР са. А тогава производство на компонентите им беше пръснато из различните републики в различни институти. Та затова съм твърде скептичен, че могат отново да произведат самолет. За последните 30тина години имат опит да направят реално само малкия пътнически Су Суперджет. Но и той се оказва неуспешен.
207
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Кирчо както дойде от Канада, така ще си хване самолета и пак ще си замине на там.. Още малко милионки да посъбере и ще се изнесе, заедно с половината си партия. За България няма друго бъдеще освен някой отново да ни пороби. Вече почти не останаха кадърни хора да работят, държавата се напълни с неграмотни. А в същото време имаме прекрасна природа, минерални извори, плодородна земя.. нали не мислите, че великите сили ще оставят такова богатство на тъмните събратя, да го унищожават
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до ф-22 "Производството на ф-35 за ВВС на САЩ също се съкръщава, защото самолета се оказа неудачен."Неудачен се оказа този, който ти е поверил задачата за днес. :)))) Но, разбира се, Русия винаги може да тества колко е "удачен" Ф-35, като изпрати срещу него безаналоговия Су-57. Опаааа, то от него не е сигурно даи има изобщо, щото беше останала ЕДНА бройка. Нещо не я видяхме на пародията на 9 май. Сигурно заради "лошото" време. Все пак, Су-57 не може да лети в слънчев ден. :))))
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо укрите на тумби на тумби бягат при руснаците.Защо ли.
204
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахааааааааа, казали са одеве от МО, че не са български. Това не попречи на руските форумци да придрискат кръв :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
203
0
 
5
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Керванът си върви , а кучетата си лаят на воля , нали все още е безплатно !
202
0
 
1
 
! Отговори
до ф-22 преди 2 години
Дори Щатите вече не могат да произвеждат Ф-22! За да въстановят цикъла на производство на Ф-22 ще трябва да започнат от Нулата, което е твърде скъпо дори за тях. Производството на ф-35 за ВВС на САЩ също се съкръщава, защото самолета се оказа неудачен. Плановете на Щатите са за производството на на Ф-15 Сайлънт Игъл.
201
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 "Видяхме че е така , щатите оставиха ЕС , БЕЗ АРМИЯ !" И как точно "Щатите" са оставили ЕС без армия? САЩ ОТ ГОДИНИ подканва останалите членове на НАТО да харчат повече за въоръжаването си, но европейците са "си добре" така. Германците, една от най-мощните икономики в света, не искаше доскоро дори да се въоръжава като хората. Е, сега размислиха, по-добре късно, отколкото никога.
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯЗЪК НИ ЗА САМОЛЕТИТЕ.ТЪКМО ЗАПОЧНАХА ДА ЛЕТЯТ,И ПУТИН ЩЕ ГИ ПРИЗЕМИ ЗАВИНАГИ.
199
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 194--какво става , Украйна ''победи'' ли - има време..то и *** мислеха, че ще превземат Киев за 3 дни, ама на..превзеха ли го? Важното е, *** дори и да завземат пак някава територия за сметка на това получиха още 1300 км граница с НАТО.
198
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По радиото не казаха нищо за самолетите, но казаха за готвене на нов закон за защита на държавата. Ще забраняват критиките към управляващите.
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетите ''не са'' български , само козунаците са Бг , защо се правите на колибари ?
196
7
 
7
 
! Отговори
до бой преди 2 години
Жалък коментар... ако сме дали самолети на Украйна, то това са Руски самолети, които те са ни дали, за да се пазим. А сега ги подаряваме на враговете им. Ние не произвеждаме самолети. Ако даваме оръжия - това са руски оръжия. Те са ни дали лиценз и машини да ги произвеждаме - ние не проектираме оръжия. Наистина тъжно, но ние сме един жалък и неблагодарен народ.. за това сме били винаги под някаква форма на робство, сами не можем да си подредим държавата. Сега ромите ще ни я вземат.
195
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ли е лъжа , какво каза Шойбле , бивш финансов министър на Германия , преди 5-6 ггодини : "НАТО е отживелица , на нас /ЕС/ , ни трябва ОБЩО ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ '' !Видяхме че е така , щатите оставиха ЕС , БЕЗ АРМИЯ !
194
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пхх "България е единствената държава от бившия "Варшавски договор", която е получила Су-25 от СССР!" Глупости :)))) Чехите имат 30 Су-25 и всъщност най-вероятно това са техните самолети, а не българските.
193
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бой... Жалко , за биологичните ви ЛАБОРАТОРИИ , ами няма ги вече ....