С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Убеждението ми вече е , че гражданството трябва да влезе в конфликт с политиците и НАТО-то , защото ем го лъжете , ем го излагате на рискове и тук Русия я нема под никаква форма .
32
2
 
8
 
! Отговори
? преди 3 месеца
А дали все още НАТО решава? След всичките "помощи" и пропаганди, други могат да решат, че НАТО участват пряко в конфликта. Тогава какво ще правим, г-н Столтенберг? Нас ще ни гърмят, пък вие ще се врете из бункерите. Такъв ли е планът?
31
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че сме в НАТО, защото ако утре излезем и Турция, и Гърция, и Сърбия, и Македония, а може би и Румъния ще си поделят България за има-няма 24 часа. Кой ще ги спре? Вие русофилите ли? Или може би Русия? хахаха Ми те руснаците с една Украйна още не могат да се справят (ОК, Украйна + помощта на НАТО), та ще тръгнат да спасяват България от съседите. Защо да го правят и как по-точно да го направят? Да, НАТО пази най-вече интереса на САЩ, но в случая за нас това със сигурност е най-малкото зло.
30
1
 
14
 
! Отговори
Киряк Стефчов преди 3 месеца
Супер. Значи утре давам на Столтенберг пистолет и ако с него гръмне Урсула фон дер ***, аз не нося никаква отговорност за това. Логиката на евроатлантическият планктон.
29
3
 
11
 
! Отговори
таварищ паПутин-хаха преди 3 месеца
НАТО-МАТО-НАСРАТО ...хем го сърби...хем го боли...Приготвил съм им едно чесало наречени "Искандер"....Ако много им се играе имам и други "играчки" ,ще има за всекиго по нещо...няма да се стискам !!!!
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оправдания от деЦката градина. Аз накарах Гошко да набие Тошко, ама не съм го бил аз.
27
3
 
16
 
! Отговори
тоз не е у ред преди 3 месеца
Значи даваме пари, оръжия, разузнаване и каквото друго се сетите. Вчера приеха, че с тия ракети дадени от НАТО може да се стреля по Русия, сега казваме, че НАТО не е част от конфликта?! Малко е да се каже, че това е шизофрения. Казват, че НАТО не дава оръжия, а всяка страна сама си решава, но НАТО (САЩ) ги задължава. Първо един вид всяка страна си е отделна, но след това казваме, че НАТО е единно и подкрепя Украйна. И ако има случай като Унгария им набиваме канчето, за да има единомислие.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вас пък не ви ли е срам да подарявате безплатни оръжия, за да убивате руските ви братушки? Хайде Западът е ясно защо го прави, за световно господство и империализъм. Ама мизерници като вас за какво са тръгнали срещу Русия?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КЛАУС ЙОХАНИС - Е, те и нашите се точкосват, че няма да пращат, ама нещо не звучат категорично.
24
1
 
9
 
! Отговори
За 5 мдаа преди 3 месеца
И аз не съм лекар. Диагнозата е самовлюбен корумпиран политик. Като всички от тази порода.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И на времето Европа беше окупирала част от Русия, но си заминаха. С Украйна ще се случи същото, само че САЩ ще дойдат да се доказват.
22
0
 
9
 
! Отговори
КЛАУС ЙОХАНИС преди 3 месеца
РУМЪНИЯ НЯМА ДА ИЗПРАЩА ВОЙСКИ В УКРАЙНА И ... ТОЧКА
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лисицата требе да оди при вас на кръжоци как да се праи на умрела , ама ви много прости номерата . Знаем кой е основният подбудител и на тази война и в това не влагаме нищо проруско , касае се за лично нашите човешки интереси и за заплахата за тях от вас господа безувци повярвали си в предопределението си за някакъв елит каквото и да означава това , във всички случаи паразитен .
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 14 - е, тя Герб точно затова загуби доста гласове, поне около мен, а и не само. Те сигурно пак ще бъдат първи, но не с много. Искал Борисов милион гласове, за да управлявал. Ами, нЕма да стане.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно НАТО още от самото начало подкокуросва Зеления нен орма лник да се дръвчи на Русия.
18
0
 
13
 
! Отговори
Наказателен кодекс преди 3 месеца
Чл. 21. (1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.(2) Подбудителят и помагачът отговарят само за онова, за което умишлено са подбудили или подпомогнали извършителя.
17
2
 
15
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Мисля, че времето когато НАТО казваше дали участва в някой конфликт, е към края си. Скоро други ще преценяват бил ли е Алиансът част от нещо, какво е било това нещо и какво се полага за участието в него. Правосъдие за всеки:)
16
1
 
15
 
! Отговори
Наказателен кодекс преди 3 месеца
Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите. === ал.4 Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.
15
1
 
14
 
! Отговори
Убаво преди 3 месеца
Всички лакърдисват и усукват кат политици. Пита се къде ще са летищата на обещаните самолети. В Украйна ще ги попилеят на летището. Значи ще ги държат, зареждат, въоражават и пр. На территорията на близките държави. Който живее наблизо да го мисли. В САЩ и Белгия са добре. Други са им ядовете. Та къде ще са самолетите?
14
1
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
Нато воюва с Русия на територията на бълъците и продажници от Украйна.