Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва опитва да наложи икономически контрол върху Украйна
17 авг 2023 14:33, Елка Василева
307
Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред "Политико" бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата
Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация", каза Ставридис.

НАТО, добави той, "няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада".

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели, преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор в НАТО.

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
10
 
2
 
! Отговори
Дъки преди 1 година
До Боби. От 10 планини да носиш вода,фактите са факти. НАТО не се е включило във войната,а вече 5 руски гемии са аут без значение причините. Представи си,ако се включи. Самият Путин знае какво ще се случи с Русия,само родния р0с0роб още се ежи и се прави на интересен.
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли как хората срещат Путин? Кой лидер го срещат така? Зад Путин е целия руски народ, каквото и да си фантазирате. Кой ръководител до сега е потушавал военен метеж за 24 часа, без капка кръв? На Шльоца, Макарона и оня английския mаn-гал и тях народа ги "обича".На Макарона му палят Парижа, а той на концерт на Елтън Джон или пие бира с местните в колонията Конго. Сегашните западни диктатори са пълен позор за цяла геiропа!!! Вън!
149
0
 
7
 
! Отговори
Красимир Петрофф преди 1 година
ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
148
1
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
То и затова Буданов и Тагаренко подготвиха провокация в териториалните води на България, при посещението на Буданов в България. Заветната цел на Зеленский, за пряк сблъсък НАТО-Русия е на път да се осъществи с помощта на родните полезни ид...ти. Полските тарикати дрънкат с оръжие, но не смеят дори с Беларус да се сблъскат. А нашите.....
147
1
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 1 година
Хайде, да поразсъждаваме малко, РФ разполага с - ПКР Бастион с ракети БАЛ радиус 260 км и ракета Оникс 600 км. Следа ПКР Калибър 380км и разбира се хиперзвуковата Циркон до 1,000 км. Въздушни ПКР Овод х59мк2 280 км. запуск - Су-30,Су-34, Су-35. ПВО - Бук М3, Витяз, С-300 В4, С-400 и с малък радиус Тор-М2 и Панцер СМ. Черно море ще се превърне в гробница на Натовския флот и авиация!!!!
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато бяхме под руско влияние имахме и кораби и подводници и самолети, сега нямаме нищо. А Черно море не е на НАТО, а на държавите, граничещи с него. НАТО е само един военен съюз, който е пред разпад.
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония излива радиоактивни води от гръмналата централа Фукушима. Тихия океан да не е частна канализация на Япония?! Тихия океан може да е частна канализация само на кл0аката кравария!!!
144
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Дъки Москва е загинала от ПОЖАР и взрив на ПОГЕРБ със снаряди за ЗАК АК-630. Това е истината освен ако не ми покажеш противокорабна ракета която може да порази кораб под ватерлинията(всички морски страни ще искат такава комбинация торпедо/морска мина/ракета) Два десантни кораба са потопени в Порт от балистични ракети все едно да кажеш аз свалих Супер дупер Бомбер Б-2 като сложих 4 гранати в главния резервоар с гориво и ги взривих! Ударен е 35м Буксир с Противотанкова ракета и ДА корба с дрона
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли метрото в ню йорк? Еееебаасии, пълен к0птор и свiнарник. ФакинШит. Некъв клош легнал на пейка и лusка, всичко 0пiкано и одрaifано... Добре, че миризмата не се пренася с клиповете.
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана, ще ядем ли насекоми? Гледам назапад започват да внедряват новата храна.
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В армията на кравария 33% от служещите не минали теста за наркотици. 15% от тях сa transgenders. Страхотни ценности и голяма военна сила. А по данни на CBS news 31% от младежите в щатите са transgenders. Сами си правете изводите с какви извращенци сме в съюз.
140
3
 
3
 
! Отговори
Реално гледащ преди 1 година
До Анонимен 149 - Нашето море вече не е наше или съветско, а море на демокрацията, а ние сме в НАТО, а не в СеСеСеРе. Червените тролеи да се измият червените гурели и се съпикясат с 21 век и Новия Ред. Честито тавагишчи.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещите за американското посолство тr0лоVе са в постоянна активизация.
138
3
 
4
 
! Отговори
до 143 преди 1 година
Абе повече от 700 са.200 византийско,500 турско,100 руско в което все още сме....
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много евроатлантическо гюбре брат! Да не би да е плод на 33 годишна краварска пропаганда по нашите земи?
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 147. С тоя политико-икономически модел не може да има надпревара в Космоса. Все трябват много пари все трябва срещу тях да има огромна печалба. Няма как да стане. Едвам едвам изкараха една космическа стания и то живота и свършва а нова не се вижда на хоризонта.
135
0
 
1
 
! Отговори
Гаварить Масква преди 1 година
До Анонимен 134 Отде я изкопа тая информация? Да не би да имаш съновидения и Галюцинации. Смех отвсекъде.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40% от петрола в света е от Русия и 50% от газа. 0.3% е от евроfekалиите на Екотерористите са за зелена енергия. Вземете и прочетете малко. А онзи ден финландския танкер за газ отново е заредил в Санкт Петербург и е отишъл да зарежда финланските чукчита.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде гледайте си вашите води. Черно море е наше и нямаме нужда да ни дават оценки от 10000 километра какво да става у нашия двор.
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братушките викат, че бронята на Брадлитата и Леопардите била като картон. Чакали Ейбрамсите, ама краварите ги е страх да ги пратят, че тяхната броня е като мукава, а иначе били тежки и потъвали в Руския чернозем.