Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба

В страната вече няма почти никакви доброволци
30 май 2024 12:51, Нели Христова
303
Украйна по-твърда към мъжете: Тежки санкции за бягащите от военна служба
Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
33
 
! Отговори
Но не успяват преди 3 месеца
На война всички лъжат, но насилствената мобилизация в Украйна вече се точи година и все не успяват да съберат тия 500 000.
200
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна ще въведе военна полиция на фронта, за да подсигури, че мобилизираните не.ща.стници няма да се предават на руснаците. Директно ще разстрелват желаещите да се предадат. Вече и на запад упорито се говори, че на украинските военни им дават наркотици, преди да ги пратят на щурм към руските позиции. Говорят за кетамин - такъв дават на животните в кланиците, преди да ги убият. Гражданинът Наркоман е за бесилото.
199
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е не бе, то щот в рашка не е същото, даже по зле там СМС ги призовават
198
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези които сега се регистрират скоро ще ги мобилизират освен ако не са милиционери.
197
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе тия поне имат шанса да се укрият,за разлика от ония плъхоци в полигона Яворовски край Лвов,на 29.05.около четиристотин души включващи западни инструктори и летателни екипажи на самолети отидоха при всевишният!Или Fките идват,обаче няма кой да ги кара!
196
0
 
41
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
Властта в Украйна е нелегитимна и няма как да налага санкции на своите граждани! А самите украинци ако наистина са достоен народ могат много бързо да покажат на узурпатора и неговите бандеровци къде им е мястото! Само така този народ може да си върне първо себеуважението и второ достойнството и уважението на останалите.
195
48
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По анализи на американските и британските световни разузнавателнинслужби руснаците са дали над 1,5 млн убити във СВО, докато украинците са погребали само 40 хил.
194
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До американоидите- грешни са ви сметките- не измират по 1000 руснака на ден, а мноооого повече! Русия изчезва с много по-бързи темпове от България. Освен избитите от мощното западно оръжие и безсмъртните войни от украинската армия много повече измират от глад, мизерия и некачествен алкохол. Няма здравеопазване, няма соц подпомагане... А в Бг само от катастрофи загиват повече отколкото украинци от смотанитеруски бомби.
193
1
 
42
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 месеца
Зеленият скоро ще изпита народната любов.
192
1
 
46
 
! Отговори
Не, че нещо преди 3 месеца
Хайде да видим как пък ще ме задължат да ходя да се бия. Да, бе да, трима ще ме арестуват и пратят на фронта. Ще ми дадат оръжие в ръцете. Ами аз така или иначе съм вече умрял. Дали пък няма да опукам поне 10 в гръб? Абсолютно сериозен съм.
191
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре санкции, глоби и затвор, отколкото разфасован на парчета в месомелачката. Украйна е пътник.
190
1
 
28
 
! Отговори
Демокрация и преди 3 месеца
Свобода в действие! Слава Кокаине, оле ле имах предвид слава Украине!
189
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, незнам колко са жертвите на Украйна, но може да си сигурен, че руските са повече, това е простата логика на войната, нападащата страна винаги дава повече жертви, имам пред вид военните жертви, при цивилните нещата са по-различни и на този етап, едва ли някой може да даде точни данни
188
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отивам на фронта, само ако пуснат рускинити! Предполагам да я6eш врага не е подсъдно, особено ако е по либов!
187
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смятам, че евроатлантическите ценности ни задължават да върнем всички украински мъже,годни за военна служба обратно в Украйна.
186
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дам, по-твърди са ТЦК - вече бият разни нещастни xoxли на улицата и ги отвличат. Преди не ги биеха, сега ги ритат в главите и в буса. Понякога жени се застъпват за нещастниците и буквално ги дърпат от ръцете на TЦК. Един го измъкнаха през прозореца на буса, оня даже отвори задната врата, взе си велосипеда и драсна. Как очаквате да воюва такъв човек? Що за диващина???
185
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин що връща ранените руснета на фронте? Нема ли здрави? А те казват, че по добре живот в затвора отколкото живот у траншея с всякакви човешки продукти и материали!
184
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според открити източници загубите на ВСУ са вече 1500-2000 човека на ден!!! Да припомним, че същите цифри в първите месеци на войната бяха около 100-300 човека на ден
183
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз имам 6 по математика и знам че щом украйна има 5 пъти по малко артилерия от русия а загубите са в най-голяма степен загуби от артилерия... то съотвено и загубите в жива сила ще са 1 към 5 в руска полза. Тук даже не смятам авиацията- реалното съотношение може да е и 1 към 6,7..
182
1
 
20
 
! Отговори
До 198 преди 3 месеца
С математиката не знам, но с акъла как си!? Можеш ли да посочиш поименно тези "стотици хиляди" руски жертви или прежакваш жабетата н УНИАН!? Щото ютюб е пълно с клипове с безкрайни кладбища с жълтосини знамена, които не са менте...