Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва опитва да наложи икономически контрол върху Украйна
17 авг 2023 14:33, Елка Василева
307
Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред "Политико" бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата
Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация", каза Ставридис.

НАТО, добави той, "няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада".

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели, преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор в НАТО.

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този какъв натовски офицер е ако наистина го мисли това. Според мен прросто заплашва. Няма лошо но Русия също има права и то заради това стана войната.
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснака много пие и яде само картофи, а гаубицата му от времето на Сталин, като перне супер модерния швабски Леопард 2, същият става на вторични суровини, а екипажа му е командирован завинаги при бандера.
169
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До ... "рашистан не може да се мери дори само със САЩ нито по производство нито по оръжия нито по техника нито по технологии нито по армия нито по нищо!" 1. КАК се решава въпроса на ЗАПАД и в РФ за едно изделие(оръжие) Запад прекалено сложно и скъпо за да не се копира! РФ ползва се най-примитивната и евтина технология удовлетворяваща изискванията ама ще се копира е и какво от това 2. в момента се произвеждат по 30 Абрамса месечно РФ реновира Т-72/80 и произвежда нови Т-90М по 100+ месечно
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-добре е укронацистите и временния им режим да се предадат докато могат. Иначе ще бъдат могилизирани до последния укро-натовски нацист! Така все още живите имат шанс да работят до края на живота си във възпитателна колония, но да са живи. Честота 149.200 и кажете "Волга"!
167
1
 
11
 
! Отговори
до майтапа преди 10 месеца
Според проучване на Галъп, Едва 9,6% от българите искат националният празник да бъде сменен с 24 май вместо 3 Март! Достатъчно красноречиво, нали! Предполагам, че процента на "ЕвроАнаЛгетиците" ще падне още повече ако в проучването включат и малките провинциални градове. ПС Тримата българи в Англия бяха арестувани по ДОНОСА на м.екерето Христо Грозев.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна харчи девет хиляди снаряда на ден.Aмерика и Европа не могат да се справят с доставките и вземат снаряди от арсенали и складове, които са дълбок резерв в случай на война с Русия.Така бавно но сигурно Русия унищожава запасите на НАТО което е много важно ако се стигне до бъдеш конфликт.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя сайт е бъкан с гнусни доларджии, на които им се плаща директно от американското посолство. Самият гнусен пропагандаторски сайт е доларджийски!
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западната техника дадена на украйна попадна в непривично за нея местообитание. Тази техника може да воюва само срещу афгански и иракски пастири. Сега на източния фронт западните бронемашини за нищо не стават освен за ковчези за укронацягите и западните наемници.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДОРИ И ЖУРНАЛИСТ ЯСТРЕБ НА СДС, КОГОТО НИКОГА НЕ БИХ ПРИЧИСЛИЛ КЪМ ФЕНОВЕТЕ НА РУСИЯ, ОТКРИТО ЗАЯВЯВА ПО БНР - САЩ НАТО И ЕС ИЗОСТАВЯТ УКРАЙНА НА СОБСТВЕНАТА И СЪДБА...
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В САЩ над 75 милиона са на купони (специални банкови карти за храна) и още толкова работят минимум на две места, за да могат да свързват двата края. Скалъпват процес на Тръмп, по-зле от тези при Берия. Ето сега столицата на Хаваите напълно изгоря, без някой да си мръдне пръста да им помогне. Байдън отпуска по 700 долара на семейство и това е. В същото време налива милиарди в Украйна. Не си погледнат скапаното дередже в държавата си, обикалят целия свят да се натрапват и да грабят по-слабите.
161
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като слушам руски език все едно слушам български, всичко се разбира. Когато слушам английски, френски и немски, ама нищо не разбирам. Русия са наши кръвни братя, ние сме една кръв, една вера и имаме един език - славянския, на които славяните се разбираме. Ако не обичаш Русия значи не обичаш БГ - напусни БГ моментално, цръвул!
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западът блокира руския износ на пшеница, а от украйна са изнесени милиони тонове пшеница. От всичката пшеница изнесена от украйна само 3.1% е отишла в бедните африкански страни. Западът взе украйнската пшеница без пари, а сега я продава на бедните страни. Западът отново измами останалия свят. На тия гнусни измамници не трябва да се вярва. Долу гнилия запад!!!
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна напредва мощно с Хамвитата към Бандера. Напредват във вид на мръвки и ламарини.
158
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Дъки НАТО не се е включило във войната Практически всички Украински кораби(още от СССР) и всички доставнени от НАТО катери и десантни Лодки са на 3-4 курс вече под водата...
157
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти русофобе наливаш в трошения ти стар катраник бензин от руски нефт. Ти русофобе спонсорираш Путинския режим. Купи си магаре и талига, не бъди спонсор на Русия!
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 162 То така е осрранно и омазано в повечето им градове. По улиците се търкалят полуголи и омазани наркомани, проституция, грабежи и престрелки за дребни стотинки Околната среда напълно съсипана - примерно цяла Пенсилвания след фрекинга земята е напомпана с канцерогенни химикали и заразената с тях вода е навсякъде. Естествено, има и хубави и чисти места, но те са под охрана и за хора с много пари. Не и за простолюдието. Ако можеше нахаканите краварчета от форума да идат там и да видят
155
5
 
7
 
! Отговори
... преди 10 месеца
ми рашистан няма дори блян да спечели срещу НАТО! това даже путин не може да го сънува в най-смелите си сънища! рашистан не може да се мери дори само със САЩ нито по производство нито по оръжия нито по техника нито по технологии нито по армия нито по нищо! това се видя сега в Украйна! Даже и самия путин го видя! колкото и да има оловни капаци и прегради пред очите си!!!!
154
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека не забравяме и хитрата игра на американците.Руснаците не бяха разбити при Киев а се оттеглиха защото така се споразумяха на мирните преговори с Украйна.И отново бяха излъгани както Минските съглашения.Иначе досега Киев щеше да е паднал.
153
6
 
1
 
! Отговори
Главен Джуджак преди 10 месеца
До Хе хе - Нека навлязат на територията на Полша и ще видиш няма ли, има ли, да се сблъскат. НАТО тогава ще се намеси и ще скъсят джуджетата, ако въобще остане джудже в екс СеСеСеРе.
152
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Рендету Калибрите са няколко варианта за носител и модификации включително против подводници така че от 300 до 1500(които бяха ползвани в Сирия)