С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
16
 
! Отговори
Точно преди 3 месеца
То и Хитлер ги обясняваше на тогавашния ЕС, че СССР го е нападнал, но яде здрави комунистически шамари. *** жълтопаважници днес търсят реванш, събарят паметници на Червената армия и докарват гроба на НЦВ Фердо педераста и тръгват към Москва. Нова национална катастрофа.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко бе ще станете. Ако продължавате да наливате масло в огъня ще има за всички радиоактивна пепел.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А дали и Москва така мисли?
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако ГЕРБ вземе много гласове на изборите в България настъпва втора гражданска война! Не можем да си позволим да храним едни вече охранени п расенца. ОТделно веднага ще почнат да издигат украински знамена! Те са единствената партия издигаща украински знамена на български държавни институции! ФАКТ.
9
1
 
23
 
! Отговори
Хмм... преди 3 месеца
Не само, че сте част от войната, но направо си я спонсориране финансово и най-вече оръжейно! За жалост вкарахте и нашата територия в тази война и последиците рано или късно ще се запишат и на наш гръб!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а тогаз що помага :)))
7
3
 
18
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Още едно турско заглавие! Предприета война,разбирате ли! Освен това войната започна ,защото украинците гориха живи хора ,изнасилваха , мъчителствуваха над руснаци. Военната операция бе в резултат на украинско фашистко насилие Не е същото,но напомня на случилото се в Израел,когато други фашисти-палестинцитв нападнаха суверенната Държава Израел,изнасилваха,обез..г..л..а.в...яваха,педофилстваха. Украина е виновна за започването на военните действия. Иначе са ми абсолютно все тая и Русия и Украина.
6
2
 
25
 
! Отговори
Да живей преди 3 месеца
Тяхното е винаги право. На другите е винаги криво. Европейски ценности - 17 години България в ЕС, но извън ШЕНГЕН - подиграки, та чак присмех.
5
1
 
24
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Тия защо толкова се оправдават и току се кълнат, че няма да изпращат хора в Украйна. Да не ги е страх от нещо големите атлантици?
4
0
 
35
 
! Отговори
Значи ако утре преди 3 месеца
реша да помогна за обир на банка, като осигуря оръжието, транспорта и екипировката, не съм съучастник в престъплението, така ли? :D
3
2
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 3 месеца
Не съм лекар и не мога да се сетя точно каква диагноза се слага на подобен случай. Помогнете да я определим.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО не е част от войната - Щом са навира между шамарите е част от войната :)))
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хич. Само малко.